Den Jyske Opera

Den Jyske Operas jubilæumsforestilling bygger på det, som Hollywood-komedier er lavet af

Del
Operachef Philipp Kochheim giver nyt liv til en operette, som lige så godt kunne være skrevet som en romantisk Hollywood-komedie. Den Jyske Opera opfører Greven af Luxembourg i anledning af 75-års jubilæet, som bliver en fest for og med publikum.

Philipp Kochheim er kendt for at blande nyt og gammelt. På Den Jyske Opera har han givet nyt liv til glemte danske operaer som Kleopatra (2019) og Michael Kohlhaas (2019), og skrevet ny dialog til operaen Bortførelsen fra seraillet (2020). Nu genopfinder han et gammelt værk igen i anledning af Den Jyske Operas 75-års jubilæum med ønsket om at få publikum til at grine.

Sidst publikum kunne opleve Philipp Kochheim som instruktør på Den Jyske Opera, var med den anmelderroste Inkognito Royal (2021) som han også skrev teksten til. Forestillingen fik publikum til at bryde ud i latter, og Den Jyske Opera lover nu igen underholdning på højt plan. Greven af Luxembourg kommer på Danmarksturné d. 11. marts - 30. april med premiere i Musikhuset Aarhus.


Som et plot med Meg Ryan og Tom Hanks
Philipp Kochheim kan om nogen spotte, hvad der gemmer sig i et gammelt værk og omskrive det, så det bliver relevant og interessant for et nutidigt publikum. "Franz Lehár har vel egentlig opfundet konceptet blind-dating," siger Philipp Kochheim om komponisten bag Greven af Luxembourg.

Operetten Greven af Luxembourg kunne lige så godt være skrevet som en romantisk komedie, da den ifølge Philipp Kochheim bygger på det, som romantiske Hollywood-klassikere er lavet af. I You've Got Mail (1998) møder Meg Ryan og Tom Hanks hinanden i et chatrum på internettet og forelsker sig - uden at vide, at de kender hinanden i virkeligheden - og Greven af Luxembourg bygger på en lignende idé: En mand og en kvinde forelsker sig i hinanden - uden at vide, at de allerede er gift.

Forskellen er, at Greven af Luxembourg er skrevet til en operettescene for mere end 100 år siden. Selvom komponisten Franz Lehár skabte værket i år 1909, er det baseret på en tidløs kærlighedshistorie, som stadig kan vække lattermusklerne hos et publikum i dag. Det er bl.a. dét, som operette-genren kan og er elsket for: at få folk til at grine.


Den Jyske Operas Kor i spotlyset
Alle kræfter på Den Jyske Opera forenes, når
operachef Philipp Kochheim instruerer, musikchef Christopher Lichtenstein dirigerer, og rollerne indtages af 21 erfarne operasangere fra Den Jyske Operas Kor. 

Philipp Kochheim har arbejdet med korets sangere i snart fem år, og der er en helt særlig grund til, at de skal indtage scenen egenhændigt i denne forestilling. "Den Jyske Operas Kor består af en fantastisk gruppe talentfulde mennesker, som har hver deres skønne kvaliteter, der passer godt til netop de roller, som er i Greven af Luxembourg," fortæller Philipp Kochheim, som har støvet dialogen grundigt af og arbejdet med at gøre den mere morsom for et nutidigt publikum. Hør Philipp Kochheim fortælle mere om Greven af Luxembourg i videoen her.

Musik og karakterer fra andre værker
I forestillingen vil der være musik, som alle kan genkende. Publikum kommer ikke kun til at høre sange fra Greven af Luxembourg, da der også vil være uddrag fra andre kendte værker og hits fra andre Lehár-operetter. "Vi har fundet musik fra andre værker frem, som bruges til sjove musikalske indslag og små vittigheder undervejs i forestillingen," siger dirigent og musikchef Christopher Lichtenstein. Hør Christopher Lichtenstein løfte lidt af sløret for musikken i Greven af Luxembourg i videoen her.

Hverken dirigenten eller instruktøren vil afsløre for meget, men de røber, at der vil dukke glemte karakterer fra andre operetter og operaer op, som publikum kan glæde sig til at opleve.


Sangere og orkester i stor skala
Det bliver en forestilling i stor skala med 21 sangere, skræddersyede kostumer og orkestermusik fra Aarhus Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Sønderjyllands Symfoniorkester og Aalborg Symfoniorkester, som kan opleves på skift på Danmarksturnéen.

Foruden Aarhus opføres Greven af Luxembourg i København, Odense, Vordingborg, Hillerød, Albertslund, Kolding, Vejle, Esbjerg, Sønderborg, Herning, Aalborg, Skive og Viborg på turnéen d. 11. marts - 30. april.


Musikalsk optakt 26/2 i Aarhus med Jacob Beck og sangere fra forestillingen
Hvis man ikke er helt overbevist om, hvorvidt man skal opleve Den Jyske Operas jubilæumsforestilling, kan man få en gratis smagsprøve til Musikalsk optakt lørdag d. 26. februar. Operette-nørd Jacob Beck introducerer publikum for Franz Lehárs vittige og sprudlende Greven af Luxembourg. Jacob Beck har oversat Philipp Kochheims bearbejdelse af værket til dansk.

I optakten folder Jacob Beck både handling, tekst og musik ud. Publikum vil desuden høre små musikalske uddrag fremført af nogle af de medvirkende sangere.

Tidspunkt: Lørdag d. 26. februar 2022 kl. 13.00-14.00
Sted: Musikhuset Aarhus, Caféscenen
Pris: Gratis


OperaSalon 9/3 i Aarhus med Henrik Engelbrecht og fire elskede operasangere
Den Jyske Opera fejrer naturligvis ikke jubilæum uden et tilbageblik på 75 år med store operaoplevelser. Onsdag d. 9. marts inviteres publikum til OperaSalonen: Den Jyske Opera i 75 år.

I OperaSalonen fører forfatter og operaekspert Henrik Engelbrecht publikum gennem Den Jyske Operas historie, fra tiden før Den Jyske Operas etablering over premieren på Aarhus Teater d. 17. marts 1947, de legendariske opførelser af Ringen i årene 1983 til 1996 og siden urpremierer på nyskrevne danske operaer, de mange landsturnéer med det kendte og elskede operarepertoire og etableringen af Den Danske Serie.

Undervejs vil man kunne opleve operasangerne Elsebeth Dreisig, Jørn Pedersen, Susanna Andersson og Jesper Brun-Jensen, som har sunget et utal af roller på Den Jyske Opera. Publikum vil genhøre dem i deres mest elskede partier og måske endda se dem i nogle af de flotte, gamle kostumer.

Tidspunkt: Onsdag d. 9. marts 2022 kl. 19.00-20.15
Sted: Musikhuset Aarhus, Lille Sal
Pris: Gratis adgang med billet. Begrænset antal billetter. Bestil din billet her.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger eller interview kontakt venligst Anne Visby Larsen, mobil 29 80 42 73, mail avl@jyske-opera.dk.

Billeder

Download
Instruktør og operachef Philipp Kochheim ved prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Instruktør og operachef Philipp Kochheim ved prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Download
Dirigent og musikchef Christopher Lichtenstein ved prøvestart 25/1 på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Dirigent og musikchef Christopher Lichtenstein ved prøvestart 25/1 på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Download
Scenograf og kostumedesigner Barbara Bloch ved prøvestart 25/1 på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Scenograf og kostumedesigner Barbara Bloch ved prøvestart 25/1 på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Download
Rollerne i Greven af Luxembourg indtages af 21 sangere fra Den Jyske Operas Kor. Fra venstre ses Jens Jagd, Morten Wang, Joan Ribalta og Birgitte Mosegaard Pedersen. I front ses Estrid Molt Ipsen. Foto: Anders Bach.
Rollerne i Greven af Luxembourg indtages af 21 sangere fra Den Jyske Operas Kor. Fra venstre ses Jens Jagd, Morten Wang, Joan Ribalta og Birgitte Mosegaard Pedersen. I front ses Estrid Molt Ipsen. Foto: Anders Bach.
Download
Kostumechef Ann Charlott Juul ved prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Kostumechef Ann Charlott Juul ved prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Download
Skrædder Nete Holmboe gør kostumer klar til prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Skrædder Nete Holmboe gør kostumer klar til prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Download
Skrædder Peter Bukdahl Nielsen gør kostumer klar til prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Skrædder Peter Bukdahl Nielsen gør kostumer klar til prøvestart på Greven af Luxembourg. Foto: Anders Bach.
Download

Links

Information om Den Jyske Opera

Den Jyske Opera
Den Jyske Opera
Skovgaardsgade 2c
8000 Aarhus C

https://www.jyske-opera.dk/

Den Jyske Opera / Danish National Opera er Danmarks nationale turnerende operakompagni. Vi støttes af Kulturministeriet og Aarhus Kommune, har hjemsted i Aarhus og turnerer rundt i hele Danmark med både traditionel og innovativ opera for alle aldre og for både operaelskere og operajomfruer.

Den Jyske Opera har siden 1947 arbejdet passioneret og professionelt med at skabe og opføre operaforestillinger på højeste internationale niveau.

Den Jyske Opera er Danmarks største turnerende operakompagni og har 60 ansatte fordelt på kunstnerisk personale - herunder et fuldtidsansat kor, administration, teknisk afdeling og skræddersal. På turneerne kommer vi på små og store spillesteder og også på Det Kongelige Teater i København og samarbejder rundt i Danmark med de fem landsdelsorkestre: Aarhus Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester og Copenhagen Phil.

Følg pressemeddelelser fra Den Jyske Opera

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Jyske Opera