VIVE

Mennesker med handicap har stadig dårligere levevilkår end mennesker uden handicap

Del

Mennesker med handicap møder stadig udfordringer i hverdagen, både i privatlivet og i samfundslivet. Især mennesker med større psykisk handicap har lav livskvalitet.

Der er stadigvæk et stykke vej igen, før mennesker med handicap har helt samme muligheder i livet som mennesker uden handicap.

Det viser VIVEs spørgeskemaundersøgelse SHILD, som giver et bredt billede af levevilkårene blandt mennesker med handicap. Undersøgelsen er rekvireret af det daværende Social- og Indenrigsministerium og er finansieret af satspuljemidler.

“Resultaterne fra undersøgelsen viser, at mennesker med handicap det seneste årti generelt ikke har fået bedre levevilkår. Sådan forholder det sig på trods af, at vi har forpligtet os til at arbejde for, at mennesker med handicap opnår de samme muligheder som mennesker uden handicap,” siger Anna Amilon, der er seniorforsker i VIVE.

Siden 2009 har Danmark været omfattet af FN’s handicapkonvention.

Kortere uddannelse og dårligere økonomi

Især mennesker med større psykisk handicap er dårligere stillet end mennesker uden handicap, men også mennesker med større fysisk handicap møder udfordringer.

33 % blandt mennesker med større psykisk handicap og 20 % blandt mennesker med større fysisk handicap er utilfredse med deres liv. Til sammenligning gælder det blot 4 % blandt mennesker uden handicap.

Mennesker med handicap har kortere uddannelser end mennesker uden handicap. De er oftere droppet ud af en uddannelse. Især mennesker med psykiske handicap er droppet ud ikke kun én gang, men to eller flere gange.

Det seneste årti er mennesker med handicap kommet tættere på arbejdsmarkedet, udviklingen har især været markant i forhold til fleksjob. Den stigende beskæftigelse har dog ikke ført til, at mennesker med handicap står i en bedre økonomisk situation.

”En del mennesker med handicap angiver, at dårlig økonomi forhindrer dem i at leve et almindeligt liv. De har for eksempel ikke råd til at købe medicin og at gå til tandlæge eller psykolog,” siger Anna Amilon.

36 % af mennesker med større fysisk handicap og 46 % af mennesker med større psykisk handicap oplever, at dårlig økonomi forhindrer dem i at leve et almindelig liv.

Kontakter

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum