Millioner på vej til cyklisme uden for de store byer

Danskerne skal have adgang til et mere sammenhængende net af cykelstier, så det bliver endnu mere attraktivt at tage cyklen, når man skal fra A til B. Sådan lød devisen bag Aftale om grøn omstilling af vejtransporten, som blev indgået af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre i december.
Nu er aftalepartierne blevet enige om at udmønte midler til 20 cykelprojekter over hele landet – alle beliggende uden for de største byer. I alt får projekterne 370 millioner kroner til anlæg af cykelstier langs statsvejene.
Det glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at cykelnettet uden for de store byer prioriteres.
- Med udmøntningen af 370 millioner kroner til cykelprojekter uden for landets store byer sender aftalepartierne et vigtigt signal til befolkningen i landdistrikterne. Det er en anerkendelse af, at vejnettet mange steder i landet spænder ben for borgernes muligheder for at vælge cyklen til og dermed bidrage til den grønne omstilling. Samtidig er et sammenhængende vejnet med til at binde Danmark bedre sammen, siger han og understreger:
- Når man udbygger statsvejnettet med et mere sammenhængende cykelstinet, skaber det bedre vilkår for lokale borgeres mobilitet til fritid og arbejde samt bedre vilkår for de cykelturister, der tager på længere eventyr i vores land. Samlet set højner det værdien af de danske landdistrikter samtidig med, at det er til gavn for den grønne omstilling.
Udover de 370 millioner, der udmøntes til konkrete cykelprojekter, rummer aftalen også 150 millioner kroner til medfinansiering af cykelprojekter ved de kommunale veje.
Og det er afgørende, at disse midler kommer ud og virker der, hvor der er mest brug for dem, understreger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
- Det er i land- og yderkommunerne, hvor der er langt mellem husene, at behovet for en økonomisk håndsrækning i form af statslig medfinansiering er størst. For det er kommuner, hvor økonomien i forvejen er hårdt presset. Derfor mener jeg, at land- og yderkommuner med store afstande og lange vejstrækninger bør prioriteres højt, når midlerne fordeles.
Det er Vejdirektoratet, som udover at udarbejde en tidsplan for cykelprojekterne langs statsvejene, står for ansøgningsprocessen om midlerne til kommunale cykelprojekter, oplyser Transportministeriet.
Landdistrikternes Fællesråd har tidligere forslået, at der oprettes en Småvejspulje, som over fem år skal opgradere vejnettet i de danske landdistrikter for én milliard kroner og dermed styrke sikkerhed og færdsel i landdistrikterne. Læs hele notatet om Småvejspuljen her.
Find mere om de 20 cykelprojekter her.
Nøgleord
Kontakter
Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk
Billeder
Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
Landdistrikter: Nu tages første spadestik til et bedre tilskuds- og udligningssystem17.6.2025 13:14:52 CEST | Pressemeddelelse
Nu starter arbejdet med et nyt tilskuds- og udligningssystem, der skal rette op på den massive økonomiske skævvridning, der særligt udfordrer mange land-, ø- og yderkommuner. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd, som har 55 kommuner som medlemmer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum