Nordisk forskningssamarbejde undersøger energiforbruget i offentlige bygninger

Forskere fra Aarhus Universitet er med i et nyt EU-finansieret forskningsprojekt kaldet Reconcile, der har til formål at undersøge, hvordan man kan mindske energianvendelsen i offentlige bygningeri forhold til drift, renovering og nybyggeri.
Projektet er støttet af EU’s Interreg ØKS-pulje, der bevilger økonomisk støtte til tværnationale projekter i Øresund-Kattegat-Skagerrak-regionen, og involverer norske, svenske og danske universiteter og kommuner. Projektet har et budget på i alt 27,3 mio. kr.
Projektet ledes af Lunds Universitet, og de danske aktører er Aarhus Kommune og Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Professor Lars Vabbersgaard Andersen, som leder den danske indsats i Reconcile, siger:
”I projektet adresserer vi to problemstillinger: Den energi man bruger i drift, og den energi man bruger, når man opfører eller renoverer bygninger – den indbyggede energi. For man er nødt til at sikre, at produktionen af materialerne og opførelse af bygningen ikke kræver ekstra ressourcer, end man efterfølgende sparer på driften. Det er en energimæssig belastning at rive noget gammelt ned og bygge noget nyt op, og der undersøger vi, hvor det kan svare sig at lægge ressourcerne, for at det bliver mest energieffektivt.”
Derudover skal projektet undersøge fordele og ulemper med energivenlige og lette konstruktioner, som kan benyttes til renovering eller nybyggeri. Her er eksempelvis træ i fokus som et materiale, som Sverige og Norge har langt større tradition for at anvende end Danmark.
Dansk skole giver erfaringer
En af tematikkerne i Reconcile er at undersøge, hvordan kommunale bygninger bliver brugt i forhold til den brug, som den var designet til energimæssigt, eller om brugstendenserne viser sig at være anderledes.
Erfaringsudvekslingen landene imellem er en central tilgang i projektet. Fra dansk side indgår opførelsen af en skole i Aarhus Kommune som et konkret eksempel på, at energiforbruget kunne nedbringes markant ved at indregulere installationerne i løbet af det første år efter ibrugtagning af bygningen.
Hypotesen er, at der kan høstes lavthængende frugter ved at lave tilsvarende systematiske energitiltag i andre nye og eksisterende offentlige bygninger.
”Vi har meget fokus på, at vores løsninger er baseret på helhedsvurderinger ud fra energiforbrug og miljøbelastning. Gennem tæt dialog med kommunerne bliver vi klogere på deres nuværende energiniveau i drift, hvordan de håndterer nybyggeri og renovering, hvilke tanker de har om at anvende alternative materialer som f.eks. træ, og hvordan det effektueres gennem politikker og handleplaner,” siger Lars Vabbersgaard Andersen.
------
Fakta
Projekttitel: RECOnCILe (Reducing Energy Use in the Construction and Operation of Public Buildings)
Projektperiode: Juli 2020 - oktober 2022
Finansiering: Samlet projektsum: DKK 27,3 mio. kr.
Partnere:
- Lund Universitet (lead)
- Aarhus Universitet (dansk koordinator)
- Aarhus Kommune
- Region Kristiansand
Nøgleord
Kontakter
Lars Vabbersgaard Andersen
Professor, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
Mail: lva@eng.au.dk
Tel.: 31121781
Jesper Bruun
Journalist
Mail: Bruun@eng.au.dk
Tel.: 42404140
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum