Optælling af hvaler i Europa er begyndt

SCANS-IV er navnet på den optælling, der i disse uger skal give viden om antallet af hvaler i de europæiske havområder. Det er den fjerde i rækken af optællinger af hvaler, der begyndte i 1994 og blev gentaget i 2005 og 2016. Fra Aarhus Universitet deltager et forskerhold på tre personer, der står for at optælle hvalerne i østlige Skagerrak, Kattegat, Bælthavet og vestlige Østersø.
Den totale optælling skal dække havet fra det sydligste Spanien og op til Færøerne, hvilket gør det til et af de største feltstudier af sin art i Europa. Seniorrådgiver Signe Sveegaard koordinerer optællingen fra dansk side. Optællingen udføres i et lille fly med plads til max. seks personer, der bevæger sig med 100 knob og 183 m over havoverfladen.
”I alt er vi ni fly og et skib, der skal dække Europas farvande fra det sydlige Europa til Nordsøen. For mit holds vedkommende strækker vores område sig fra Oslo og syd på til den vestlige Østersø. Observationerne foregår ved at kigge lige ned under flyet på havoverfladen gennem flyets boblevinduer, og så give besked til en tredje person, dataloggeren, der skriver ned, når vi spotter dyrene,” siger seniorrådgiver Signe Sveegaard fra Institut for Ecoscience.
Det er fjerde gang, hun deltager i en optælling som denne. Den lille gruppe med i alt tre personer har allerede været ude at flyve 3 dage i sidste uge, men da optællingerne er meget følsomme for vejr og kun kan udføres under forhold med meget lidt vind og ingen bølger, er det ofte svært at forudsige, hvornår næste flyvning bliver gennemført.
Resultaterne skal indgå i det internationale samarbejde med at forvalte og beskytte hvaler i de europæiske farvande og samtidig give forskerne informationer om dyrenes bevægelser, der kan give input til nye forskningsprojekter. Hvalerne meget følsomme for menneskelige aktiviteter og for klimaforandringer, og det er derfor vigtige resultater for fremtidig forvaltning og forskning.
Nøgleord
Kontakter
Seniorforsker Signe Sveegaard,
Institut for Ecoscience,
Aarhus Universitet,
Mobil: 28951664,
Email: ssv@ecos.au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
Julestjernen får et grønnere fremtidsperspektiv22.9.2025 12:29:04 CEST | Pressemeddelelse
Nye forskningsresultater viser vejen til bæredygtig produktion af de karakteristiske julestjerner uden brug af bakterier og tunge arbejdsprocesser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum