Odderen har fundet vej til Lolland
Den danske bestand af oddere har været i fremgang i Jylland i de seneste årtier, og bestanden har spredt sig til Fyn. Odder kan sprede sig over lange afstande. Den lever i søer og vandløb langs uforstyrrede kyster og krydser over sunde og bælter.
En mørk nat midt i november 2019 fangede et vildtkameraer to oddere ved et lille vandløb på Lolland. Det er det første dokumenterede fund af levende odder på Lolland-Falster siden 1960'erne.
Kameraet var sat op af en naturentusiastisk jæger, der var nysgerrig efter at se hvilke dyr, der kom på hans jord. Han undrede sig over dyrene på videoen og henvendte sig til Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, hvor forskerne ikke var i tvivl: Det var en unik video af oddere fra en landsdel, hvor den har manglet i mange år.
For at se dette indhold fra www.youtube.com, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Lodsejeren ønsker, at den præcise lokalitet ikke offentliggøres for at undgå at odder og de andre vilde dyr på stedet forstyrres. Lokationen er kendt af forskerne bag overvågning af oddere i Danmark.
Der findes en lille forekomst af oddere i Nordvestsjælland. Om det er oddere derfra, som er ude og lede efter bedre levesteder og er vandret til Lolland, eller det er oddere, der er indvandret fra Sydsverige eller Fyn, er uvist.
Odderen er gået frem efter man begyndte at tage større hensyn naturen i forvaltningen af vandløb og vådområder og udfasede nogle af de værste miljøgifte, som ophobede sig i fødekæden.
Odderen var vidt udbredt i Danmark i 1960'erne. Dengang var odderen jagtbar og der blev nedlagt oddere på i de fleste landsdele herunder Lolland. Ud over jagten var der mange ting, der gik odderen imod op gennem 1960- og 1970'erne. Odderens levesteder blev ødelagt ved udretning og ’vedligeholdelse’ af vandløb, dræning af vådområder og forurening med spildevand fra byer, landbrug og anden industri. Forurening med miljøgifte påvirkede helbredstilstanden hos odderne og trafikdrab og drukning i fiskeredskaber tog en del af bestanden. Derfor gik odderbestanden voldsomt tilbage til trods for, at den blev fredet i 1967.
I midten af 1980’erne fandtes der kun en bestand i det nordvestlige Jylland med enkelte spredte forekomster i andre dele af landet. Siden 1990'erne har odderbestanden spredt sig til hele Jylland og i løbet af de sidste 10 år også til Fyn. Odderen er gået frem ikke bare i Danmark, men i det meste af Europa gennem de seneste årtier. Den svenske odderbestand har ligeledes re-koloniseret det meste af Sverige. Oddere fra Sydsverige og Fyn kan sprede sig naturligt til Lolland-Falster og Sjælland.
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet rådgiver Miljøstyrelsen med den nationale overvågning, status og forvaltningen af odder, lige som Aarhus Universitet undersøger odders levevis i Danmark, fx deres fødevalg, alder, reproduktion og belastning med giftstoffer. Vi er meget interesserede i at modtage underretning om fund af oddere fra borgerne, også dødfundne oddere, for eksempel trafikdræbte dyr, til forskernes undersøgelser.
Nøgleord
Kontakter
Hvis du vil vide mere (eller af med en død odder) – kontakt venligst seniorrådgiver Morten Elmeros, elm@bios.au.dk , tlf. 2073 1575.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum