Aarhus Universitet: Arts

Ny viden om integration af kvoteflygtninge i Danmark

Del
Med en bevilling på knap syv millioner kroner fra Velux Fonden skal forskere fra Afdeling for Antropologi på Aarhus Universitet i samarbejde med Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd (VIVE) samt DRC Dansk Flygtningehjælp og danske kommuner følge congolesiske kvoteflygtninges bosætning og liv i Danmark.

Efter en pause på fem år modtog Danmark i 2021 igen kvoteflygtninge. Sidst på året ankom de første af 200 congolesiske mødre og børn, som skal fordeles i kommuner over hele landet. Samme antal kommer i 2022.

”De congolesiske mødre og børn adskiller sig markant fra andre flygtninge, ved at de kommer direkte fra en FN-flygtningelejr i Rwanda. Vi kan nok alle forestille os, hvilken omvæltning det må være at lande i Kastrup og blive transporteret til sin nye hjemkommune for dagen efter starte et fundamentalt nyt liv. Hvordan lærer man sproget, får nye venner, får nyt hjem og nyt job – eller lærer hverdagsdags rutiner, som at smøre madpakke, medvirke til affaldssortering eller følge sine børns skolegang via ForældreIntra? Projektet giver os mulighed for at være med fra dag ét og forstå de små og store udfordringer, der løbende er forbundet med at opbygge et radikalt nyt liv og tilværelse. Denne viden vil blive nyttig, hvis der kommer flere kvoteflygtninge i de kommende år,” fortæller Mikkel Rytter, professor MSO fra Afdeling for Antropologi og projektleder på det kommende forskningsprojekt.

Forskningsprojektet hedder ”Reorientering af integration: Familie-til-familie som model for congolesiske FN-kvoteflygtninge i Danmark”. Projektet er støttet af Velux Fonden med knap syv millioner kroner. Projektet er et samarbejde mellem forskere fra Afdeling for Antropologi på Aarhus Universitet, VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter velfærd, samt DRC Dansk Flygtningehjælp og danske kommuner.

Projektet skal følge de congolesiske kvoteflygtninges bosætning og opbygning af nye liv i danske lokalsamfund. Det vil både ske gennem etnografiske studier, der følger familierne i deres liv og hverdag, og via registerdata, der kan give en mere generel karakteristik af gruppens indgange til det danske samfund og velfærdsstaten henover de kommende år.

Frivillige danske familier matches med congolesiske familier

Som projekttitlen afslører vil DRC Dansk Flygtningehjælp og forskergruppen også iværksætte en ”familie-til-familie” indsats, hvor frivillige familier matches med congolesiske familier. Modellen baserer sig på DRC Dansk Flygtningehjælps erfaringer med netværksfamilier, og indsatsen vil blive fulgt og løbende evalueret og forbedret.

Mette Blauenfeldt fra DRC Dansk Flygtningehjælp udtaler:

”Der er næppe tvivl om, at det både er forvirrende, skræmmende, spændende og håbefuldt at flytte til et nyt kontinent. Kvoteflygtningene omfavnes af diverse kommunale integrationsindsatser, arbejdsmarkedsprogrammer og aktiviteter i lokale frivilliggrupper, der alle ønsker at hjælpe dem på vej – men hvordan gøres dette i respekt for de personer og familier, som de var inden ankomsten til Danmark? Projektets ”familie-til-familie” model er vores bud på at videreudvikle de familierettede netværksinitiativer, der allerede eksisterer blandt vores frivillige. Vi kommer herigennem til at undersøge konkret, hvilke ressourcer og muligheder det giver kvoteflygtningene i dagligdagen, når familierne bliver matchet med lokale frivillige familier.”

Erfaringerne fra forskningsprojektet skal efterfølgende videregives til danske kommuner og DRC Dansk Flygtningehjælps frivilliggrupper over hele landet, så erfaringerne fra forskningsprojektet også kan benyttes i modtagelsen af kommende årgange af kvoteflygtninge.

 

Kontakter

Mikkel Rytter, professor MSO
Afdeling for Antropologi
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
E-mail: mikkel.rytter@cas.au.dk
Fast: 8716 2126
Mobil: 25149 892

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye