Mindeord om professor Christian Bendixen
![Christian Bendixen (foto: Ida Marie Jensen, AU Foto)](/data/images/00798/984055f3-b8b6-4189-9d96-f34a38758526-w_720.jpg)
Af lektor Bo Thomsen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Christian Bendixen var en internationalt anerkendt forsker, og hans videnskabelige produktion spænder meget bredt. Han var respekteret for sin dybe faglige indsigt og en værdsat videnskabelig samarbejdspartner. Mange nationale og internationale forskningsprojekter har nydt godt af Christian Bendixens analytiske evner og hans sunde, kritiske tilgang til videnskabelige data. Sideløbende med sin akademiske karriere etablerede Christian Bendixen med stor succes virksomheden GenoSkan.
Christian Bendixen blev kandidat i biologi i 1990 ved Aarhus Universitet, og tog efterfølgende en ph.d.-grad i molekylærbiologi, hvor hovedparten af forskningen blev udført ved Columbia University i New York. Det var tydeligt for enhver, der mødte ham allerede så tidligt i karrieren, at han var et usædvanligt talent med et stort potentiale.
Efter hjemkomsten fra USA blev han ansat ved Institut for Molekylærbiologi indtil 1995, hvor han fik en stilling først som forsøgsleder og senere i 2004 som forskningsprofessor ved Danmarks Jordbrugsforskning. Her etablerede han en slagkraftig sektion inden for molekylærgenetisk forskning i husdyr, og det lykkedes ham at opbygge et ambitiøst forskningsmiljø, som også dannede rammen for uddannelse af en lang række kandidat- og ph.d.-studerende.
Christian Bendixen var en visionær forsker, som tidligt indså værdien af at implementere stor-skala bioteknologi i både grundforskningen og i den praktiske anvendelse af genetik i husdyravl. Sektionen var derfor blandt de første til at udvikle microarray-teknologi og next generation sequencing inden for jordbrugsvidenskab, og Christian var derved en drivende kraft i dannelsen af grundlaget for brugen af genetisk information i moderne husdyravl. Over en årrække leverede denne forskning således et væsentligt bidrag til forbedringen af sundheds-og produktionsegenskaber samt elimineringen af sygdomsfremkaldende mutationer i husdyr.
Christian Bendixen har modtaget en række legater og priser, som anerkendelse for denne indsats. I 2012 blev han udnævnt til professor i molekylærgenetik ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik og har senest forsket i betydningen af epigenetik for udviklingen af neurologiske sygdomme. Så sent som i oktober 2019 blev han tildelt et Jens Christian Skou Fellowship fra Aarhus Institute of Advanced Studies ved Aarhus Universitet til projektet "Epigenetics and Imprinted loci in Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)" .
Christian Bendixen var et udpræget familiemenneske. Han var et meget privat menneske, men havde man hans fortrolighed, blev man klar over, hvor utrolig vidende han var også om emner uden for det strengt faglige. Samtaler med kolleger på Christians kontor var altid givende. Han ville gerne hjælpe, og han havde en fantastisk evne til at gennemskue vanskelige problemstillinger. Man gik aldrig forgæves efter råd. De samtaler vil Christian også blive husket for.
Christian efterlader sig kone, Emøke Bendixen, og tre voksne børn.
Æret være Christians minde.
Kontakter
Kommunikationsleder Lisbeth Heilesen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
lh@mbg.au.dk - 93521927
Billeder
![Christian Bendixen (foto: Ida Marie Jensen, AU Foto)](/data/images/00798/984055f3-b8b6-4189-9d96-f34a38758526-w_240.jpg)
Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
Ny viceinstitutleder på Institut for Datalogi28.1.2025 13:40:12 CET | Pressemeddelelse
Professor Marianne Graves Petersen er udnævnt som ny viceinstitutleder for uddannelse på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Marianne bringer både erfaring og engagement til rollen, kombineret med et dybt kendskab til instituttets uddannelser. Med denne udnævnelse består institutledelsen ud over Marianne, af institutleder Kaj Grønbæk, viceinstitutleder for forskning Anders Møller og sekretariatsleder Lene Hjøllund.
Stjerneforsker glad for regeringens rumstrategi18.11.2024 14:51:04 CET | Pressemeddelelse
Dansk rumforskning og innovation har udsigt til et gevaldigt løft med den nye nationale rumstrategi, vurderer astronomi-professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet.
Forskere advarer: Det kan forværre den globale opvarmning at plante træer højt mod nord7.11.2024 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Træer kan opsuge store mængder CO2 fra atmosfæren, så hvis man planter flere af dem, kan man modvirke den globale opvarmning. Det virker bare ikke i de nordligste breddegrader – her vil træplantning snarere fremskynde den globale opvarmning, advarer en international forskergruppe.
AU-forsker får 4 mio. euro til jagten på livets oprindelse i verdensrummet6.11.2024 08:14:04 CET | Pressemeddelelse
Professor Liv Hornekær fra Aarhus Universitet modtager 4 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd til at styrke forskningen i livets oprindelse i rummet. Bevillingen er en del af et Synergy Grant på i alt 12 mio. til tre europæiske universiteter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum