Beskæftigelsesministeriet

Model med opkvalificering frem for afskedigelse udvides til flere brancher

Del
Under Corona-krisen er der lavet en model, hvor medarbejdere kan blive opkvalificeret i stedet for at blive afskediget. Virksomhederne kan få udgifter til løn i perioden dækket.

En række aftaler mellem arbejdsmarkedets parter og kursusudbydere giver nye muligheder for, at medarbejdere kan beholde deres arbejde fremfor at blive fyret. Og bonus er, at medarbejderne kan vende tilbage til virksomheden med styrkede kompetencer.

Modellen går ud på, at arbejdsmarkedets parter, uddannelsesinstitutioner og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i fællesskab sammensætter et opkvalificeringsforløb, der er målrettet specifikke brancher. Det kan fx være kompetencer målrettet salg og service inden for restaurationsbranchen. Virksomhederne får dækket op til 100 pct. af lønudgifterne, mens medarbejderne deltager i fjernundervisningen. Lønnen bliver dækket gennem VEU-godtgørelse og suppleres eventuelt af midler fra overenskomstens kompetencefond.

Modellen blev først taget i brug i service-, turisme-, hotel- og restaurationsbranchen, og siden er blandt andet byggeriet og offshore-branchen kommer til. Samtidig er flere andre brancher på vej med aftaler, som sikrer, at medarbejderne kan blive opkvalificeret og fastholdt, mens virksomhederne får dækket lønudgifterne i uddannelsesperioden.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Vi kan alle se på ledighedstallene, at situationen bliver værre og værre, og at krisen er alvorlig. Derfor har regeringen sat initiativer og hjælpepakker i værk for godt 285 mia. kroner. Jeg er samtidig glad for at se disse branchespecifikke initiativer, der supplerer regeringens tiltag, og jeg vil gerne rose aktørerne for at tænke kreativt i disse svære tider.

- Det er rigtig godt, hvis medarbejderne både kan bevare deres arbejdspladser og komme tilbage til arbejdet på den anden side af krisen med ny viden og flere kompetencer, som virksomhederne kan drage nytte af. Det kan hjælpe med at få sat skub i væksten, når danskerne igen kan vende tilbage til deres arbejde.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye