Nyt center samler alle landets universiteter i forskningsfællesskab om fremtidens fødevarer
De danske universiteter får i fremtiden en afgørende rolle i at skabe løsninger for en mere bæredygtig udvikling inden for landbrugs- og fødevaresystemer. Et nyt forskningscenter START - Center for Sustainable Agrifood Systems - kommer nemlig til at spille en central rolle i udviklingen af løsninger og strategier for grøn omstilling på fødevareområdet. Det fortæller Christine Nellemann fra DTU, som er siddende formand for styregruppen bag centret START, som alle landets otte universiteter lancerer i fællesskab:
"Det er ganske unikt, at alle danske universiteter er gået sammen for at danne en stærk fælles front på tværfagligt niveau. Agendaen inden for landbrug og fremtidens fødevarer har meget høj prioritet for dansk forskning og de udfordringer, som vores verden står over for kræver handling for at skabe en mere bæredygtig udvikling, især inden for landbrugs- og fødevaresystemer", understreger Christine Nellemann.
START-sekretariatet har base på Aarhus Universitet, der ledes af en styregruppe med repræsentanter fra alle de stiftende universiteter. Formandsskabet for styregruppen bag START vil skifte hvert halve år mellem de otte universiteter, som er Danmark Tekniske Universitet (DTU), Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet (AU), IT-Universitetet i København (ITU), Copenhagen Business School (CBS), Aalborg Universitet (AAU), Syddansk Universitet (SDU) og Roskilde Universitet (RUC).
Forskningsfællesskab med internationalt perspektiv
Missionen for START er, at universiteterne på tværs kan skabe afgørende løsninger for fremtiden ved at dele ekspertise og både nationalt og internationalt skabe mere gennemslagskraft endnu hurtigere. Det fortæller Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet:
"Ved yderligere at styrke forskernes tværfaglige samarbejde fra en mangfoldighed af discipliner, gør vi det muligt at skabe realistiske fremtidige løsninger sammen - både nationalt og globalt. I et samarbejde med både erhvervsliv, politikere og internationale partnere vil forskningssamarbejdet i START skabe et stærkt fundament for missionsdrevne innovationsaktiviteter, så vi kan skabe en afgørende effekt for vores klima og miljø og sikre langsigtede løsninger på fødevareområdet. Målet er, at Danmark skal være et europæisk living lab, der kan fremvise den planlagte overgang af europæiske fødevaresystemer", siger dekanen.
START centret vil gennemføre aktiviteter, der vil styrke det tværfaglige forskningssamarbejde inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora.
START lanceres officielt på et "Kick-off" seminar den 21. marts 2022, hvor alle otte universiteter deltager. 70 forskere på tværs af universiteter og discipliner får mulighed for at møde hinanden med henblik på at indlede samarbejder, der kan føre til tværdisciplinære fyrtårne inden for dansk forskning i bæredygtige landbrugs- og fødevaresystemer fremover.
START’s nationale ambitioner og mål for bæredygtighed i fødevaresystemer i Danmark i overensstemmelse med aftalte internationale mål og målsætninger (FN-verdensmål og EU-Grøn Aftale med ”Farm-to-fork”-strategi):
· Klima: 70 % reduktion inden 2030 og CO2-neutralitet inden 2050.
· Næringsstoffer: Reduktion af tab af næringsstoffer for at opfylde kravene i vandrammedirektivet og direktivet om nationale emissionslofter.
· ”Farm-to-fork”-strategi: mål for fødevaresikkerhed, ernæring, cirkularitet osv.
· Pesticider: Reducere brugen af pesticider med mindst 50 %, og undgå brug, der kan skade vandressourcerne og biodiversiteten.
· Biodiversitet: Bidrage til at omdanne 30 % af Europas jord til beskyttede områder og øge biodiversiteten og bestøverne i landbrugslandskabet.
· Fødevarer: Øge produktionen for at levere 45 % mere sunde fødevarer inden 2050
· Energi og materialer: Bidrage til at opfylde behovet for at erstatte fossile kulstofkilder med energi og materialer.
Nøgleord
Kontakter
Christine Nellemann, formand, START - Centre for SusTainable AgRifood sysTems,
Institutdirektør DTU Fødevareinstituttet,
Mobil. 41 58 45 10,
mail: clne@food.dtu.dk
Eskild Holm Nielsen, vært for START sekretariatet,
Dekan, Faculty of Technical Sciences,
Aarhus Universitet
Mobil: 21 22 95 11,
mail: dean.tech@au.dk
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
Julestjernen får et grønnere fremtidsperspektiv22.9.2025 12:29:04 CEST | Pressemeddelelse
Nye forskningsresultater viser vejen til bæredygtig produktion af de karakteristiske julestjerner uden brug af bakterier og tunge arbejdsprocesser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum