Offentlige køkkener skal reducere CO2-aftryk
Kost og Ernæringsforbundet har lancereret en 7-punktsplan, der skal gøre det muligt at skære 25 procent af CO2-udledningerne af de indkøbte fødevarer i offentlige køkkener. Et af de steder, hvor den offentlige sektor kan gøre en mærkbar klimaforskel, er i offentlige køkkener. Tilsammen producerer køkkenerne nemlig 800.000 måltider dagligt landet over. Herudover indkøber køkkenerne fødevarer for rundt regnet fem milliarder kroner årligt.
- De offentlige køkkener indtager en nøglerolle i at reducere CO2-udledningen og øge økologiomstillingen. Vi kan få ændret madkulturen i Danmark til at være båret af måltider, der er sunde, nærende og ikke mindst bæredygtige. Men omstillingen kommer ikke af selv. Den kræver de rette værktøjer og et skarpt politisk fokus, hvis vi skal i mål. Derfor har vi lanceret dette udspil, forklarer Michael Allerup Nielsen, næstformand i Kost og Ernæringsforbundet.
I udspillet giver Kost og Ernæringsforbundet syv konkrete forslag til værktøjer, der skal til, hvis de offentlige køkkener skal nå reduktionsmålet inden 2025. Forslagene handler blandt andet om kompetenceudvikling blandt ansatte i offentlige køkkener og centrale målsætninger for bæredygtighed.
En undersøgelse blandt Kost og Ernæringsforbundets medlemmer viser, at ansatte i offentlige køkkener gerne vil gøre produktionen mere bæredygtigt. Hele 86 procent af de adspurgte i en intern undersøgelse svarer, at de har planer om at få mere fokus på bæredygtighed.
- Vores medlemmer er ultraambitiøse på bæredygtighed, og de skaber allerede resultater. Men de ønsker at blive endnu bedre. I de kommende år vil der blive forsket intensivt i bæredygtighed, og den viden skal selvfølgelig være tilgængelige for de ernæringsprofessionelle. Det er dem, der skal have kompetencerne inden for bæredygtighed og dem, der skal folde tingene ud i praksis, siger Michael Allerup Nielsen.
Hvis man følger Kost og Ernæringsforbundets anbefaling om en 25 procents reduktion af CO2-udledningerne fra de indkøbte fødevarer i de offentlige køkkener inden 2025, vil det give en klimagevinst på 48.000 tons CO2 alene i de kommunalt drevne køkkener (daginstitutioner, skoler, plejecentre mm.) Det er cirka den samme mængde, der kan skæres ved den grønne boligrenovering, der blev sat 400 mio. kr. af til på finansloven for 2021.
Kost og Ernæringsforbundet opfordrer til, at der bliver indgået aftaler mellem stat, regioner og kommuner om, at alle kommuner og regioner skal sætte bæredygtighedsmål gennem økonomiaftalerne.
- Vi vil gerne have det offentlige til at sætte mål om reducering af CO2 fra indkøbte fødevarer, ligesom vi gerne have fastlagte mål for eksempelvis madspild i offentlige køkkener. Derfor lægger udspillet op til mere politisk handling og mindre snak. Vi håber, at politikere – dem på landsplan og ikke mindst dem i kommuner og regioner - mener det, når de siger, at de ønsker mere bæredygtighed, for vi får brug for politisk handling, hvis vi skal nå i mål, siger Michael Allerup Nielsen.
Nøgleord
Kontakter
Tenna HjortnæsPressechef
Tlf:41594446tpe@kost.dkVedhæftede filer
Links
Information om Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet er en fagforening og interesseorganisation for 8.500 ernæringsprofessionelle. Medlemmerne arbejder med vejledning og behandling, sundhedsfremme og forebyggelse, ledelse og professionel forplejning.
Vi forhandler løn og arbejdsvilkår for medlemmerne, giver juridisk bistand og faglig sparring om fag, løn, ansættelse og karriere. Vi arbejder desuden for at synliggøre den kost-, ernærings- og sundhedsfaglige profession, som du kan læse mere om på kost.dk og på vores social medie-kanaler.
Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Fælles udspil: En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom26.6.2023 08:53:49 CEST | Pressemeddelelse
Mad kan mere end at mætte. Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.
Uligeløn giver mangel på ernæringsassistenter13.6.2023 11:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Ernæringsassistenter er blandt de faggrupper, der får udbetalt mindst for deres indsats på offentlige arbejdspladser. Den lave løn kan medvirke til, at der ikke er hænder nok til at lave mad til sårbare borgere i fremtiden.
Der er brug for at rekruttere mange faggrupper14.12.2022 15:18:03 CET | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet deler SVM-regeringens opfattelse af, at løn og arbejdsvilkår har betydning for mulighederne for at fastholde og rekruttere den rette faglærte arbejdskraft.
Fagforbund: Køkkenpris bør få politikere i tænkeboks28.9.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet samt FOA håber, at Køkkenprisen 2022 kan få politikere til at genoverveje planer for madproduktion på Nyt Hospital Nordsjælland
Forslag: Indfør obligatorisk skolemad20.6.2022 10:05:34 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet, Diabetesforeningen, Børns Vilkår og Landbrug & Fødevarer vil indføre obligatoriske madordninger i den danske folkeskole.