Aarhus Universitet Technical Sciences

Ny AU-campus bliver centrum for grøn omstilling og fødevareproduktion

Del

Vedtagelsen af universiteternes sektorplan skaber en ny, integreret uddannelses- og forskningscampus i Foulum ved Viborg med op til 800-900 studerende. Visionen er, at Aarhus Universitets nye campus fremover skal være centrum for uddannelser inden for grøn omstilling, veterinærmedicin og primær fødevareproduktion i den vestlige del af landet.

Med udgangspunkt i regeringens nye udflytningsaftale ønsker Aarhus Universitet og Faculty of Technical Sciences at skabe en moderne uddannelsescampus med op mod 800-900 studerende på Foulum ved Viborg. Arbejdstitlen på navnet for den nye campus er AU Viborg og den skal fremover fungere som et nyt centrum for grøn omstilling, veterinærmedicin og primær fødevareproduktion i den vestlige del af landet. Det fortæller Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet:

”Fakultetet ser store muligheder i at etablere AU Viborg som centrum for forskningsbaseret uddannelse indenfor veterinærmedicin, grøn omstilling og primær fødevareproduktion. Ved at samle uddannelser indenfor disse fagområder på en campus sikrer vi i højere grad synergi og tværfaglighed, som er helt afgørende for kvaliteten af fremtidens arbejdskraft. Samtidig skaber vi en demografisk balance på veterinærområdet, så studerende fremover også har mulighed for at tage en dyrlægeuddannelse i Jylland”, siger Eskild Holm Nielsen.

Tre nye uddannelser i Foulum

Udflytningsaftalen betyder, at Tech etablerer i alt tre uddannelser i AU Viborg ved Foulum. Det drejer sig om dyrlægeuddannelsen - også kaldet bachelor- og kandidatuddannelsen i veterinærvidenskab - uddannelsen i agrobiologi, som flyttes fra Aarhus til Foulum, og uddannelsen i Animal Science, som overdrages fra Københavns Universitet til Aarhus Universitet og placeres i Foulum.

Aftalen betyder konkret, at 200 bachelor-uddannelsespladser etableres i AU Viborg fra 2023-26 og yderligere 190 kandidat-uddannelsespladser der gradvist opbygges fra 2026 og frem. Etableringstilskuddet fra staten er på 252,2 mio. kr., mens det efterfølgende årlige driftstilskud bliver på 54,5 mio. Kr.

Ifølge Finn Borchsenius, der er prodekan for uddannelse på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet, støtter planerne godt om fremtidens behov for en mere mangfoldig og kvalificeret arbejdsstyrke indenfor fødevareproduktion end tid­ligere:

"Den grønne omstilling er i fuld gang, men skal den danske fødevareproduktion kunne være bæredygtig både klimamæssigt, miljømæssigt og økonomisk i fremtiden, er der brug for at tiltrække en bred vifte af kompetencer blandt de yngre generationer. Den stadig mere avancerede teknologi i landbrugs- og fødevaresektoren følger med den grønne omstilling og er med til at påvirke sektorens fremtid. Så ved at samle kompetencer på en campus vil AU Viborg gennem en stærk og tæt tværfaglighed være med til at bane vejen for en afgørende transformation af fødevaresystemet, blandt andet ved at øge digitaliseringen og udvikle den nødvendige teknologi", fortæller Finn Borchsenius.

Mulighed for et unikt campus-miljø

AU Viborg ligger i Foulum ca. 10 kilometer fra Viborg. Ifølge Finn Borchsenius har Aarhus Universitet derfor i forbindelse med planerne om etablering af den nye uddannelsescampus indgået i et tæt samarbejde med Viborg Kommune:

”Vi har en god dialog med Viborg Kommune, som har et stort fokus på fortsat at udvikle Viborg som en attraktiv studieby. Både beliggenheden og den eksisterende infrastruktur giver optimale rammer for et unikt campus-miljø og for at sikre studerende et godt studieliv i Viborg, hvor de blandt andet tilbydes boliggaranti og gode offentlige transportmuligheder. Det vil uden tvivl også komme vores fremtidige studerende i Foulum til gavn”, siger understreger Finn Borchsenius.

Kontakter

Eskild Holm Nielsen,
Dekan, Faculty of Technical Sciences,
Aarhus Universitet
Mobil: 21 22 95 11,
mail: dean.tech@au.dk

Finn Borchsenius,
Prodekan for uddannelse, Faculty of Technical Sciences,
Aarhus Universitet
Tlf.: Mob. 23 81 53 22,
mail: finn.borchsenius@au.dk

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Blichers Allé 20
8000 8830 Tjele

87150000http://www.agro.au.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum