Ny tænketank skal gentænke danskernes madvaner
Om 10 år vil kun ét ud af ugens aftensmåltider være hjemmelavet i de danske familier, og hver anden dansker laver aftensmad på under 15 minutter.
Sådan lyder de dystre udsigter, hvis man fremskriver Madkulturens årlige undersøgelse ’Madkultur’, der tager temperaturen på danskernes madvaner.
”Det hjemmelavede aftensmåltid er i frit fald, og det vil fundamentalt ændre vores madkultur. Ændringen får stor betydning for vores helbred og mentale velfærd, og den viden forpligter os til at gøre noget”, siger Judith Kyst, som er direktør i Madkulturen, der hører under Miljø- og fødevareministeriet, og som er sat i verden for at holde hånden under dansk madkultur.
Madkulturen skal være bred
Derfor nedsætter Madkulturen en bredt sammensat tænketank, ’Madtanken’, der skal komme med nye svar på, hvordan vi fortsat har en folkelig funderet madkultur i Danmark.
”Vi har et kollektivt ansvar her. Hvis vi som befolkning ikke har evnen til at lave maden selv og vide, hvilke råvarer, der er skidt eller kanel, så får det en voldsom social slagside på helbredsfronten”, siger Judith Kyst.
Netop derfor er hun meget glad for den meget brede sammensætning, med alt fra topkokke og eksperter til detailhandel, landbrug og folkelige madbloggere, som ’Madtanken’ har.
Tiden er den største udfordring
”Vores arbejde skal ikke ende med en løftet pegefinger. Vi bliver nødt til at demokratisere den hjemmelavede mad, uden at man behøver gå i køkkenet i timevis. For det kommer ikke til at ske igen. Derfor skal vi komme med nye ideer til, hvordan man gør det hjemmelavede måltid simpelt, appellerende og konkurrencedygtigt”, siger Anthony Aconis, der er designdirektør i Fireball, bestyrelsesmedlem i Madkulturen og formand for den nye tænketank.
’Madtanken’ mødes tre gange årligt. Første møde afholdes 28. marts, og årets tema er ’Aftensmad i frit fald’.
De sidder i Madtanken:
- Adam Aamann-Christensen, kok og tv-vært
- Anders René Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000
- Ann-Christine Hellerup Brandt, mad- og livsstilsblogger på Valdemarsro.dk
- Anne Sophie Lahme, kommunikatør og madskribent
- Annette Juhler Kjær, Group Vice President, Public Affairs & CSR i Salling Group
- Anika Madsen, kok og køkkenchef på Roxie
- Anthony Aconis, formand for Madtanken og designdirektør i Fireball
- Camilla Milsted Karstad, blogger
- Christian Hüttemeier, kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer
- Gorm Wisweh, kok og iværksætter
- Iben Krogh Rasmussen, udviklingsdirektør for Tænketanken Frej
- Jacob Grønlykke, medejer af Falsled Kro
- Jakob Jønck, stifter af Simple Feast
- Jan Algreen, adm. dir. Søris A/S
- John Wagner, adm. dir. De Samvirkende Købmænd
- Jonathan Leer, docent ved Professionshøjskolen Absalon
- Kamilla Seidler, kok
- Kasper Fogh, politik- og kommunikationschef i Cevea
- Katrine Klinken, kok og kogebogsforfatter
- Lars Sonne Hansen, forstander på Suhrs Højskole
- Louise Køster, restauratør og bondekone
- Thomas Roland, CSR-chef COOP
- Tove Færch, leder af Karolines Køkken
Nøgleord
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og fødevareministeriet. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’. Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
Nyt madprojekt giver børn i dagplejen sundere og sjovere måltider15.8.2023 10:55:49 CEST | Pressemeddelelse
Allerede mens børn er helt små etableres gode og sunde madvaner. Det gælder ikke mindst i dagplejen. Alligevel oplever mange dagplejere, at der mangler materialer, som inspirerer dem til at servere sundere og mere varieret mad. Det vil projektet ”Gør sund mad til barnemad” hjælpe til med.
Pres på madbudgettet: 136.000 børn lider afsavn22.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindre frugt og grønt, dårligere madpakker og nej tak til sociale arrangementer. Det er virkeligheden for mange danske børn, viser ny undersøgelse fra Madkulturen.
Lokale politikere i folkemødedebatter om børnenes mad1.6.2023 09:52:59 CEST | Pressemeddelelse
Hvem gider arbejde med mad? Hvad sker der, når børn lever på et hårdt presset madbudget? Og hvor mange kyllingelår kan elever fra Falster udbene på fem minutter? Det viser sig, når Mette Blomsterberg fredag byder velkommen til en ny scene om børnenes mad
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum