Nødvendigt og modigt uddannelsesudspil fra Reformkommissionen
Reformkommissionen har i dag præsenteret sit uddannelsesudspil. Og hos Lederne, som er landets største faglige organisation for ledere, er man enige med kommissionen i, at der skal gennemføres markante uddannelsesreformer, hvis flere unge skal få øjnene op for erhvervsuddannelserne.
Det forslås i udspillet bl.a. at ændre 10. klasse og etablere en ny toårig ungdomsuddannelse, HPX (Højere Praktisk Eksamen), der kombinerer boglig og praktisk undervisning.
”Vi har stor mangel på faglærte, og dét er et alvorligt problem, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling og fremtidssikre velfærden. Vi kan godt forstå, at ændringen af 10. klasse skaber usikkerhed. Men med mindre ungdomsårgange og færre unge, som søger mod erhvervsuddannelserne, er der behov for at tænke uddannelse anderledes og gøre uddannelsessystemet mere fleksibelt,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne.
Brug for at ruske op i systemet
Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne oplever hver anden leder, som har faglærte ansat, problemer med at rekruttere faglært arbejdskraft. Forsætter udviklingen, vil der i 2030 mangle 99.000 faglærte i Danmark.
”Der er stadig for mange unge, som flygter fra erhvervsuddannelserne. Der skal ruskes op i det nuværende system, og her er HPX’en nytænkning og forfriskende – blandt andet fordi man forsøger at imødekomme de unges efterspørgsel efter et socialt studiemiljø og bekymringen for at træffe et snævert uddannelsesvalg,” siger hun og tilføjer:
”Vi må bare ikke risikere, at der opstår en begrænsning for de unge, som allerede i 9. klasse er afklarede med, at de vil tage en erhvervsuddannelse.”
Lederne er desuden tilfredse med udspillets anbefalinger om, at man allerede i folkeskolen skal have obligatorisk erhvervspraktik og mere fokus på praktiske timer i udskolingen. Ifølge Lederne kan det styrke forbindelserne til de lokale virksomheder.
”HPX er en succes, hvis den understøtter, at færre unge bliver tabt på gulvet, og at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Særligt udsatte unge har brug for, at der tænkes i nye løsninger. Vi må erkende, at tidligere indsatser ikke har haft tilstrækkelig effekt. Derfor er der behov for mere fleksible veje gennem uddannelsessystemet,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Jesper Melgaard, pressechef hos Lederne - mo.: 27 69 45 69 / mail: jem@lho.dk
Billeder
Information om Lederne
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Finanslov mangler konkrete tiltag, som kan sikre mere arbejdskraft22.11.2024 10:14:20 CET | Pressemeddelelse
Dagens finanslov rummer en række fornuftige initiativer men skøjter for let hen over en af de største udfordringer netop nu – manglen på kvalificeret arbejdskraft. Lederne opfordrer ikke mindst til at styrke mulighederne for at hente flere hænder og hoveder uden for EU’s grænser.
Giv kandidatreformen et frikvarter20.11.2024 16:05:02 CET | Pressemeddelelse
Dagens rapport fra Kandidatudvalget viser, at den kommende universitetsreform rammer de forkerte uddannelser og bliver for uoverskuelig for studerende og deres kommende arbejdsgivere. Derfor bør reformen gentænkes, vurderer Lederne.
COP29: Verden lytter til danske ledere11.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Skal det lykkes at redde klimaet, er der brug for konsekvent og modig ledelse, som samler alle generationer. Det er budskabet fra Lederne under FN’s klimatopmøde, som bliver indledt i Baku i Aserbajdsjan i dag.
Ungeløfte uden støtte til succesrigt projekt22.10.2024 16:39:44 CEST | Pressemeddelelse
Det netop præsenterede ungeløfte er desværre uden støtte til initiativet Lederalliancen, som indeholder præcist det, politikerne efterspørger – nemlig en håndholdt indsats, der hjælper de unge ind på arbejdsmarkedet. Det er skuffende, mener Lederne.
Lederne: Ambitiøst uddannelsesudspil med både potentialer og risici8.10.2024 12:32:49 CEST | Pressemeddelelse
Både regeringens ønske om at tiltrække flere udenlandske studerende og introduktionen af en ny, erhvervsrettet gymnasieuddannelse (EPX) er godt nyt for manglen på kvalificeret arbejdskraft. Men øgede adgangskrav til det almene gymnasium kan få uheldige konsekvenser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum