Ny arbejdsskadereform er langt fra at løse problemerne på et moderne arbejdsmarked

Det er vigtigt, at der i arbejdsskadesystemet nu bliver sikret ret til uddannelsesgodtgørelse, mener Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, i forlængelse af der netop er landet en politisk aftale om en reform på området. Dermed opnår lønmodtagere, der efter en arbejdsskade ikke længere er i stand til at arbejde med samme job, en ret til at tage en uddannelse i et andet fag til 83 procent af den hidtidige indkomst.
”Alt for mange lønmodtagere, som i dag får en arbejdsskade, vender ikke tilbage til arbejdet. Det er derfor meget positivt, at reformen sikrer, at tilskadekomne har mulighed for at komme videre ved at kunne tage en uddannelse samtidig med, at de sikres et ordentlig eksistensgrundlag”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
Men at reformen endte uden en aftale om højere erstatningssummer for arbejdsskader med varige mén, er skuffende, mener Lisbeth Lintz. Ikke mindst set i lyset af, at regeringen havde sat dette som afgørende målsætning for en forbedring af arbejdsskadessystemet inden forhandlingerne.
”Der er ganske simpelt brug for, at skadelidte får en kompensation, som sikrer dem en erstatning, som står mål med skaden. Det er kun retfærdigt og ansvarligt at sikre, at alle skadelidte er garanteret et ordentligt levegrundlag”, siger Lisbeth Lintz.
Også på spørgsmålet om at få sikret en større ligestilling mellem psykisk og fysiske problemstillinger i arbejdsskadesystemet halter reformen gevaldigt.
”Vi er glade for, at man nu sikrer en nemmere erstatning til ansatte, som udsættes for vold på arbejdet. Og at de samtidig ikke længere er nødt til at anmelde de borgere, de arbejder med, for vold. Men det ændrer desværre ikke på, at langt hovedparten af de arbejdstagere, som får psykiske lidelser efter en alvorlig stressbelastning på arbejdet, står tilbage med meget lille udsigt til at få en erstatning. Det er og bliver et svigt af mennesker, som er blevet skadet af deres arbejde”, siger Lisbeth Lintz.
For yderligere kommentarer
Kontakt Lisbeth Lintz på 24888442 eller på ll@ac.dk.
Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.
Nøgleord
Billeder
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Akademikerne om ny beskæftigelsesreform: Flere forenklinger - men færre fremskridt9.4.2025 14:26:49 CEST | Pressemeddelelse
Den Akademiske fagbevægelse med 500.000 medlemmer er glade for, at den nye aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats lykkes med en række forenklinger. Men ærgrer sig samtidig over, at man ikke tør give A-kasserne en større og permanent rolle.
500.000 akademikere får ny formand26.3.2025 13:00:03 CET | Pressemeddelelse
GL’s formand Tomas Kepler bliver ny formand for Akademikerne. Han bliver dermed den akademiske fagbevægelses nye topfigur, der side om side med FH’s Morten Skov skal varetage lønmodtagernes interesser.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz stopper5.3.2025 12:05:05 CET | Pressemeddelelse
Akademikernes formand Lisbeth Lintz har i dag meddelt bestyrelsen, at hun har valgt at stoppe som formand. Det sker af familiære årsager. Næstformand Sara Vergo (Djøf) træder til som konstitueret formand, indtil en ny formand er fundet.
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum