Ny undersøgelse: Digitaliseringen umyndiggør og kriminaliserer

Borgere, der ikke kan håndtere pinkoder og MitID, bliver stadigt dårligere stillet i den hastige digitalisering af det danske samfund. Hundredevis af bankfilialer er lukket over en kort årrække, og det er kun i få af de tilbageværende, at man kan hæve kontanter i kassen. I det offentlige er kommunen, sundhedsvæsenet, Skat og andre myndigheder gået i samme digitale retning. Og det har store negative konsekvenser for voksne med udviklingshandicap, som er ’ikke-digitale’, viser Levs undersøgelse.
Hele 80 pct. af de godt 300 medvirkende i undersøgelsen angiver, at deres voksne pårørende med udviklingshandicap bliver mere afhængige af hjælp som følge af digitaliseringen. Udviklingen påvirker også de pårørendes muligheder for at give den nødvendige hjælp til betalinger. 8 ud af 10 angiver, at det er blevet sværere at hjælpe på grund af den øgede digitalisering.
Digital underklasse
Undersøgelsen viser også, at alternativerne til digitale løsninger er for dårlige til, at de kan bruges i praksis, og at mange støttepersoner - ikke bare pårørende og værger, men også socialfagligt personale derfor må ty til ulovlige alternativer for at få hverdagen til fungere. For eksempel angiver 75 pct. af respondenterne, at de kender pinkoden til kredit-/debitkort, der tilhører den person de bistår. Og 65 pct. benytter denne pinkode for at hæve kontanter for pågældende, hvilket faktisk er ulovligt - men desværre i mange tilfælde er en nødvendighed.
Det er problematisk for mennesker, der i forvejen er meget sårbare, og det er et urimeligt vilkår for pårørende og støttepersoner, påpeger Landsformand i Lev – Anni Sørensen.
"Mange mennesker med udviklingshandicap bliver umyndiggjort og ekskluderet af udviklingen, fordi de ikke får den nødvendige hjælp til at begå sig i den hastige digitalisering i vores samfund. Der er skabt en digital underklasse, som står tilbage på perronen, mens digitaliseringstoget suser forbi. Det er ikke i orden. Der skal simpelthen findes løsninger til alle – og pårørende og støttepersoner skal gives mere rimelige vilkår, når de yder hjælp", mener Levs landsformand Anni Sørensen.
Nøgleord
Kontakter
Anni SørensenFormand for Lev
Tlf:2628 3083as@lev.dkHans AndersenPolitisk konsulent
Arbejdsområder: Digitalisering, boligforhold
Billeder
Information om Lev
Lev er en privat landsdækkende organisation for mennesker med udviklingshandicap, pårørende og andre interesserede - dannet i 1952.
Følg pressemeddelelser fra Lev
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lev
Omvendt valgmøde17.10.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Her er det politikerne, der stiller spørgsmål til panelet
Sundhedskonference om ulighed i sundhed2.5.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) viser, at personer med udviklingshandicap i gennemsnit dør knap 20 år tidligere end resten af befolkningen. Derfor er Lev og Parasport Danmark gået sammen om at lave en sundhedskonference med fokus på netop den målgruppe for at få skabt opmærksomhed på området.
Stigende mistrivsel og konflikter blandt voksne med udviklingshandicap i botilbud24.2.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er alvorlige og udbredte problemer med kvaliteten af den faglige indsats på landets botilbud. Og problemerne er kun blevet større i løbet af de seneste 5 år. Det resulterer i øget mistrivsel og flere konflikter blandt beboerne på botilbuddene. Det viser en ny rundspørge, som foreningen Lev har foretaget.
Lev har nu levet i 70 år20.1.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 20 januar 1952 stiftede en gruppe forældre Landsforeningen Evnesvages Vel, fordi de var utilfredse med forholdene på datidens anstalter. Siden da er der sket meget - mest af det gode. Men der er fortsat brug for Lev.
Jobkaravane skal hjælpe mennesker med handicap i job17.11.2021 08:46:23 CET | Pressemeddelelse
Tirsdag den 23. november afholder beskæftigelsesindsatsen KLAPjob en jobkaravane i København i samarbejde med Jobmatch og Captum. Jobkaravanen er henvendt til mennesker med kognitive handicap, der ønsker et job på det ordinære arbejdsmarked.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum