WWF Verdensnaturfonden

Naturen er svaret på klimakrisen - og nu kan alle virksomheder være med

Del

Fældningen og afbrændingen af verdens skove frigiver flere skadelige klimagasser end al verdens transport tilsammen. Derfor er skovene en central del af Paris-aftalen, der skal stoppe klimakrisen, inden det er for sent. Mange virksomheder vil gerne investere i bevarelsen af skovene, men er i tvivl om, hvilke projekter, der er de rigtige. Nu hjælper en ny guide fra WWF virksomhederne med at sikre, at karbon-skovprojekterne er af højeste kvalitet for både klimaet, naturen og de mennesker, der er afhængige af skovene. Vejledningen blev præsenteret til COP26.

Foto af: Luis Barreto / WWF
Foto af: Luis Barreto / WWF

Dansk erhvervsliv er godt på vej mod en klimavenlig fremtid. Virksomhederne nedbringer deres udledninger af klimagasser i rekordfart, men mange ønsker at gå skridtet videre. Her er klimakreditter fra bevarelsen af skove eller plantning af træer de fleste danske virksomheders – og også den offentlige sektors - foretrukne løsning. Og med rette.

Det er en nødvendig indsats, hvis vi skal bremse den globale opvarmning i tide, men det er vigtigt, at der sættes rigtigt ind. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvor man placerer sine investeringer, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

”Det kan være svært at vælge de rigtige skovprojekter. Virksomhederne skal både sikre, at projekterne suger den aftalte mængde CO2 ud af atmosfæren og hjælper biodiversiteten – og samtidig være trygge ved, at projekterne ikke skader naturen eller lokale folkeslag på en uforudset måde. Ingen ønsker kritik eller anklager om greenwashing, når man forsøger at gøre det rigtige for planeten, ” siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

For at hjælpe erhvervslivet med at investere, hvor det gør mest gavn for klima, natur og mennesker, har WWF udarbejdet en række nye vejledninger til virksomheder og andre, der ønsker at investere i fremtidens såkaldte ’naturbaserede løsninger’ af høj kvalitet. Vejledningerne beskriver, hvordan naturen helt konkret kan være med til at løse klimakrisen og samtidig hjælpe biodiversitet og lokalbefolkninger verden over.

Bekæmper klimaforandringer, beskytter naturen, støtter lokalbefolkninger

Det nye såkaldte blueprint fra WWF adskiller sig ved at imødekomme de tre største globale kriser på samme tid. Ved at bruge naturens egne kræfter som løftestang, kan fremtidens naturbaserede løsninger nemlig løse både klimaforandringerne, tab af biodiversitet og ulige udvikling i ét og samme projekt.

Nøglen til succes er lokalkendskab. Erfaringerne fra over 50 års naturbevarende arbejde viser nemlig, at robuste og varige løsninger, der tager udgangspunkt i de lokale indbyggeres viden om skoven og miljøet, giver virksomhederne de stærkeste og mest holdbare projekter. En anden vigtig konklusion i blueprintet er, at det for eksempel er en hurtigere og mere varig løsning at beskytte eksisterende tropisk skov end blot at plante ny skov.

”Verdens ledere sendte et klart signal på COP26 om, at afskovningen af især verdens regnskove skal stoppes inden 2030. Det sikrer vi kun, hvis løsningerne udvikles og implementeres i samarbejde med myndighederne og lokalbefolkningerne i de områder, hvor skovene er. Med det nye blueprint sikrer virksomhederne, at de får bæredygtige løsninger, der effektivt bekæmper klimakrisen, biodiversitetskrisen og fattigdom på samme tid,” siger Bo Øksnebjerg.

VELUX går forrest og vil slette deres historiske CO2-fodaftryk

WWF’s nye internationale blueprint er blandt andet udviklet på baggrund af erfaringer fra partnerskabet mellem WWF og VELUX Gruppen. VELUX har ikke bare tilsluttet sig Science Based Target initiative (SBTi), der forpligter virksomheden til at reducere deres fremtidige udledninger i overensstemmelse med Paris-aftalen og blive klimaneutral virksomhed og halvere CO2 på tværs af værdikæden i 2030. Men de går længere end det.Virksomheden har også igangsat en række skovprojekter i troperne, der beskytter økosystemer og dyreliv, fjerner CO2 fra atmosfæren og sikrer nye fordele til lokalbefolkninger og -samfund i projektområderne. Om 20 år vil projekterne have indhentet hele VELUX samlede CO2-fodaftryk, siden virksomheden blev stiftet i 1941.

”VELUX har vist vejen for andre virksomheder, der tager klimakrisen alvorligt. Og med WWF’s nye blueprint kan alle virksomheder nemt og enkelt være med. Sammen kan vi bevare skovene, til glæde for klima, natur og mennesker. What’s not to like?” slutter Bo Øksnebjerg.

Klik her og læs mere om blueprintet

Klik her og læs hele blueprintet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto af: Luis Barreto / WWF
Foto af: Luis Barreto / WWF
Download

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Danske virksomheders forbrug af palmeolie har stadig regnskov på samvittigheden14.10.2021 07:26:36 CEST | Pressemeddelelse

Størstedelen af verdens store virksomheder gør stadig alt for lidt for at leve op til deres løfter om, at deres forbrug af palmeolie ikke har regnskov på samvittigheden. Men nogle få, heriblandt Arla, udmærker sig og viser, at en hurtig omstilling er mulig. Det viser en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden foretaget blandt 227 førende virksomheder globalt. Danske virksomheder er repræsenteret fra top til bund på listen.

WWF om ny handlingsplan: Nøglen til succes er inddragelse af danske virksomheder og aktører22.9.2021 14:11:09 CEST | Pressemeddelelse

I dag, onsdag d. 22. september 2021, præsenterede fødevareministeriet og minister Rasmus Prehn Danmarks længeventede handlingsplan mod afskovning. Handlingsplanen går ud på, at vi nu skal sætte en stopper for det forbrug og de produkter, der har skov og anden natur på samvittigheden. WWF Verdensnaturfonden er positive omkring den ambitiøse målsætning, men understreger også, at der mangler klare fælles rammer for, hvordan vi når i mål. Og så bliver det vigtigt at forankre den nødvendige indsats hos danske virksomheder og aktører.

Regeringen overser vigtigt klimaværn i finanslovsforslaget15.9.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

Nicolai Wammen fremlagde d. 30. august regeringens forslag til finansloven 2022. Ifølge ministeren er det tid til at ’lette foden fra speederen’, da det går ’rigtig, rigtig godt for dansk økonomi’. Det er positivt, men spørger man WWF Verdensnaturfonden, mangler forslaget blandt andet fokus på havet, der er et af de absolut vigtigste værn i klimakampen - med et kæmpe økonomisk potentiale.

Virksomhed tager første skridt mod verdensrekord i Københavns Havn9.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Stromma Danmark lægger kanalbåde til, når tusindvis af Københavnere og turister hvert år sejler på havnerundfart i Københavns kanaler. En stor del af virksomhedens aktiviteter hører til på vandet, og Stromma har derfor en vision om at holde havnen ren. Et tre-årigt partnerskab med WWF Verdensnaturfonden bidrager til netop den vision, og næste projekt er i gang. Stromma og WWF installerer i dag 20 fiskehoteller, der bringer Københavns Havn tæt på verdensrekord.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum