”Mormors drik” fik moderne smag i EU-projekt: Nu har Tomáš og Magnus fået fat i markedet

Hvis man vil have succes på markedet med en ny fødevare, skal produktet være originalt, velsmagende og 100 procent gennemarbejdet.
Man skal helst have mere end ét produkt på hylderne, og hvis man vil lancere det som en sundhedsdrik, skal man kunne dokumentere, at det er sundt.
Det ved Magnus Wad og Tomáš Ševčík fra iværksættervirksomheden Raw Culture i Vejles industrikvarter i dag efter et udviklingsforløb i EU-projektet SMV:Food Innovation. Projektet har gjort en verden til forskel for iværksætterne og deres kombucha-læskedrikke og -shots, baseret på fermenteret te.
Magnus Wad forklarer:
”Vi har fået så meget gevinst ud af SMV:Food Innovation. Vi udviklede et nyt produkt, så vi fik to produkter på hylderne, og vi fik eksperters hjælp til at beskrive produkterne, så vi kan markedsføre dem som sundhedsdrikke. Det havde vi ikke klaret uden hjælp.”
Fra lejet køkken til egne lokaler
Historien om Magnus Wad og Tomáš Ševčík begyndte for fire år siden med eksperimenter i et lejet køkken i en lokal Michelin-restaurant. De to venner lagde ud med at brygge smagfulde kombucha-læskedrikke, men var drevet af en fælles vision: At skabe et kombucha-shot.
Men det var nemmere sagt end gjort, erkender Magnus Wad:
”Vi havde meget svært ved at lave den gode smag. Vores første produktioner smagte som noget medicin, man skal tvinge i sig. Og hvis man vil have, at folk skal ændre deres livsstil med et sundt shot, så skal det altså smage godt.”
Udvikling tager som bekendt tid, og der var i forvejen god afsætning på læskedrikkene fra Raw Culture. Derfor valgte kombucha-duoen at fortsætte produktionen af læskedrikke i bryghuset på Industrivej i Vejle, mens shot-produktet blev udviklet.
Udviklingsarbejdet foregik i et innovationssamarbejde i det nu afsluttede EU-projekt SMV:Food Innovation. Her blev Magnus og Tomáš koblet sammen med eksperter fra Syddansk Universitet, som hjalp med at få styr på smag og ingredienser. En virksomhed med ekspertise i anprisninger af ingredienser på labels, drevet af Anne Dahl, blev det tredje ben i samarbejdet.
Magnus Wad:
”Innovationssamarbejdet gav os enormt meget – SDU’s analyser gav os den nødvendige viden om ingrediensernes betydning for smagen i shottet, og Anne satte os ind i, hvad vi må skrive på vores labels. Den samlede hjælp førte os frem til et shot med en moderne smag. ”
Nu vækster salget
Vejle-bryggeriets læskedrikke i tre smagsvarianter fås i dag i en række helsebutikker, restauranter, caféer og udvalgte Meny-forretninger. Det nye kombucha-shot er færdigudviklet og på vej ind i produktporteføljen.
Raw Culture har bidt sig fast i top-5 blandt danske brands på det voksende kombucha-marked. Kundelisten vokser, og senest er en række Lidl-forretninger kommet til. Udviklingen giver Magnus og Tomáš store forventninger til fremtiden:
”Vi giver ikke overskud endnu, fordi det vigtigste lige nu er at øge omsætningen og skabe en øget markedsandel, og det lever vi op til. Markedet for fermenterede fødevarer i Danmark bliver større og større, og der kommer flere og flere små kombucha-bryggerier. Derfor er vi klar til at producere og levere, når en kunde pludselig bestiller 10 paller. Og på længere sigt er vi også klar til at gå uden for landets grænser, fx til Tyskland, hvor der er stor efterspørgsel på fermenterede fødevarer.”
FAKTA Om Raw Culture
Bryggeri fra Vejle, som har udviklet egne læskedrikke og shots baseret på kombucha, fermenteret te. Virksomheden er grundlagt i 2020 af Magnus Wad og Tomáš Ševčík, som sammen med to ansatte står for produktion, markedsføring og salg.
FAKTA Om SMV: Food Innovation
I projektet, der sluttede med udgangen af 2022, fik virksomheder i fødevarebranchen op til 160.000 kr. i tilskud til at indgå i innovationssamarbejder med en anden virksomhed og en videninstitution. Støtten gik til research, forsøg, analyser, forbrugertest mm. Der blev gennemført 24 innovationssamarbejder med deltagelse af 48 virksomheder.
Målet var at udvikle nye, innovative og kommercielle produkter, services eller koncepter til fødevarebranchen.
EU’s Regionalfond støttede SMV:Food Innovation med 7 mio. kr. Operatør var Erhvervshus Sydjylland i partnerskab med Food & Bio Cluster, Food Innovation House og Erhvervshus Fyn.
Læs mere om SMV: Food Innovation i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
FAKTA Om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skulle skabe vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierede EU's Regionalfond projekter, der skulle:
- Styrke virksomhedernes innovationsevne
- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
- Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere
Kontakter
Hvis du vil vide mere om Raw Cultures deltagelse i SMV: Food Innovation, kan du kontakte:
Rikke T. Angel: 3529 1789 og RikAng@erst.dk
Billeder



Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum