Massiv kapitalindsprøjtning til vækstmarked - men mangel på arbejdskraft truer
Pengene strømmer til de danske iværksættere, der sidste år fik tilført yderligere 14 milliarder kr. En fremgang på hele 350%, men mangel på arbejdskraft kan bremse væksten.

Interessen for danske vækstvirksomheder var så markant sidste år, at mængden af risikovillig kapital slog rekord og endte 3,5 gange højere end året før. Samlet blev der investeret for 14 milliarder kr., hvilket er hele 10 milliarder kr. mere end i 2020.
"Verden er jo blevet et mere usikkert sted, og det gør det til en svær beslutning, hvis man overvejer at placere sig i et andet land." - Christin Tuxen, erhvervskundedirektør i Danske Bank
Kapitalen kommer blandt andet fra Vækstfonden, venturefonde og business angels.
”Det er tydeligt, at økosystemet omkring vækstvirksomhederne er klar med kapital, og det er jo en voldsom stigning, der med ét slag bringer Danmark op som det næststørste marked for venturekapital i Norden. I 2020 var vi nummer fire ud af fire, så det er jo en fantastisk udvikling. Men det er også tydeligt, at den fortsatte vækst er hæmmet af den lave ledighed og mangel på de rette kompetencer, og det kan komme til at give udfordringer for den fortsatte vækst,” advarer Klavs Hjort, chef for Danske Banks iværksætterrådgivning og -støtte, Growth & Impact.
Mangel på arbejdskraft lurer forude
Danske Banks iværksætterportal, The Hub, oplevede, at antallet af opslåede job steg med 63% fra 2020 til 2021 og landede på lige godt 13.000. Samtidig faldt antallet af ansøgninger med to procent, hvilket indikerer, at den fremtidige udvikling i vækstvirksomheder - der typisk vokser hurtigt og efterspørger arbejdskraft for at kunne fortsætte med det - er udfordret af mangel på arbejdskraft.
Men hvad kan man så gøre, hvis man er en ny virksomhed, der hungrer efter arbejdskraft? Flere og flere ser på mulighederne for at etablere sig uden for Danmark, men det er ikke uden problemer, påpeger Christin Tuxen, erhvervskundedirektør i Danske Bank.
”Verden er jo blevet et mere usikkert sted, og det gør det til en svær beslutning, hvis man overvejer at placere sig i et andet land. Så flere af virksomhederne er fanget i en situation, hvor der ikke er en nem løsning, hvis de skal fortsætte med at vokse. Hvis virksomhederne i sidste ende vælger at flytte er det jo også skidt for Danmark, der mister indtjeningen fra virksomhederne,” siger hun.
Det begrænsede udbud af arbejdskraft betyder, at det vigtigere end nogensinde at gøre det nemt for virksomhederne at finde de rigtige talenter.
"...her kan The Hub gøre en reel forskel fordi det er et samlingspunkt for både virksomheder, arbejdstager og investorer, og hvor start-ups i højere grad kan gøre opmærksom på sig selv og deres kvaliteter." - Klavs Hjort, chef for Growth & Impact i Danske Bank.
Derfor arbejder Danske Bank fortsat med at videreudvikle The Hub, der er Nordens største kompetence-base for iværksættere. The Hub er siden 2015 vokset til at involvere 9.200 aktive startups og har haft 50.000 jobopslag og ca. 850.000 ansøgninger.
”Ledigheden er jo generelt meget lav, og det påvirker selvfølgelig også start-ups. På mange måder mere end andre virksomheder, fordi de ofte efterspørger helt særlige kompetencer, og her kan The Hub gøre en reel forskel fordi det er et samlingspunkt for både virksomheder, arbejdstager og investorer, og hvor start-ups i højere grad kan gøre opmærksom på sig selv og deres kvaliteter,” siger Klavs Hjort.
Fakta: The Hub
|
Kontakter
Ulrik ScheibyeDanske Bank Group
Tlf:50 42 70 43ulrs@danskebank.dkBilleder
Information om Danske Bank
Følg pressemeddelelser fra Danske Bank
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Bank
Grønne lån fra Danske Bank skånede miljøet for over 1 million ton CO2 i 202130.3.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved udgangen af sidste år havde Danske Bank givet grønne lån for 37,5 milliarder kr. På den baggrund er der sparet en mængde CO2, som svarer til udledningen fra fire millioner flyvninger fra København til Paris.
Danske Bank gør det nu billigere at energiforbedre boligen på grund af stigende energipriser22.3.2022 10:15:00 CET | Pressemeddelelse
Lån til energiforbedringer med en variabel rente på pt. 0,99 procent om året skal gøre det endnu mere attraktivt for boligejere at låne til eksempelvis udskiftning af gas- eller oliefyr samt gennem-førelse af andre energirenoveringer, der kan reducere CO2-udledningen og give besparelser på varmeregningen.
Bedre kønsbalance på investeringsmarkedet 7.3.2022 14:39:48 CET | Pressemeddelelse
Der er efterhånden lige mange kvinder og mænd mellem debutanterne på investeringsmarkedet. Især nye, kvindelige investorer udviser større risikoappetit, end de har gjort tidligere, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.
Nordens første kvantesikre dataoverførsel gennemført i Danske Bank23.2.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I kapløb med cyberkriminelle er det lykkedes nogle af verdens førende forskere fra DTU at tage kvantekommunikationen ud af laboratoriet og for første gang anvende den til en sikker dataoverførsel i Danske Bank.
Coronahjælp: Nyt lån fra Danske Bank sparer de små erhvervskunder for 50 procent af udgifterne21.2.2022 10:30:37 CET | Pressemeddelelse
Med nyt fordelagtigt lån tilbyder Danske Bank nu hjælp til en række mindre virksomheder, der har lånt penge af staten i forbindelse med corona.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum