Nye guides hjælper danskerne til bedre plastikvaner

Danmark har Europarekord i produktion af husholdningsaffald per indbygger[1], hvilket også indebærer et stort forbrug af blandt andet engangsplastik. En ny rapport viser, at hver dansker i gennemsnit smider 33 kg. engangsplast i skraldespanden hvert år, hvilket sætter Danmark i top 25 globalt[2]. ’Det Store Plastik-Knæk’ har undersøgt de danske plastikvaner med henblik på at forbedre vanerne og sikre, at vi i højere grad genbruger, affaldssorterer og genanvender vores plastik.
”Plastik i Danmark er en uigennemskuelig jungle af plastiktyper, vejledninger og råd, som man nemt kan fare vild i. Derfor har mange danskere rigtig dårlige plastikvaner – ofte uden selv at vide det. Det vil Tuborg og WWF gøre noget ved, så alle nemt kan gøre en række små ting, som vil have en stor betydning for, at vores truede planet og dyreliv ikke kvæles i plastik,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Uoverskuelighed spænder ben
Det Store Plastik-Knæk skal gøre det let for danske borgere og organisationer at bruge plastik på den mest bæredygtige måde. Det store fokus på plastik de senere år har skabt muligheder for at handle og skabe bæredygtige løsninger, men det har også affødt et væld af anbefalinger og råd om materialer, genbrug, genanvendelighed, sortering og hensigtsmæssig brug, der kan gøre det udfordrende rent faktisk at gøre noget ved problemet og ændre adfærd.
”Tuborg er for hele Danmark, hvorfor vi er stolte af at kunne være med til at få overblik over den bedste håndtering af plastikken både i hverdagen og weekenden. Vi introducerede genbrugskoppen på de fire største danske festivaler i 2019 og i år også på spillesteder. Derfor synes vi, det er oplagt, at næste skridt er at hjælpe bedre plastikvaner på vej sammen med WWF, så vi alle i fællesskab kan gøre Danmark lidt grønnere. siger Marlene Vagn Andersen, Brand Activation Manager for Tuborg.
Flere partnere hjælper til
For at nå ud til så mange som muligt har WWF undersøgt plastikvanerne på seks forskellige områder, hvor næsten alle danskere har en stor del af deres dagligdag. På baggrund af undersøgelserne har Tuborg og WWF udviklet seks guides – én for hvert område.
”Områderne dækker de steder, hvor danskerne lever, arbejder og samles – fra andelsboligen til festivalen. Med de nye guides kan foreningsbestyrelser, ledere eller frivillige nemt gøre en indsats for at nedbringe plastikforbruget hos dem selv. Derfor forventer jeg, at alle danskere på en eller anden måde vil få glæde af de nye guides, der dermed heller ikke bliver helt ringe for Danmarks natur,” siger Bo Øksnebjerg.
For hvert område har Tuborg og WWF fået hjælp fra en tredje partner til at sikre, at de seks løsningsguides kommer ud til de konkrete organisationer og individer, som står med netop de problematikker, som de seks guides tager udgangspunkt i.
Helt ind i de danske hjem
’Hjemmet’ er det ene af de seks områder, og her har Tuborg og WWF teamet op med Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
”Vi producerer i Danmark mere husholdningsaffald per indbygger end noget andet land i Europa, og det gælder i høj grad plastik. WWF får henvendelser hver eneste uge fra danskere, som ønsker at gøre op med plastikpuklen, men ikke ved, hvad de skal gøre. Vi har sammen med danskerne undersøgt de letteste og mest effektive løsninger – så alle fremover nemt kan bidrage til at løse plastikudfordringen uden at få sved på panden,” siger Bo Øksnebjerg, der bakkes op af Jan Hansen, Direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
”Vi er glade for at kunne støtte projektet. Vi taler med og rådgiver andelshavere hver dag, og vi har et stort netværk af andelsforeninger og private borgere. Med de nøgletal, der fremstilles her, er det tydeligt, at det er enormt vigtigt at komme helt ind i danskernes hjem”, siger Jan Hansen.
Område | Partner | Case |
Hjemmet: | Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation | AB Ve-bo |
Foreninger og forbund: | Danmarks Idrætsforbund | Hobro IF |
Spisesteder: | Horesta | Flammen |
Events: | Dansk Live | Nibe Festival, VEGA, Grøn koncert |
Kontoret: | Dansk Industri | Beierholm |
Institutioner: | Børn & Ungeforvaltningen, Odense Kommune | Holluf Pile Skole |
Læs mere og download guides her: www.wwf.dk/detstoreplastikknaek
[2] Kilde 3
Nøgleord
Kontakter
Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om WWF Verdensnaturfonden
Om WWF Verdensnaturfonden
WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af den internationale miljøorganisation WWF, der i alt har mere end fem millioner støtter på tværs af fem kontinenter, kontorer i 80 forskellige lande og mere end 1200 aktive projekter til naturbevarelse.
Plastik har gennem længere tid været i fokus hos WWF Verdensnaturfonden, da meget plastik desværre ender i naturen. Der gør det stor skade både på naturen og de dyr, der lever i den. Det Store Plastik-Knæk er ét i en række af initiativer, hvor WWF Verdensnaturfonden arbejder med at ændre uhensigtsmæssig plastikadfærd.
Om Tuborg
Tuborg er Danmarks største ølmærke; hver tredje solgte øl i landet er en Tuborg, og det forpligter at være Danmarks foretrukne. Tuborg er en del af Carlsberg familien, der har ambitiøse bæredygtighedsmålsætninger, hvilket er beskrevet i ” Together Towards Zero” programmet. Programmet består af fire ambitioner: NUL CO2 udledning, NUL vandspild, NUL uansvarligt alkoholforbrug og en NUL ulykkeskultur. Hver af disse understøttes af individuelle mål, der fører frem mod 2022 og 2030.
Det Store Plastik-Knæk er et projekt født ud af begge organisationers ønske om at efterlade et positivt aftryk på deres omverden. Tuborgmærket har f.eks. allerede taget udfordringen med plastik op og lancerer løbende initiativer, der reducerer forbruget af plastik både i produktionen, hos forbrugerne og gennem initiativer via strategiske partnerskaber på festivaler.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum