Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.

Et forskerhold fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet har udviklet en ny strategi til at fjerne sygdomsfremkaldende proteiner i humane celler. Ved hjælp af kunstigt designede cirkulære RNA-molekyler, såkaldte circRNA’er, er det lykkedes dem at målrette og nedbryde toksiske RNA-bindende proteiner, som spiller en central rolle i udviklingen af sygdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS).
ALS, også kendt som Lou Gehrigs sygdom, rammer de nerveceller, der styrer kroppens muskelbevægelser, og fører gradvist til lammelser. Sygdommen har typisk en meget alvorlig prognose med en levetid på blot 2–5 år efter diagnose. Mange ALS-patienter har defekte versioner af proteiner, som normalt hjælper cellerne med at håndtere RNA, men som i stedet klumper sig sammen i såkaldte "kondensater" og bliver toksiske.
Studiet er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Molecular Therapy - Methods & Clinical Development.
Et molekylært oprydningshold
Forskerne, ledet af Anne Kruse Hollensen og Christian Kroun Damgaard, har designet cirkulære RNA’er, der fungerer som molekylære stilladser og bringer to centrale aktører sammen: de skadelige ALS-associerede proteiner og et cellulært "oprydningsenzym" ved navn RC3H2. Dette enzym mærker uønskede proteiner, så cellens eget affaldssystem kan nedbryde dem.
"Man kan tænke på det som en slags matchmaker, der fører et problematisk protein sammen med cellens genbrugssystem," forklarer forskerne.
I laboratorieforsøg viste teknologien, at de specialdesignede circRNA’er kunne reducere niveauerne af to vigtige ALS-associerede proteiner - FUS og hnRNPA1 - der begge indeholder sygdomsrelaterede mutationer.
Et skridt nærmere nye behandlinger
Det er første gang, at circRNA’er er blevet anvendt på denne måde til at inducere nedbrydning af sygdomsassocierede proteiner. Selvom metoden stadig befinder sig på et tidligt forskningsstadie, åbner resultaterne for nye muligheder i behandlingen af ALS og potentielt også andre neurodegenerative sygdomme.
"Vores resultater viser, at det er muligt at designe RNA-molekyler, der styrer nedbrydningen af specifikke proteiner. Det giver håb om nye behandlingsstrategier mod neurodegenerative lidelser," siger Christian Kroun Damgaard.
"Der er stadig lang vej, før metoden eventuelt vil kunne anvendes i klinikken," tilføjer han, "og vores resultater er for nuværende udelukkende et vigtigt bevis på, at circRNA’er kan bruges til at regulere proteinfunktioner inde i celler."
Studiet er offentliggjort i Molecular Therapy - Methods & Clinical Development og er udført af Anne Kruse Hollensen, Matilde Helbo Sørensen, Sofie Vesterbæk Thomsen, Henriette Sylvain Thomsen og Christian Kroun Damgaard fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet. Link til publikation: https://www.cell.com/molecular-therapy-family/methods/fulltext/S2329-0501(25)00120-2
Kontakt:
Christian Kroun Damgaard, ckd@mbg.au.dk, +45 2988 8670
Anne Kruse Hollensen, annek@mbg.au.dk, +45 2167 4790
Kontakter
Helene EriksenInstitut for Molekylærbiologi & Genetik
Tlf:(+45) 22 12 85 02heer@mbg.au.dkBilleder

Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum