Klimabevægelsen i Danmark

Politikere kan redde klimamål fra regnskabsfusk

Del

I dag stemmer Europa-Parlamentet om, hvorvidt EU skal kalde afbrænding af træ for vedvarende energi.

I dag stemmer Europa-Parlamentet i en plenarsamling i Strasbourg om, hvorvidt EU skal fjerne biomasse (fra primære kilder) fra listen over vedvarende energikilder. Afstemning begrundes med, at udledninger fra biomasse også bør tælles med i EUs mål om at reducere CO2-forureningen med 55 pct. i 2030.

Foreningen Klimabevægelsen i Danmark håber at dette resulterer i, at biomasse ikke længere opgøres som en CO2-neutral og vedvarende energikilde.

“At ignorere biomassens udledninger er grønt regnskabsfusk, som ikke kan fortsætte. Vores høje forbrug af biomasse herhjemme og i Europa er uholdbart. Bliver vi ved med kalde biomasse for vedvarende energi, vil den danske og europæiske grønne omstilling være ineffektiv. Det vil skabe mere af den forurening, der lige nu leder til flere skovbrande, hedebølger og oversvømmelser. ” - siger Frederik Roland Sandby, Sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Afbrænding af biomasse til energiforsyningen opgøres i dag som CO2-neutralt, men forårsager i virkeligheden betydelig CO2-forurening, der gør skade på økosystemer og bidrager til klimaforandringer. I EU står afbrændingen af træbiomasse for 400 millioner ton CO2 tilsammen. Det svarer til CO2-forureningen fra hele Polen eller Italien. Eller over otte gange så meget som Danmarks årlige CO2-forurening.

På grund af nye målsætninger for mængden af vedvarende energi, store subsidier og afgiftsundtagelser til biomasse er forbruget af biomasse både steget i Danmark og i hele EU. Omtrent halvdelen af al træet vi bruger i EU bliver brændt til energi. Det er størstedelen af det som EU tæller som vedvarende energi, der kommer fra træbiomasse

Det samme gør sig gældende i Danmark, hvor 64 pct af den “vedvarende energi” kommer fra afbrænding af biomasse. Ifølge tænketanken CONCITO, er Danmark ét af de lande i verden, der brænder mest træ til energi per indbygger. Vi brænder i øjeblikket mere træbiomasse af end ny skov kan nå at optage det. Det har medført, at FNs klimapanel advarer lovgivere om, at biomasse ikke bør opgøres som CO2-neutralt. Biomassens misvisende klassificering har også fået EU-Kommissionens ekspertorgan, Samlingen af Europas Nationale Videnskabelige Akademier (EASAC), til at kalde brugen af biomasse »perverst« og »et regnskabsmæssigt smuthul«.  Hvordan biomasse opgøres i nationale regnskaber er en beslutning som både nationale regeringer og internationale lovgivningsorganer, som EU, kan beslutte.

Det har altid været lodret forkert at kalde afbrænding af træ for CO2-neutral. Man kan ikke længere skjule, at biomasse er med til at trække os længere ind i klimakrisen. Det er på høje tid, at man fratager biomassen sit misvisende mærkat som vedvarende energikilde. Om så det er EU eller den danske regeringen, der gør det.” - siger Caroline Bessermann, Politisk rådgiver i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Kontakter

Billeder

Information om Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsen i Danmark
Grundtvigs Sidevej 2, kld.
1865 Frederiksberg C

+45 9393 0879https://www.klimabevaegelsen.dk/

Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.

Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.

Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab. 

Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum