Stjerneforsker glad for regeringens rumstrategi
Dansk rumforskning og innovation har udsigt til et gevaldigt løft med den nye nationale rumstrategi, vurderer astronomi-professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet.
Den nye Strategi for rumforskning og -innovation blev præsenteret af uddannelses- og forskningsminister Christian Egelund og erhvervsminister Morten Bødskov mandag formiddag.
Den indebærer blandt meget andet, at den samlede finansiering til rumområdet i løbet af ti år stiger med ca. 50 pct., fra ca. 522 mio. kr. i 2025 til ca. 771 mio. kr. i 2035.
Professor Hans Kjeldsen er direktør i Aarhus Space Centre, som er et interdisciplinært forskningscenter, hvor rumforskningen sker på tværs af faggrænser og i tæt samarbejde med industrien og andre eksterne samarbejdspartnere.
Aarhus Space Centre har, som mange af de øvrige danske aktører, leveret mange input til strategien.
”Uddannelses- og Forskningsstyrelsen havde i forvejen imponerende mange gode ideer, men har tydeligvis også lyttet til os. Aarhus Space Centre ser strategien som et helt afgørende redskab for den fremtidige udvikling af uddannelse, forskning og samarbejde. Strategien passer rigtigt godt til det, vi som universitet har fokus på, og implementeringen vil danne rammen for Aarhus Universitets udvikling inden for rumforskning og teknologi, herunder et styrket samarbejde med rumsektoren,” siger Hans Kjeldsen.
Og tilføjer:
”Det gælder ikke kun os, men alle danske universiteter, er jeg sikker på.”
Ved at fremme udviklingen af videnskabelige instrumenter til rumaktiviteter, et nationalt rumprogram for forskning og innovation samt et program for nationale rummissioner, vil man bidrage til at sikre rekrutteringen af flere forskere og ph.d.-studerende med specifikt fokus på rumforskning og rumteknologi, påpeger han.
”Aarhus Universitet deltager allerede i opbygningen af nationale rummissioner, og vi ser frem til at fortsætte og udbygge dette arbejde over de næste 10 år.
Vi finder det særligt positivt, at strategien også lægger vægt på udbygningen af internationalt samarbejde, herunder deltagelse i EU’s rumprogrammer samt etablering af internationale partnerskaber og samarbejdsaftaler med blandt andre NASA. Disse initiativer er meget vigtige for danske universiteter,” fortsætter Hans Kjeldsen.
Den nye Strategi for rumforskning og -innovation vil i øvrigt blive taget under grundig behandling under den nationale rumkonference, som bliver holdt på Aarhus Universitet den 26. og 27. november.
National Space Conference arrangeres af Aarhus Universitet, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og CenSec – Center for Defence, Space & Security.
Kontakter
Professor Hans Kjeldsen
Mobil: 23 38 21 60
Mail: hans@phys.au.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskere advarer: Det kan forværre den globale opvarmning at plante træer højt mod nord7.11.2024 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Træer kan opsuge store mængder CO2 fra atmosfæren, så hvis man planter flere af dem, kan man modvirke den globale opvarmning. Det virker bare ikke i de nordligste breddegrader – her vil træplantning snarere fremskynde den globale opvarmning, advarer en international forskergruppe.
AU-forsker får 4 mio. euro til jagten på livets oprindelse i verdensrummet6.11.2024 08:14:04 CET | Pressemeddelelse
Professor Liv Hornekær fra Aarhus Universitet modtager 4 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd til at styrke forskningen i livets oprindelse i rummet. Bevillingen er en del af et Synergy Grant på i alt 12 mio. til tre europæiske universiteter.
Aarhus-astronom blev æresdoktor på Vilnius Universitet15.10.2024 10:44:21 CEST | Pressemeddelelse
Vilnius Universitet i Litauen har udnævnt professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet til æresdoktor. Det skete ved en højtidelig ceremoni på Vilnius Universiet torsdag den 10. oktober.
Forskning i et nyt stof kan være en vej til hjælp, der forhindrer tilbagefald i kokainmisbrug2.10.2024 15:38:12 CEST | Nyhed
Ny forskning har udviklet et stof, der kan være med til at behandle kokainafhængighed på en måde, der er mindre risikabel og mere kontrolleret end eksisterende behandlinger for opioidmisbrug.
Professor i grøn energi får 60 mio. kroner til at sætte strøm til verden1.10.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Drømmen om den grønne omstilling er under pres. Jordens lagre af råstoffer tømmes, og en energikrise af hidtil ukendte dimensioner kan være konsekvensen, hvis vi ikke finder nye måder at producere og lagre energi og strøm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum