Lolland Kommune

Plan- og udviklingsstrategi 2019-2030 er på plads

Del
Kursen er sat for 20’erne i Lolland Kommune, efter at byrådet på sit møde 19. december godkendte ”Plan- og udviklingsstrategi 2019-2030 – Lolland Lever Livet”. Forslaget har været i offentlig høring fra 4. september til 1. november 2019.
Plan- og udviklingsstrategi 2019-30 - Lolland Lever Livet
Plan- og udviklingsstrategi 2019-30 - Lolland Lever Livet

Plan- og udviklingsstrategien sætter den overordnede ramme for Lolland Kommunes udvikling frem til 2030. Den er det centrale strategiske og politiske styringsdokument i kommunen. 

Visionen for strategien er et stærkt Lolland, som i 2030 mentalt og geografisk er midtpunkt mellem Danmark og Tyskland. Et Lolland, som har grebet mulighederne, skabt vækst og velfærd, og som har fået alle med. Hvordan den ambition kan gøres til virkelighed adresseres i plan- og udviklingsstrategien i fire temaer:

  • Femernforbindelsen og nye muligheder for Lolland
  • Det gode liv på Lolland
  • Vækst og udvikling
  • Social omstilling

Især Femern-forbindelsen har en fremtrædende plads, forklarer borgmester Holger Schou Rasmussen.

"Fremtiden tegner mere spændende end nogensinde, og 2020 vil blive det første år i en årrække, der vil definere Lollands fremtid. Med byggeriet af Femern-forbindelsen står vi over for et tiår, som vil forandre Lolland Kommune for altid. Det gælder i forhold til selve byggeriet, og de muligheder den kæmpe investering og de op mod 6.000 nye arbejdspladser om året giver”, siger Holger Schou Rasmussen og fortsætter:

”Og så handler det om tiden bagefter, og den nye placering, som den færdige forbindelse vil give Lolland. Fra at have ligget med ryggen mod Tyskland og så langt fra København, man næsten kan komme, så bliver Lolland porten til Centraleuropa, så landfast med Tyskland, som vi kan blive, og i pendlerafstand fra Hamborg. Lolland ligger hvor Lolland altid har ligget, men alligevel bliver placeringen en hel anden – økonomisk, kulturelt og mentalt – og det giver os kæmpe muligheder, som plan- og udviklingsstrategien skal være med til at gribe.”

Byggeriet og forbindelsen skal, ud over det potentiale der i sig selv ligger i Danmarkshistoriens største anlægsprojekt, være en løftestang for de styrkepositioner, som Lolland Kommune allerede har. Det er f.eks. inden for fødevareklyngen, turisme og grøn energi.

Tilsvarende skal de næste års store fokus på Lolland også bruges til at fortælle historien om det gode liv i Lolland Kommune.

For Lolland lever livet, som det også hedder på forsiden af den nye plan- og udviklingsstrategi. Ikke fordi Lolland ubekymret lever det søde liv, tværtimod. Men fordi livet leves på Lolland. På Lolland finder du spændende karrieremuligheder, du finder billige boliger og den fantastiske natur. På Lolland kan du finde et hverdagsliv med et højt rådighedsbeløb, med aktive lokalsamfund, fri for støj og trængsel, men rigt på nærvær og ro og rum til at være til. Alt sammen kun halvanden time fra Rådhuspladsen, og inden udløbet af den nye strategi også kun halvanden time fra Hamborg. De næste år skal også bruges på at få det vigtige budskab ud over kommunegrænsen.

Forud for byrådets vedtagelse er der gået en bred inddragelse af borgere, virksomheder og andre interessenter, og Holger Schou Rasmussen glæder sig over engagementet i forbindelse med udarbejdelsen af udkast til en ny strategi og i høringsfasen.   

"Vi står ved begyndelsen på nogle meget spændende år, der vil forandre det Lolland, vi kender, for altid. Derfor er jeg også glad for, at så mange er gået med i arbejdet om at udstikke kursen for Lolland Kommune, så vores helt fantastiske egn bliver et endnu bedre sted at bo og arbejde. Både borgermødet i Bangs Have og de mange grundige høringssvar vidner om tiltro til Lollands fremtid og engagement, og det er nu, vi skal gribe de store muligheder og skabe det Lolland, som vi gerne vil have i morgen og i overmorgen", slutter Holger Schou Rasmussen.

Om plan- og udviklingsstrategien

Plan- og udviklingsstrategien bygger videre på forrige planstrategi. Under titlen ”Lolland Lever Livet” foldes visionen for Lolland i 2030 ud, hvor Femernforbindelsen har skabt en ny geografi, og Lolland Kommune har grebet mulighederne for at skabe et nyt, mere bæredygtigt Lolland.

Strategien består af fire dele:

En indledende del med Borgmesterens forord, visionen for Lolland 2030 og de strategiske principper, der beskriver strategiens overordnede målsætninger og principper, der skal arbejdes efter på tværs af udvalg og fagområder.

Strategiens hoveddel er fire temaer med indsatsområder, som skal virkeliggøre visionen. Femernforbindelsen har en fremtrædende plads i strategien. Derudover er nogle af de centrale indsatsområder et styrket erhvervsliv, kvalificeret arbejdskraft, by- og boligudvikling, grøn omstilling, klimatilpasning og social omstilling.

Tredje del er en baggrundsanalyse, hvor Lolland Kommunes udvikling og nuværende situation gennemgås.

Endelig er der en del om revision af kommuneplanen, der beskriver de emner og områder i kommunen, som vil blive indeholdt i en revision af kommuneplanens bestemmelser.

Den politiske behandling

Høringsfasen har ikke givet anledning til væsentlige ændringer, men nogle mindre justeringer. De remgår af hvidbogen, der er vedlagt byrådets dagsorden.

Referat af byrådets behandling kan ses her (punkt 5). En hvidbog indeholdende høringssvarene og justeringer er her bl.a. vedlagt som bilag.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Plan- og udviklingsstrategi 2019-30 - Lolland Lever Livet
Plan- og udviklingsstrategi 2019-30 - Lolland Lever Livet
Download

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Elever som valgte Søllested Skole, da Horslunde Skole lukkede, har fortsat kørsel27.6.2025 10:58:11 CEST | Pressemeddelelse

Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at de elever som valgte at starte i Landsbyordningen i Søllested, da skolen i Horslunde lukkede, fortsat kan blive befordret, selvom busrute 774 mellem Horslunde Terminal og Søllested Landsbyordning lukker pr. 29. juni 2025. Ordningen gælder for de elever, som kommer direkte fra den lukkede skole i Horslunde, samt for de elever, der dags dato har ladet sig indskrive i Landsbyordningen i forvisning om, at de kunne køre til skole med bus. Forældrene skal, som hidtil, betale hvad der svarer til buskortet på den tidligere rute. Den særlige aftale om befordring gælder i maksimalt 7 år. Således kan elever, der er indskrevet og starter i 0. klasse efter sommerferien, gøre deres skolegang færdig i Søllested Landsbyordning. Da der er tale om frit skolevalg skal alle eleverne, der benytter ordningen betale et beløb svarende til et almindeligt buskort. Tine Vinther Clausen, der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, fortæller: "I forbindel

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye