Finanslov mangler konkrete tiltag, som kan sikre mere arbejdskraft
Dagens finanslov rummer en række fornuftige initiativer men skøjter for let hen over en af de største udfordringer netop nu – manglen på kvalificeret arbejdskraft. Lederne opfordrer ikke mindst til at styrke mulighederne for at hente flere hænder og hoveder uden for EU’s grænser.

Regeringen kunne i dag, sammen med SF og Radikale, præsentere aftalen om finansloven for 2025.
Hos Lederne savner man flere konkrete tiltag i finanslovsaftalen direkte rettet mod at sikre mere arbejdskraft. Lederne opfordrer politikerne til at omsætte de gode intentioner om øget arbejdsudbud fra regeringens egen 2030-plan til konkrete tiltag.
”Det er vigtigt, at vi arbejder med, hvordan vi får flere hænder her og nu. Og der må vi også se uden for landets grænser. Der er eksempelvis brug for at styrke mulighederne for at hente flere internationale medarbejdere fra lande uden for EU hurtigere til Danmark,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne, som er landets største faglige organisation for ledere.
Hun anerkender dog, at der i finansloven afsættes midler til partnerskaber med Indien og Filippinerne om rekruttering og uddannelse af sundhedspersonale.
”Men der er brug for langt mere. Manglen på kvalificerede medarbejdere rammer danske virksomheder og ledere i mange forskellige brancher. Ja, faktisk svarer seks ud af ti af vores medlemmer, at de har problemer med at rekruttere de medarbejdere, der er behov for. Og uden de nødvendige hænder og hoveder bliver det umuligt både at holde gang i væksten og indfri de grønne ambitioner,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Savner midler til ungeinitiativ
Finansloven understreger behovet for, at flere unge, som ikke er i job eller under uddannelse, skal med i arbejdsfællesskabet. Lederne glæder sig derfor over, at aftalepartierne bag Ungeløftet, som blev præsenteret d. 22. oktober, prioriterer disse 43.000 unge – eksempelvis gennem lokale partnerskabsaftaler mellem kommuner og lokale virksomheder.
Men samtidig ærgrer det Lederne, at der i finansloven ikke er blevet plads til Lederalliancen blandt de støttede initiativer.
”Lederalliancen gør netop det, Ungeløftet ønsker, nemlig gennem håndholdte indsatser at matche unge uden job og uddannelse med lokale virksomheder. Og det er dokumenteret, at det virker. 100 unge har fået en fod indenfor på arbejdsmarkedet gennem Lederalliancen,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris
Lederalliancen er et partnerskab mellem Lederne, Dansk Industri og Videnshuset Cabi – støttet af Tuborgfondet – som, ved at bygge bro mellem virksomhederne og kommunernes ungeindsatser, hjælper virksomheder med at finde arbejdsopgaver til de unge og skræddersyer forløb, der passer til den unges kunnen og virksomhedernes behov.
En hånd til karrieredrømmene
Til gengæld glæder Lederne sig over, at man med finansloven for 2025 har valgt at hæve servicefradraget, som gør det muligt at få fradrag for ydelser som fx rengøring og børnepasning.
”Det er en kærkommen håndsrækning til alle de travle børnefamilier. Vi ved, at kvinder i gennemsnit bruger flere timer i hjemmet på praktiske gøremål, så vi håber også, at servicefradraget kan mindske den ulige fordeling, der kan være i familierne, og måske skubbe på ligestillingen på arbejdsmarkedet generelt, så det er muligt at have dobbeltkarrierer i de enkelte familier,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Pressechef hos Lederne, Jesper Melgaard – mo.: 27 69 45 69
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav3.6.2025 13:27:53 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum