Ny AU-campus bliver centrum for grøn omstilling og fødevareproduktion
Med udgangspunkt i regeringens nye udflytningsaftale ønsker Aarhus Universitet og Faculty of Technical Sciences at skabe en moderne uddannelsescampus med op mod 800-900 studerende på Foulum ved Viborg. Arbejdstitlen på navnet for den nye campus er AU Viborg og den skal fremover fungere som et nyt centrum for grøn omstilling, veterinærmedicin og primær fødevareproduktion i den vestlige del af landet. Det fortæller Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet:
”Fakultetet ser store muligheder i at etablere AU Viborg som centrum for forskningsbaseret uddannelse indenfor veterinærmedicin, grøn omstilling og primær fødevareproduktion. Ved at samle uddannelser indenfor disse fagområder på en campus sikrer vi i højere grad synergi og tværfaglighed, som er helt afgørende for kvaliteten af fremtidens arbejdskraft. Samtidig skaber vi en demografisk balance på veterinærområdet, så studerende fremover også har mulighed for at tage en dyrlægeuddannelse i Jylland”, siger Eskild Holm Nielsen.
Tre nye uddannelser i Foulum
Udflytningsaftalen betyder, at Tech etablerer i alt tre uddannelser i AU Viborg ved Foulum. Det drejer sig om dyrlægeuddannelsen - også kaldet bachelor- og kandidatuddannelsen i veterinærvidenskab - uddannelsen i agrobiologi, som flyttes fra Aarhus til Foulum, og uddannelsen i Animal Science, som overdrages fra Københavns Universitet til Aarhus Universitet og placeres i Foulum.
Aftalen betyder konkret, at 200 bachelor-uddannelsespladser etableres i AU Viborg fra 2023-26 og yderligere 190 kandidat-uddannelsespladser der gradvist opbygges fra 2026 og frem. Etableringstilskuddet fra staten er på 252,2 mio. kr., mens det efterfølgende årlige driftstilskud bliver på 54,5 mio. Kr.
Ifølge Finn Borchsenius, der er prodekan for uddannelse på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet, støtter planerne godt om fremtidens behov for en mere mangfoldig og kvalificeret arbejdsstyrke indenfor fødevareproduktion end tidligere:
"Den grønne omstilling er i fuld gang, men skal den danske fødevareproduktion kunne være bæredygtig både klimamæssigt, miljømæssigt og økonomisk i fremtiden, er der brug for at tiltrække en bred vifte af kompetencer blandt de yngre generationer. Den stadig mere avancerede teknologi i landbrugs- og fødevaresektoren følger med den grønne omstilling og er med til at påvirke sektorens fremtid. Så ved at samle kompetencer på en campus vil AU Viborg gennem en stærk og tæt tværfaglighed være med til at bane vejen for en afgørende transformation af fødevaresystemet, blandt andet ved at øge digitaliseringen og udvikle den nødvendige teknologi", fortæller Finn Borchsenius.
Mulighed for et unikt campus-miljø
AU Viborg ligger i Foulum ca. 10 kilometer fra Viborg. Ifølge Finn Borchsenius har Aarhus Universitet derfor i forbindelse med planerne om etablering af den nye uddannelsescampus indgået i et tæt samarbejde med Viborg Kommune:
”Vi har en god dialog med Viborg Kommune, som har et stort fokus på fortsat at udvikle Viborg som en attraktiv studieby. Både beliggenheden og den eksisterende infrastruktur giver optimale rammer for et unikt campus-miljø og for at sikre studerende et godt studieliv i Viborg, hvor de blandt andet tilbydes boliggaranti og gode offentlige transportmuligheder. Det vil uden tvivl også komme vores fremtidige studerende i Foulum til gavn”, siger understreger Finn Borchsenius.
Kontakter
Eskild Holm Nielsen,
Dekan, Faculty of Technical Sciences,
Aarhus Universitet
Mobil: 21 22 95 11,
mail: dean.tech@au.dk
Finn Borchsenius,
Prodekan for uddannelse, Faculty of Technical Sciences,
Aarhus Universitet
Tlf.: Mob. 23 81 53 22,
mail: finn.borchsenius@au.dk
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum