Beskæftigelsesministeriet

Model med opkvalificering frem for afskedigelse udvides til flere brancher

Del

Under Corona-krisen er der lavet en model, hvor medarbejdere kan blive opkvalificeret i stedet for at blive afskediget. Virksomhederne kan få udgifter til løn i perioden dækket.

En række aftaler mellem arbejdsmarkedets parter og kursusudbydere giver nye muligheder for, at medarbejdere kan beholde deres arbejde fremfor at blive fyret. Og bonus er, at medarbejderne kan vende tilbage til virksomheden med styrkede kompetencer.

Modellen går ud på, at arbejdsmarkedets parter, uddannelsesinstitutioner og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i fællesskab sammensætter et opkvalificeringsforløb, der er målrettet specifikke brancher. Det kan fx være kompetencer målrettet salg og service inden for restaurationsbranchen. Virksomhederne får dækket op til 100 pct. af lønudgifterne, mens medarbejderne deltager i fjernundervisningen. Lønnen bliver dækket gennem VEU-godtgørelse og suppleres eventuelt af midler fra overenskomstens kompetencefond.

Modellen blev først taget i brug i service-, turisme-, hotel- og restaurationsbranchen, og siden er blandt andet byggeriet og offshore-branchen kommer til. Samtidig er flere andre brancher på vej med aftaler, som sikrer, at medarbejderne kan blive opkvalificeret og fastholdt, mens virksomhederne får dækket lønudgifterne i uddannelsesperioden.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Vi kan alle se på ledighedstallene, at situationen bliver værre og værre, og at krisen er alvorlig. Derfor har regeringen sat initiativer og hjælpepakker i værk for godt 285 mia. kroner. Jeg er samtidig glad for at se disse branchespecifikke initiativer, der supplerer regeringens tiltag, og jeg vil gerne rose aktørerne for at tænke kreativt i disse svære tider.

- Det er rigtig godt, hvis medarbejderne både kan bevare deres arbejdspladser og komme tilbage til arbejdet på den anden side af krisen med ny viden og flere kompetencer, som virksomhederne kan drage nytte af. Det kan hjælpe med at få sat skub i væksten, når danskerne igen kan vende tilbage til deres arbejde.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Stort fald i beskæftigelsen i marts20.5.2020 11:27:32 CESTPressemeddelelse

Corona-krisen satte sit tydelige præg på arbejdsmarkedet i marts måned. Den faktiske lønmodtagerbeskæftigelse faldt fra februar til marts med omkring 3.300 fuldtidspersoner, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) under Beskæftigelsesministeriet. Faldet kan blive opjusteret som følge af registreringsefterslæb. Der er normalt tale om en stigning i den faktiske lønmodtagerbeskæftigelse fra februar til marts. Tager man højde for sæsonudsving og forventet efterregistrering, faldt lønmodtagerbeskæftigelsen med 27.600 fuldtidspersoner, svarende til et fald på 1,2 procent. Målingen fra STAR opgør det samlede antal timer, de enkelte personer har arbejdet. Dermed afviger målingen fra de tal, som Danmarks Statistik offentliggør hver måned, som omfatter alle personer, der har været i job i marts og altså ikke tager højde for antallet timer i beskæftigelse. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: ”Vi kan se på de daglige tal, at der lige nu er knap 50.000 flere led

Regeringen freder elever, lærlinge og praktikanters ferie- og fridage under lønkompensation6.5.2020 15:37:15 CESTPressemeddelelse

Et tillæg til trepartsaftalen om midlertidig lønkompensation betyder, at elever, lærlinge og praktikanter fritages fra kravet om at afholde fem ferie- og fridage. Fritagelsen skal være med til at sikre, at kvaliteten af uddannelsen bliver opretholdt i lønkompensationsperioden. Det aftales også, at virksomheder med base i skattely ikke kan søge om forlængelse af lønkompensationsperioden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum