Den Jyske Opera

Nu løfter Den Jyske Opera sløret for sæson 2022-23

Del

Den Jyske Opera sigter efter at være vedkommende for alle, og inviterer til en ny sæson, der byder på en ikonisk musical i Hollywoods guldalder, en dobbeltopera med højspændt drama, en fortryllende forestilling for familier og børn fra 7 år og en gysende smuk musikalsk co-produktion med Aarhus Teater.

Den Jyske Opera ser opera som en global, grænseløs og altfavnende kunstart, og inviterer til en ny sæson, der sigter efter at være vedkommende for alle.

”Ud over at skabe kunst for alle, ønsker vi at skabe et forum, hvori mennesker kan mødes – på scenen som ude i virkeligheden – for med udgangspunkt i kunsten at diskutere og dele tanker om det samfund, vi lever i, dets udfordringer og visioner. At berige, til tider provokere og altid stimulere og inspirere,” siger operachef Philipp Kochheim.

I sæson 2022-23 byder Den Jyske Opera på forestillinger i forskellige genrer og for publikum i forskellige aldre, livsstadier, samfundslag og sindelag.


Ikonisk musical får nu premiere i Musikhuset Aarhus
I august 2020 skulle den danske film- og teaterstjerne Tammi Øst skildre Norma Desmond i Andrew Lloyd Webbers ikoniske musical Sunset Boulevard. Forestillingen blev lagt ned pga. coronakrisen, men får nu sin premiere i august 2022.

I mellemtiden har publikum kunnet opleve den amerikanske musicalperformer Randy Diamond i Den Jyske Operas anmelderroste Inkognito Royal, og ham kan de nu møde igen i tæt samspil med Tammi Øst. I Sunset Boulevard spiller Randy Diamond en mislykket manuskriptforfatter, Joe Gillis, som fortrylles af en sky og glemt stumfilmstjerne, Norma Desmond (Tammi Øst).

Publikum kommer med på rejsen tilbage til 1950’ernes Hollywood med Andrew Lloyd Webbers bestseller af en musical baseret på Billy Wilders ikoniske film af samme navn. Andrew Lloyd Webbers mindeværdige sange hylder den spændende film noir om kærlighed, jalousi og mord i Hollywoods forgangne og glamourøse guldalder.

Man kan se frem til at opleve livemusik i stor skala, når et stort internationalt ensemble indtager Store Scene i Musikhuset Aarhus sammen med Aarhus Symfoniorkester. Operachef Philipp Kochheim instruerer musicalen i en opsætning med mere end 85 medvirkende, mens den anerkendte musicaldirigent Andy Massey er i front for ensemblet, Den Jyske Operas Kor og Aarhus Symfoniorkester.

Premiere 12. august 2022
Sunset Boulevard spiller fem gange i Musikhuset Aarhus: 12., 13., 18., 19. og 20. august 2022. Synges på engelsk med danske overtekster.


Dobbeltopera med højspændt drama og glemt dansk perle
Den Jyske Opera forener et af operarepertoirets mest populære mesterværker, I Pagliacci, med en genfunden dansk perle, La Vendetta, som bliver den 5. opera i rækken af Den Jyske Operas Danske Serie.

Asger Hameriks for længst glemte La Vendetta er den eneste danske opera, der nogensinde er blevet bestilt af det legendariske operahus La Scala i Milano. Hameriks La Vendetta er en nervepirrende thriller, der lige så godt kunne være skrevet som et manuskript til Netflix.

Ruggiero Leoncavallo er en af de komponister, som har fået den sørgelige skæbne kun at blive husket for ét bestemt værk: I Pagliacci, som til gengæld er blevet en af verdens hyppigst spillede operaer, og operaen fik øjeblikkelig succes efter sin uropførelse i 1892.

I dobbeltoperaen La Vendetta / I Pagliacci opfører et kompagni meget lig Den Jyske Opera operaen La Vendetta, alt imens de er i fuld gang med prøverne til deres næste produktion: operaen I Pagliacci. Når den første forestilling er forbi, ”inviteres” publikum om bag scenen. Her udspiller der sig et højspændt drama blandt operaens ansatte med katastrofale følger.

Musikchef Christopher Lichtenstein dirigerer Den Jyske Operas Kor og på skift Sønderjyllands Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester, mens operachef Philipp Kochheim står i spidsen for iscenesættelsen af dobbeltoperaen, som bl.a. har den danske tenor Peter Lodahl på rollelisten. Publikum kan derudover glæde sig til et genhør med sangerne fra den aktuelle Aida-turné, nemlig Dorothea Spilger, Michael Bachtadze, Iurie Ciobanu og mange andre.

Premiere 7. oktober 2022
La Vendetta / I Pagliacci kommer på Danmarksturné den 7. oktober – 3. december 2022 med premiere i Alsion, Sønderborg. Synges på italiensk med danske overtekster.


Fortryllende familieforestilling
Den Jyske Opera inspirerer forældre og bedsteforældre til at lade deres børn opdage musikkens og kunstens verden med en helt særlig opsætning af Mozarts udødelige Tryllefløjten.

Tryllefløjten skyder Den Jyske Operas helt nye familieserie i gang. Ønsket med familieserien er at gøre det lettere for børn at finde deres vej ind i operaens vidunderlige og magiske verden. Måske kan en sjov, lille gennemgående Papageno-figur i Den Jyske Operas nye sæsonbog endda overbevise børnene om, at det er dém, der i februar 2023 tager de voksne med i hånden for at opleve et stort orkester og de bedste sangere i en familieforestilling, som ikke varer længere end en god børnefilm.

Familieforestillingen præsenterer nuværende og kommende Mozart-fans for alle de berømte melodier. Som prikken over i’et hentes orkestret op i øjenhøjde, så alle i salen kan opleve glæden ved at skabe den uendeligt smukke musik, som har fortryllet generationer af både børn og voksne.

Tryllefløjten er for familier og børn fra 7 år og opføres på dansk i en bearbejdelse af dramaturg Camilla Hübbe, som i Den Jyske Operas sæsonbog udtaler: "Tryllefløjten og de klassiske ørehængere og historier, du møder som barn, tager du med dig som en indre skat [...] Musikken er med dig, så længe du lever."

Den tyske instruktør Dominik Wilgenbus er med en lang række opsætninger af bl.a. opera, teater, musicals og værker for børn klædt godt på til at iscenesætteTryllefløjten. Det er første gang, at Jonathan Koppel, Simone Lichtenstein og Steffen Bruun synger på Den Jyske Opera, og der er glædeligt gensyn med Guibee Yang, Leif Jone Ølberg, Cassandra Lemoine, Christian Damsgaard og Thomas Christian Sigh. I front står musikchef Christopher Lichtenstein og dirigerer på skift Aarhus Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Sønderjyllands Symfoniorkester og Aalborg Symfoniorkester.

Premiere 2. februar 2023
Tryllefløjten
kommer på Danmarksturné den 2. februar – 18. marts 2023 med premiere i Musikhuset Aarhus. Familieforestilling, ca. 1 time og 45 min. inkl. pause. Synges på dansk med danske overtekster.


Dracula genopstår
Den Jyske Opera og Aarhus Teater gik i 2020 sammen om at opføre en musikalsk storopsætning, som imidlertid blev lagt ned pga. coronakrisen. Nu realiseres deres fælles værk baseret på den stormfulde historie om Dracula i en gysende smuk musikalsk forestilling på Aarhus Teaters Store Scene i februar 2023. Det bedste fra operaens og teatrets verden forenes: Skuespillere møder et stort operakor, som gennem intenst drama og berømt kormusik vil illustrere Draculas rejse gennem tiden.

Komponist og lyddesigner Marcus Aurelius Hjelmborg er gået på rov i musikhistorien og låner fra Mozart, Verdi, Händel, Fauré og andre af de store klassiske komponisters korværker og dødsmesser, der fremføres af Den Jyske Operas Kor. Det hele sættes i scene af Martin Lyngbo, som i en årrække har kreeret stærkt roste og radikale teaterforestillinger. Aarhus Teaters husscenograf, Reumert-vinderen David Gehrt skaber det storslåede rum, mens franske kostumedesigner Mathilde Grebot, kendt fra bl.a. Inkognito Royal, skaber kostumerne til forestillingen. Skuespillerne fra Aarhus Teater offentliggøres senere.

Premiere 8. februar 2023
Dracula spiller i foråret 2023 på Aarhus Teaters Store Scene.


Gratis sæsonbog
Den Jyske Operas nye sæsonbog lander i Musikhuset Aarhus i dag fredag d. 19. november, hvor alle kan hente et gratis eksemplar. Man kan desuden hente bogen på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas nuværende turné med Aida og kommende forårsturné med Greven af Luxembourg. Landets spillesteder står angivet i Den Jyske Operas kalender her. Onlineudgaven af sæsonbogen kan også allerede nu læses online her.

Bogen indeholder inspirationsartikler, portrætter, interviews og baggrundsartikler, der udfolder sæsonens operaoplevelser. 


Billetsalg
Billetsalget til Sunset Boulevard d. 12. - 20. august 2022 i Musikhuset Aarhus tyvstarter i december, og man kan skrive sig op til forsalg ved at tilmelde sig Den Jyske Operas nyhedsbrev her.

I forået 2022 kan man købe billetter til den kommende sæson hos landets teaterforeninger og spillesteder. I foråret vil turnéplaner være at finde på jyske-opera.dk.

Den nye sæson præsenteres i weekenden d. 19. - 21. november på det årlige teaterforeningsseminar, hvor producenter og arrangører af scenekunst mødes.

Kontakter

For yderligere oplysninger eller interview kontakt venligst Anne Visby Larsen, mobil 29 80 42 73, mail avl@jyske-opera.dk.

Billeder

Download
Download
Download
Download
Download
Download
Download
Download
Download
Download
I Den Jyske Operas sæsonbog inspirerer denne lille Papageno-figur børnene til at tage ind og opleve et stort orkester og fantastiske sangere i familieforestillingen Tryllefløjten. Illustrator: Otto Dickmeiss.
I Den Jyske Operas sæsonbog inspirerer denne lille Papageno-figur børnene til at tage ind og opleve et stort orkester og fantastiske sangere i familieforestillingen Tryllefløjten. Illustrator: Otto Dickmeiss.
Download

Links

Information om Den Jyske Opera

Den Jyske Opera
Den Jyske Opera
Skovgaardsgade 2c
8000 Aarhus C

https://www.jyske-opera.dk/

Den Jyske Opera / Danish National Opera er Danmarks nationale turnerende operakompagni. Vi støttes af Kulturministeriet og Aarhus Kommune, har hjemsted i Aarhus og turnerer rundt i hele Danmark med både traditionel og innovativ opera for alle aldre og for både operaelskere og operajomfruer.

Den Jyske Opera har siden 1947 arbejdet passioneret og professionelt med at skabe og opføre operaforestillinger på højeste internationale niveau.

Den Jyske Opera er Danmarks største turnerende operakompagni og har 60 ansatte fordelt på kunstnerisk personale - herunder et fuldtidsansat kor, administration, teknisk afdeling og skræddersal. På turneerne kommer vi på små og store spillesteder og også på Det Kongelige Teater i København og samarbejder rundt i Danmark med de fem landsdelsorkestre: Aarhus Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester og Copenhagen Phil.

Følg pressemeddelelser fra Den Jyske Opera

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Jyske Opera

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum