Akademikerne

Ny arbejdsskadereform er langt fra at løse problemerne på et moderne arbejdsmarked

Del

Reformen får slet ikke taget fat om nældens rod og gjort arbejdsskadesystemet relevant for den hastigt voksende del af arbejdsmarkedet, hvor problematikker om psykisk arbejdsmiljø slår hårdt igennem i disse år, herunder stress. Samtidig ærgrer det Akademikernes formand, at man politisk ikke er kommet i hus med at sikre højere erstatninger i arbejdsskadesystemet, til trods for at regeringen i sit forståelsespapir havde sat dette mål.

Det er vigtigt, at der i arbejdsskadesystemet nu bliver sikret ret til uddannelsesgodtgørelse, mener Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, i forlængelse af der netop er landet en politisk aftale om en reform på området. Dermed opnår lønmodtagere, der efter en arbejdsskade ikke længere er i stand til at arbejde med samme job, en ret til at tage en uddannelse i et andet fag til 83 procent af den hidtidige indkomst.

”Alt for mange lønmodtagere, som i dag får en arbejdsskade, vender ikke tilbage til arbejdet. Det er derfor meget positivt, at reformen sikrer, at tilskadekomne har mulighed for at komme videre ved at kunne tage en uddannelse samtidig med, at de sikres et ordentlig eksistensgrundlag”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.

Men at reformen endte uden en aftale om højere erstatningssummer for arbejdsskader med varige mén, er skuffende, mener Lisbeth Lintz. Ikke mindst set i lyset af, at regeringen havde sat dette som afgørende målsætning for en forbedring af arbejdsskadessystemet inden forhandlingerne.

”Der er ganske simpelt brug for, at skadelidte får en kompensation, som sikrer dem en erstatning, som står mål med skaden. Det er kun retfærdigt og ansvarligt at sikre, at alle skadelidte er garanteret et ordentligt levegrundlag”, siger Lisbeth Lintz.

Også på spørgsmålet om at få sikret en større ligestilling mellem psykisk og fysiske problemstillinger i arbejdsskadesystemet halter reformen gevaldigt. 

”Vi er glade for, at man nu sikrer en nemmere erstatning til ansatte, som udsættes for vold på arbejdet. Og at de samtidig ikke længere er nødt til at anmelde de borgere, de arbejder med, for vold.  Men det ændrer desværre ikke på, at langt hovedparten af de arbejdstagere, som får psykiske lidelser efter en alvorlig stressbelastning på arbejdet, står tilbage med meget lille udsigt til at få en erstatning. Det er og bliver et svigt af mennesker, som er blevet skadet af deres arbejde”, siger Lisbeth Lintz.

For yderligere kommentarer

Kontakt Lisbeth Lintz på 24888442 eller på ll@ac.dk.

Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

Nøgleord

Billeder

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2021 ca. 447.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Regeringen balancerer på en knivsæg med udspillet til de offentligt ansattes løn26.10.2022 13:17:02 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen skal træde varsomt, når den med sit udspil ”Bedre vilkår – bedre velfærd” midt i en valgkamp lægger op til at blande sig i forhandlinger om de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår. Legitimeres politisk indgriben i den danske model, fjernes fundamentet for, at parterne på arbejdsgiver- og lønmodtagerside i fremtiden fortsat står som garanter for et velfungerende og konkurrencedygtigt dansk arbejdsmarked.

Vismandsrapport sætter spørgsmålstegn ved halvering af kandidatuddannelser: Risikerer at skade produktivitet og velstand11.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Økonomiske Råd vurderer, at dansk økonomi står over for en afmatning med faldende beskæftigelse og lav vækst de kommende år. Derudover er der udsigt til høj inflation i både 2022 og 2023. Man bør fra politisk hold afholde sig fra drastiske reformer i en tid, hvor beskæftigelsen i forvejen er på vej ned. Det siger formand for Akademikerne Lisbeth Lintz.

Nyt uddannelsestilbud mellem DI Digital og Akademikerne skal klæde mindre virksomheders højtuddannede medarbejdere på til fremtiden19.9.2022 12:46:55 CEST | Pressemeddelelse

Nyt samarbejde om digital efteruddannelse skal klæde SMV’er på til fremtiden og sikre akademisk ansatte mere relevant kompetenceudvikling. Når digitaliseringen breder sig med så høj hastighed, som den gør i disse år, betyder det, at alle medarbejdere – ikke kun IT-specialisterne – skal blive dygtigere til at drive udviklingen.

Akademikerne: Regeringens finanslovsforslag skærer massivt på uddannelse31.8.2022 13:04:07 CEST | Pressemeddelelse

Det er under al kritik, at regeringen med sit forslag til næste års finanslov vil sende de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser ud i massive nedskæringer. Det er meldingen fra hovedorganisationen Akademikerne, der påpeger, at uddannelserne allerede fra nytår vil mangle ca. 280 mio. kr., svarende til 5000 kr. pr. studerende, hvis ikke politikerne prioriterer at finde finansiering til taxameterløftet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum