Ny rapport: Mere end hver 6. dansker lider af smerter
I dag lider mere end 6 ud af 10 danskere af smerter og ømheder mindst én gang om ugen. Det viser en ny rapport udarbejdet af United Minds i efteråret 2021 på vegne af Panodil.
De mest almindelige former for smerte og ømhed er ryg- og nakkesmerter, hovedpine og muskelsmerter. Og som konsekvens heraf oplever flere danskere en forringet livskvalitet bl.a. i form af dårlig nattesøvn og en negativ påvirkning af nære relationer.
Men hvorfor fylder smerter så lidt i vores samfund, når der sådan set er tale om en folkesygdom? Rapporten afspejler en række årsager, der er med til at danne en stigmatisering af smerter i Danmark.
Smerter stigmatiseres som en svaghed
Rapporten tegner et billede af, at langt de fleste danskere ser deres egne smerter som en svaghed, mens de ser andres smerte som værende både menneskelige og naturlige. Derfor holder mange deres smerteoplevelse for sig selv, og danner således et tabu omkring smerter.
Det kan næstformand i Forening af Kroniske Smerteramte og Pårørende (FAKS), Tobias Pörsti, nikke genkendende til.
”Smerter er tabubelagte. De personer, der er ramt af kroniske smerter, taler ikke særlig meget om det, da folk omkring dem ofte har svært ved at sætte sig ind i den smerte, der opleves. Man ved ikke, hvad smerter er, før man oplever det på egen krop. Smerter kan altså siges at være en abstrakt tilstand i den forstand, at de kan være svære at beskrive, hvilket gør tilstanden svær at forstå,” påpeger Tobias Pörsti.
Smerte er altså en individuel oplevelse, der ikke kan ses eller måles på samme måde som andre tilstande, og derfor kan det være sværere at både forstå og diagnosticere.
Personer med smerter stigmatiserer deres egen smerte, fordi de opfatter sig selv som svage og syge. Blandt andet derfor angiver 51 % af de adspurgte i undersøgelsen, at de slet ikke taler med deres nærmeste om smerter, og 35 % oplyser, at de kun taler om deres smerter med deres partner, hvis det er nødvendigt.
Tal om smerterne
For at forebygge smerter og ømheder, er det nødvendigt, at vi bliver bedre til at tale om vores smerteoplevelser. Når vi sætter ord på vores smerter, får vi mere forståelse og bekræftelse fra vores omgivelser, hvilket i sig selv har vist sig at have en smertelindrende effekt.
Det bekræfter Tobias Pörsti:
”Hvis du har smerter, er det, at du accepterer og forklarer det til dine nærmeste, et skridt på vejen til at anerkende overfor dig selv, at du har smerter,” siger han og tilføjer:
”Jeg har via vores lokalafdelinger oplevet, at det hjælper de smerteramte at sætte ord på deres situation. De opnår på den måde en følelse af forståelse, fordi de er omgivet af folk, der rent faktisk anerkender, at de har ondt.”
Når man opfatter sine egne smerter som et tegn på svaghed eller sygdom, kan det altså være svært at bryde tavsheden og tale højt om sine smerter foran andre mennesker. Det er frygten for, hvad andre tænker om en, der er barrieren for at italesætte sine smerter.
Det har 27-årige Sophie Krog Agergaard oplevet på egen krop i forbindelse med de smerter, hun ofte får i skuldre, nakke og hoved, når hun sidder foran computeren på arbejdet:
”Jeg vidste faktisk ikke, at der var andre, som også gik med samme problemer som mig. Jeg har utallige gange siddet med hovedpine og været helt spændt op i mine skuldre, men uden at jeg har ville sige det til nogen af frygt for, hvad de ville tænke om mig. Det har dog hjulpet mig meget at finde ud af, at jeg langt fra er alene om at døje med daglige smerter – og på en eller anden måde har det fået mig til at kunne sænke skuldrene lidt mere og hvile i, at mine smerter er en reel tilstand.”
Hvis vi begynder at tale om vores smerter, kunne det øge sandsynligheden for at få den rette hjælp i sundhedsvæsenet og få anerkendt vores smerteoplevelse på linje med andre usynlige tilstande.
Socialt nærvær lindrer smerter
En anden vigtig pointe i rapporten er smerternes påvirkning af danskernes sociale relationer. Undersøgelsen viser, at fællesskaber og socialt nærvær har en betydelig smertelindrende effekt.
Det genkender Sophie også:
”Det er vigtigt for mig at have mennesker omkring mig. Når jeg er alene – og det kan jeg særligt mærke på mit arbejde, hvor jeg ikke så tit har kollegaer omkring mig - så kommer mine smerter op til overfladen. Når jeg er sammen med venner, familie eller bare andre mennesker generelt bliver smerterne ofte afledt af min opmærksomhed til dem omkring mig.”
Så ved at bryde tavsheden og komme tættere på hinanden – både socialt og fysisk - kan vi lindre og forebygge smerter blandt danskerne og få et nyt syn på smerter i Danmark.
Læs mere:
Bliv klogere på smerter og ømheder blandt danskerne:
Læs rapporten: Et nyt syn på smerter
FAKTABOKSE: Se vedhæftede billeder
Nøgleord
Kontakter
Anna Dalgaard, projektleder og kommunikationsrådgiver, Kompas Kommunikation:
50 51 68 70 / anna@kompas.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Kompas Kommunikation
Følg pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Adyen udvider partnerskabet med Zalando Payments for at forbedre betalingsoplevelsen i hele Europa14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Adyen, den foretrukne finansielle teknologiplatform for førende virksomheder, annoncerer udvidelsen af sit mangeårige strategiske partnerskab med Zalando, Europas førende online modeplatform med flere brands. Det styrkede samarbejde bekræfter Adyens rolle som en af Zalandos betalingspartnere på 15 europæiske markeder, samtidig med, at Adyen bliver den eksklusive betalingspartner for udvalgte lokale betalingsmetoder som Cartes Bancaires i Frankrig og Bancontact i Belgien. Som partner hjælper Adyen Zalando med at sikre, at deres kunder ubesværet kan betale med deres foretrukne betalingsmetoder, og opnå en problemfri betalingsoplevelse på shopping-platformen. Samarbejdet omfatter et fælles fokus på at forbedre sikkerheden og bekvemmeligheden ved online betalinger, med løbende forbedringer af 3D Secure-transaktioner som en del af rammerne for Payment Services Directive 2 (PSD2). Disse forbedringer understøtter både kundernes bekvemmelighed og øger Zalandos konverterings succes. Network Tok
Ny rapport undersøger effekter af vaccination mod rotavirus til børn i Danmark1.11.2024 07:03:02 CET | Pressemeddelelse
En ny sundhedsøkonomisk rapport fra Copenhagen Economics, udarbejdet for GSK, undersøger fordele og ulemper ved at indføre vaccination mod rotavirus i det danske børnevaccinationsprogram. Rotavirus er en af de mest udbredte mave-tarminfektioner hos små børn, og på trods af de alvorlige konsekvenser for både børn, forældre og samfund er vaccinen stadig ikke en del af vaccinationsprogrammet i Danmark.
Ny undersøgelse afslører behovet for at fremme inkluderende hygiejne for at forbedre arbejdsmiljøet29.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny global undersøgelse foretaget af Tork fremhæver et overraskende og alarmerende problem: Næsten halvdelen af de adspurgte (44 %) føler sig nervøse for at bruge offentlige toiletter – en bekymring, som også påvirker medarbejdere på deres arbejdsplads.
Hver tredje dansker er klar til at skære ned i abonnementstjenesterne23.10.2024 09:29:14 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra fintech-platformen Adyen viser, at 38% af danske forbrugere allerede har afmeldt eller planlægger at afmelde abonnementstjenester og - produkter. Det fremgår af Adyens Global Digital Report. I dag har 8 ud af 10 danskere mindst én abonnementstjeneste, og i gennemsnit har danskerne lidt over tre abonnementstjenester hver.
Gigtpatienter kan nu få tilskud til vaccine mod smertefuld sygdom11.10.2024 07:55:08 CEST | Pressemeddelelse
Personer, der har oplevet sygdommen helvedesild, ved, hvor smertefuld den kan være. For mennesker med leddegigt, som i forvejen kæmper med konstante smerter, kan helvedesild derfor være ekstra invaliderende. Desværre er leddegigtpatienter i højere risiko for at få sygdommen – men nu har denne gruppe mulighed for at få tilskud til vaccination mod helvedesild. Vaccinationsmuligheden er særligt relevant i forbindelse med ”World Arthritis Day” den 12. oktober, der er dedikeret til at skabe opmærksomhed om gigtsygdomme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum