Danske Bank

Påskeferien betyder ekstra lommepenge: Brug dem til at give dit barn gode pengevaner

Del
En ny undersøgelse viser, at de fleste danske børn får ekstra lommepenge, når det er ferie. Derfor er påsken en oplagt mulighed for at øve gode pengevaner.

Ferietid er for mange børnefamilier lig med, at de skal rejse til udlandet eller omkring i Danmark. Og børnene får som regel lidt ekstra lommepenge til en is, en sodavand eller en souvenir. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Danske Bank.

Til trods for økonomisk usikkerhed svarer 70% af de adspurgte forældre til børn mellem 5 år og 17 år, at de giver ekstra lommepenge i ferien. Derfor er ferietid også en åbenlys mulighed for at tale med sine børn om værdien af penge, og hvordan man bruger dem, mener Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank.

”Gode pengevaner kommer i høj grad af, at man øver sig, og det er der ofte rig mulighed for at gøre, når man holder ferie, fordi mange børn får lidt ekstra lommepenge til oplevelser, legetøj eller slik. Selv hvis man ikke tager ud at rejse, kan man sagtens tale med sine børn om, hvordan de bruger lommepengene i ferien. Når børn skal lære gode pengevaner, er beløbet ikke vigtigt, men derimod at de gør sig erfaringerne med deres egne penge,” forklarer hun.

Anne Juel Jørgensen er aktuel med bogen ’Giv dit barn gode pengevaner’, hvor hun med udgangspunkt i den nyeste forskning på området giver gode råd og brugbare værktøjer til, hvordan forældre bedst muligt får pengesnakke ind i hverdagen.

Gode vaner for livet skabes også i ferien

Forskning viser, at børn, der taler med deres forældre om penge, bliver mere økonomisk ansvarlige, og økonomisk ansvarlighed gør os mere lykkelige, fordi det giver os mulighed for at leve det liv, vi drømmer om.

Ifølge Anne Juel Jørgensen er pengesnak med børn og unge derfor også en god investering for forældrene. Men for mange forældre kan det virke uoverskueligt at få pengesnakke ind i en travl hverdag indimellem skole-hjem-samtaler, fritidsaktiviteter og legeaftaler. Også derfor kan det for mange være lettere at tage pengesnakke i ferien, hvor der er mere ro på familielivet.

”Når man har ferie, er der typisk mere tid og overskud til, at man kan tale om andre ting, end man plejer i den travle hverdag. Holder man fx påskeferie i udlandet, kan man få mange sjove snakke om, hvilke souvenirs, lommepengene skal bruges på, hvordan man får lommepengene til at række til hele ferien, eller hvor mange is man kan købe hver dag for sine penge,” forklarer Anne Juel Jørgensen.

Hun bemærker, at dét at lære gode pengevaner kommer af både de gode og de lidt svære pengesnakke.

”Det er sjovt at tale med børnene om, hvor mange penge, de får tilbage, når de har betalt for en is. Men ferietid kan også bringe de mindre sjove pengesnakke med sig, hvis ens barn fx har brugt alle lommepengene på dag to i ferien. Så handler det jo om, at man som forælder står fast, så børnene lærer, at pengene kun kan bruges én gang. Det kommer der den bedste læring og på sigt de bedste pengevaner af,” slutter hun.

I undersøgelsen svarer 75 % af forældrene nej til, at de oplever konflikter med barnet over penge og forbrug, når de er på ferie.

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Danske Bank. Der er i alt gennemført 1020 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 31. januar - 10. februar 2023.

Nøgleord

Kontakter

Information om Danske Bank

Danske Bank
Danske Bank
Holmens Kanal 2-12
1092 København K

https://danskebank.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danske Bank

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Bank

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye