Beskæftigelsesministeriet

Ny analyse: Knap hver fjerde rekruttering er forgæves

Del
Godt hver fjerde rekruttering er forgæves, svarende til 66.700 forgæves rekrutteringer i hele landet, viser ny analyse.

En ny analyse med data indsamlet i løbet af efteråret slår nu fast, at 23 procent af virksomhedernes rekrutteringsforsøg var forgæves. Det svarer til 66.700 forgæves rekrutteringer på landsplan. I halvdelen af de forgæves forsøg endte virksomheden med slet ikke at ansætte nogen og resten blev besat med en anden profil, end virksomheden oprindeligt ønskede, fx med medarbejdere med færre kvalifikationer eller mindre erfaring end ønsket.

Problemet varierer på tværs af stillingstyper og regioner. Når det fx gælder VVS-montører kunne 53 procent af stillingerne ikke besættes eller er blevet besat af en person uden den ønskede profil. Ser man overordnet på brancher er landbruget, byggeriet, transport samt hotel-og restaurationsbranchen blandt de, der har sværest ved at finde folk. Fx må bygge- og anlægsbranchen i det fynske spejde forgæves efter de helt rigtige hænder i 50 procent af deres rekrutteringsforsøg.

Antallet af forgæves rekrutteringer er det højeste siden efteråret 2008. På grund af ny metode og databrud kan man dog ikke direkte sammenligne udviklingen over tid. Den nye analyse erstatter nemlig den hidtidige halvårlige rekrutteringsanalyse, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har gennemført siden 2007. Den nye metode tager udgangspunkt i elektroniske jobopslag, hvor der tre måneder senere tages stikprøvevis kontakt til virksomheder, der har søgt for at afdække, om den søgte stilling er blevet besat. I den gamle undersøgelse blev mange virksomheder, der ikke havde søgt efter medarbejdere, også kontaktet. Med udgangspunkt i elektroniske jobopslag kan antallet af stillinger nu opgøres mere præcist, ligesom kun virksomheder, der har haft et rekrutteringsbehov, er blevet kontaktet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

-  Jeg er glad for, at vi nu meget præcist kan se, hvordan rekrutteringssituationen ser ud for virksomhederne. Og det bekræfter desværre dét, vi har sagt mange gange tidligere, nemlig at det er vanskeligt for virksomhederne at få de rigtige hænder til en lang række jobtyper. Når det i flere brancher er over halvdelen af de virksomheder, der oplever rekrutteringsudfordringer, som også har produktionsbegrænsninger som følge heraf – og fx må sige nej til ordrer – så har det jo stor betydning for vores vækst og velfærd.

-   Det er også derfor, at det er mig så uforståeligt, at Folketingets største partier ikke vil være med til at gøre det lettere at få dygtige udlændinge hertil. Vi taler jo ikke om ufaglært indvandring, men om fx dygtige faglærte, der kan gå ind og tage nogle af de her job, som virksomhederne ikke kan besætte. Man bliver jo ikke VVS’er på 14 dage. De får det til at lyde som om, at vi intet gør for at hjælpe danske ledige ind og tage dem, men det passer jo ikke.

-  Tværtimod gør vi meget for også at opkvalificere danskere, både dem i arbejde og de ledige. Vi har lavet to store trepartsaftaler med fokus på tilstrækkelig arbejdskraft, hvor vi bl.a. har styrket voksen – og efteruddannelsessystemet, og senest har vi afsat 100 mio. kr. til opkvalificering her og nu.

Kontakt: Beskæftigelsesministeriets presseenhed, 5123 2830

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

EU’s beskæftigelsesministre sætter tydelig retning for mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder8.7.2025 15:09:54 CEST | Pressemeddelelse

Konstruktive drøftelser på det netop overståede uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre peger frem mod mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU. I Aalborg havde EU-ministrene særligt fokus på at sikre fair arbejdsvilkår og undgå social dumping. Det blev også drøftet, hvordan man kan skabe mere konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU, og mødedeltagerne blev introduceret til partssamarbejdet i praksis i den danske model.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse

I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye