Akademikerne

Akademikerne om ny beskæftigelsesreform: Flere forenklinger - men færre fremskridt

Del

Den Akademiske fagbevægelse med 500.000 medlemmer er glade for, at den nye aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats lykkes med en række forenklinger. Men ærgrer sig samtidig over, at man ikke tør give A-kasserne en større og permanent rolle.

I Akademikerne har den endelige aftaletekst været ventet med spænding. Først og fremmest er Akademikerne glade, fordi regeringen og aftalepartierne er nået til enighed om et langt enklere system. Men også ærgerlige over, at man ikke tør give A-kasserne en større og permanent rolle.

Administrerende direktør, Sofie Nilsson siger: 

”Det er positivt med langt flere forenklinger - desværre også lidt færre fremskridt end håbet. Vi støtter selvfølgelig fuldt og helt, at der i beskæftigelsesindsatsen bliver færre værdiløse krav om proces og dokumentation. Og det er virkelig godt med flere midler til investeringer bl.a. i seniorer. For der findes et stort arbejdsudbudspotentiale i at få ledige seniorer i job hurtigere end i dag. Men jeg er dog også bekymret fordi den nye indsats ikke fremtidssikrer flexicurity-systemet, som i høj grad hviler på, at lønmodtagerne oplever det attraktivt at være i en a-kasse.”

Langt størstedelen af de ledige i dagpengesystemet er kun ledige for en kort periode og finder relativt let tilbage på arbejdsmarkedet. Akademikerne mener derfor stadig, at det ville give bedre mening, hvis denne gruppe blev i a-kasserne, hvor der er viden om lige netop deres arbejdsmarked og dermed kan hjælpe dem hurtigere i job. 

Arbejdsmarkedsdirektør, Anne Sofie Fogtmann siger:

”I Akademikerne – og på tværs af hele fagbevægelsen - har vi arbejdet for, at a-kasserne skal have et større ansvar for deres egne medlemmer. De kender dem bedst. Nu står det klart, at regeringen ikke tør give a-kasserne en større og permanent rolle i beskæftigelsessystemet. De forspilder dermed også muligheden for at prioritere flere offentlige midler på borgere længere fra arbejdsmarkedet, bl.a. de udsatte unge.”

Akademikerne har arbejdet for, at uddannelsesmidlerne skulle bevares.

Administrerende direktør Sofie Nilsson siger:

”I Akademikerne er vi glade for, at uddannelsesbesparelserne er taget af bordet. Det er vigtigt for et velfungerende arbejdsmarked, at alle ledige har adgang til kompetenceudvikling inden for særligt de områder, hvor der mangler arbejdskraft.”

Som en del af aftalen vil Regeringen og aftalepartierne igangsætte flere forsøg for samme målgruppe, nemlig dagpengemodtagerne. Der er både tale om et fritvalgsforsøg med private aktører og et 4-måneders forsøg, hvor udvalgte dagpengemodtagere får en måneds længere forløb i deres a-kasse.

Arbejdsmarkedsdirektør, Anne Sofie Fogtmann siger:

"Det er ikke det, vi er mest begejstret for, men det alpha omega at det ikke ender i et nyt regelkaos. Tilgengæld er det opløftende, at der aftales en evaluering af forsøgene. Det er dog afgørende, at de forskellige forsøg bliver evalueret på et fair grundlag, der fx tager højde for forskelle i sektorer og branchers rekrutteringsprocesser, geografiske forhold samt konjunktur.

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer ca. 500.000 medlemmer.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye