Moesgaard Museum

Moesgaard Museum inviterer til foredrag og debat om Afghanistan

Del

Talebans generobring af magten i Afghanistan rejser en række spørgsmål, som forskere vil forsøge at svare på, når Moesgaard Museum sætter fokus på Afghanistan ved to kommende arrangementer.

Nomadepige fra Herat. Foto Christian Vium
Nomadepige fra Herat. Foto Christian Vium

Det første arrangement er et foredrag, ’Taleban før og nu - og hvad er vejen frem?’, som finder sted i Moesgaards auditorium onsdag 6. oktober kl. 19.00-20.30. Her vil Asta Olesen, ph.d. i socialantropologi, dykke ned i ligheder og forskelle mellem Talebans fremkomst i 1990’erne og den nuværende magtovertagelse. Det nye styre er domineret af folk fra 'den gamle garde' fra 1990’erne, men dette betyder ikke nødvendigvis, at historien gentager sig. Såvel Afghanistan som dets regionale naboer har ændret sig, og Taleban bliver udfordret - både internt og eksternt. Det hele leder frem til spørgsmålet: Hvordan skal Vesten forholde sig til det?

Det andet arrangement er en paneldebat med fokus på afghanske kvinders fremtid på landet, i byen og digitalt. Det er onsdag 10. november kl. 19.00-20.30, og panelet består af Nilab Totakhil, Mursal Khosrawi og Karen Waltorp, der alle er medlemmer af det afghansk-danske filmkollektiv ARTlife Film Collective. De vil diskutere afghanske kvinders situation, som den har udviklet sig fra 1990’erne og frem til den nylige tilbagetrækning af alle vestlige tropper og Talebans magtovertagelser i august 2021.

Moesgaards etnografiske afdeling har et mangeårigt engagement i Afghanistan, og arrangementerne introduceres og modereres af Moesgaards egen ekspert på området, museumsinspektør Ulrik Høj Johnsen.

”Moesgaard Museums ambition med foredragene er at formidle andet og meget mere, end hvad vi præsenteres for i medierne – og at tilbyde nogle faglige perspektiver på den aktuelle situation, der kan gøre os klogere på, hvad der egentlig foregår, og hvad implikationerne er. Det sker på baggrund af de sidste måneders udvikling i Afghanistan samt museets mangeårige engagement i landet, der har været hærget af krige i mere end 40 år.”, fortæller Ulrik Høj Johnsen.

Taleban før og nu - og hvad er vejen frem?
Tidspunkt
: 6. oktober kl. 19.00-20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./pers. (medlemmer af Klub Moesgaard: 75 kr./pers.)
Billetter kan købes via www.moesgaardmuseum.dk

Afghanske kvinders fremtid - på landet, i byen, og i den digitale dimension
Tidspunkt: 10. november kl. 19.00-20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./pers. (medlemmer af Klub Moesgaard: 75 kr./pers.)
Billetter kan købes via www.moesgaardmuseum.dk

Moesgaards café serverer inden arrangementerne en buffet med lækre afghansk-inspirerede retter, som kan tilkøbes. Det er muligt at bestille bord og læse mere om menuen på www.moesgaardmuseum.dk

For yderligere oplysninger om indhold, kontakt venligst Ulrik Høj Johnsen:
tlf. 25 56 69 36
e-mail: uhj@moesgaardmuseum.dk

Om eksperterne:
Asta Olesen er ph.d. i socialantropologi fra Aarhus Universitet og har forsket i Afghanistan siden 1970’erne og i perioder boet i landet. Hun er forfatter til bogen “Islam and Politics in Afghanistan” (Curzon Press 1995) og har desuden arbejdet i en række forskellige lande for NGO’er, FN, Danida og Verdensbanken. 

Paneldeltagerne alle tre medlemmer af det afghansk-danske filmkollektiv ARTlife Film Collective, som udspringer af et forskningsprojekt på Aarhus Universitet: Nilab Totakhil (cand.scient.soc. og skolelærer), Mursal Khosrawi, (cand.scient.pol., debattør og forperson i Handletanken Ligefrem), samt Karen Waltorp, lektor på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet og leder af Etnografisk Eksploratorium.

Ulrik Høj Johnsen er museumsinspektør på museets etnografiske samlinger og har gennem en årrække arbejdet med museets samlinger fra Afghanistan, der omfatter genstande, fotos, lyd- og filmoptagelser, som dokumenterer livet forskellige steder i Afghanistan i sidste halvdel af det 20. århundrede.

Nøgleord

Billeder

Nomadepige fra Herat. Foto Christian Vium
Nomadepige fra Herat. Foto Christian Vium
Download
Afghansk flag, som Taleban nu har forbudt, vejrer i horisonten. Foto: Asta Olesen
Afghansk flag, som Taleban nu har forbudt, vejrer i horisonten. Foto: Asta Olesen
Download

Links

Information om Moesgaard Museum

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Moesgård Allé 15
8270 Højbjerg

87394000https://www.moesgaardmuseum.dk/

Moesgaard Museum er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard Museum omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.

Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum