Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.

Den aktuelle investering er et led i udmøntningen af den politiske aftale om ”En køreplan for fangst, transport og lagring af CO2” fra 2021, hvor i alt 190 mio. kr. var afsat fra Fonden for Retfærdig Omstilling. Den aktuelle udmøntning af ca. 81 mio. kr. skal yderligere bidrage til etableringen af den nødvendige infrastruktur for CCUS-udvikling.
Anvendelse og videreudvikling af teknologierne, der anvendes til opsamling, anvendelse og lagring af CO2 (CCUS), spiller en central rolle i at indfri ambitionerne for klimaet. Det er nødvendigt at gøre CCUS-teknologierne skalérbare og accelerere udbygningen af CO2-infrastrukturen, hvis CCUS skal bidrage til at indfri de nationale klimamål og skabe nye beskæftigelsesmæssige muligheder.
”Verden har brug for at fange og lagre CO2 for at løse klimakrisen. Men i dag er teknologien alt for dyr. Heldigvis har vi en stor pose penge - 190 mio. kr. - til at hjælpe danske virksomheder med at gøre CCUS bedre og billigere. Det handler ikke kun om klima – det er også en forretningsmulighed. Når vi får bedre test- og udviklingsfaciliteter i Nord- og Sydjylland, øger vi chancen for at arbejdspladserne ender i Danmark.” udtaler Svend Elberg Thomsen, som er klimachef i Norlys og medlem af Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling.
Der er behov for, at økosystemet af SMV’er omkring CCUS-teknologierne og CCUS-infrastrukturen udvikles, så alle dele i den samlede værdikæde kommer på plads. Det betyder, at der stilles nye krav til arbejdsstyrkens kompetencer i takt med, at der investeres i nye grønne teknologier. Kompetencerettede tiltag er således nødvendige for at sikre de nødvendige kompetencer til at kunne udvikle og betjene de nye grønne løsninger i CO2- og energitunge industrier.
”Målet er både at skabe en positiv klimaeffekt og udvikle stærke, lokale værdikæder i Nord- og Sydjylland. For at lykkes kræver det ikke kun investeringer i teknologi, men også i mennesker. CCUS er helt nyt, så selvfølgelig skal medarbejderne klædes på med de rette kompetencer, så de kan drive udviklingen af CCUS-teknologier – for klimaet og for dansk erhvervsliv,” udtaler Svend Elberg Thomsen.
De fire projekter, som har fået tilsagn om midler, er:
Carbon Transformation & Energy Control HUB (C-TECH) Aalborg Universitet tildeles 24 mio. kr. til etablering af testplads inden for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring (CCUS) ved Aalborg Universitet i Esbjerg. Testpladsen skal bestå af et fuldt modulært containersystem i et større CCUS-økosystem. Herudover vil projektet gennemføre en række kompetencerettede aktiviteter for SMV’er, store virksomheder og studerende.
CO2 infrastruktur Aalborg Aalborg Kommune tildeles 5,2 mio. kr. til at udarbejde en fælles CO2-infrastrukturplan for Aalborg. Infrastrukturplanen skal anvendes af projektets partnere som et strategisk dialogværktøj, der kan danne beslutningsgrundlag for fremtidige investeringer og løsningsmodeller inden for CCUS.
PytoCCUS Energy Cluster Denmark tildeles 27,2 mio. kr. til et forsknings- og udviklingsprojekt vedrørende integrering af pyrolyse med CO2-fangst og -fordråbning ved biogasanlægget Agri Energy Vrå. Formålet er at opnå en højere udnyttelse af biogent kulstof.
E-CH4 Booster Pura Futura tildeles 24,6 mio. kr. til at udvikle og industrialisere en standardiseret løsning til at producere E-metan fra biogen CO2. Som en del af projektet vil Fredericia Maskinmesterskole og Rybners afdække behov for og udvikle nye uddannelsesforløb målrettet kompetencer til drift af denne type PtX-anlæg i biogasindustrien.
FAKTA om Fonden for Retfærdig Omstilling
Frem til 2027 investerer Fonden for Retfærdig Omstilling 636 mio. kr. i aktiviteter i Nord- og Sydjylland. Fonden skal spille en central rolle i Danmarks omstilling til en klimaneutral økonomi og investerer bl.a. i projekter med potentiale til at sikre udviklingen af CO2-fangst og -lagring og brintrelaterede teknologier, herunder Power-to-X.
Fonden for Retfærdig Omstilling medfinansierer projekter, der skal:
- Skabe et sammenhængende Danmark med stærke lokale erhvervsfyrtårne
- Sikre bedre vilkår for grøn omstilling i danske SMV’er
- Understøtte udviklingen af brun bioraffinering såsom pyrolyse
- Sikre udviklingen af CO2-fangst, -lagring og brintrelaterede teknologier
- Fremme grønne og cirkulære teknologier
Midlerne udmøntes af et indstillingsudvalg med 14 medlemmer, der har erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet. Erhvervsstyrelsen er forvaltningsmyndighed for Fonden for Retfærdig Omstilling i Danmark.
For mere information:
Jacob Gyldendorf Holt
Specialkonsulent, Erhvervsstyrelsen
Tlf.: 3529 1204
Mail: jakhol@erst.dk
Kommunikation og presse:
Henrik Højlund Christensen
Kommunikationskonsulent, Erhvervsstyrelsen
Tlf.: 3529 1779
Mail: hencri@erst.dk
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
Roccai kunne hyre deres første medarbejder og skalere endnu hurtigere11.10.2024 10:19:53 CEST | Pressemeddelelse
Nanna blev iværksætter og gik ind i tech-branchen uden at kunne kode. Det lærte hun sig selv. I sin anden tech-startup, Roccai ApS, kunne hun gennem det EU-støttede projekt SMV:Vækstpilot ansætte Mathias, som hun sparrede med, mens de delte opgaverne – så han tog AI-delen, og hun byggede systemet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum