VIVE

Markante forskelle på plejecentres normeringer

Del

Der er stor forskel på normeringerne på tværs af landets plejecentre. I kommunerne med den højeste normering skal personalet på nattevagt tilse halvt så mange borgere som i kommunerne med den laveste normering.

Personalenormeringen på danske plejecentre varierer meget. Der er store forskelle på normeringen kommunerne imellem, og forskellene er særligt udtalte på nattevagter. Det viser en undersøgelse, som VIVE har udført for FOA og Ældre Sagen.

Undersøgelsen følger op på en lignende undersøgelse fra 2017, og dengang viste det generelle billede også markante forskelle på normeringerne. Projektchef Ulf Hjelmar bemærker dog, at normeringerne har udviklet sig på tværs af vagttyper og kommuner.

”Fra 2017 til 2019 ser vi på landsplan en lille ændring i normeringerne på dagvagt i hverdage fra 2,9 til 2,6 beboere pr. medarbejder. Omvendt ser vi på nattevagterne det modsatte billede – her går den gennemsnitlige normering fra 20,4 til 21,5 beboere pr. medarbejder”, siger Ulf Hjelmar, der står bag undersøgelserne for 2017 og 2019.

Store forskelle på kommuneniveau
Undersøgelsen viser, at der på kommuneniveau er store forskelle i normeringerne, og det gælder både dag-, aften- og nattevagter på såvel hverdage som i weekender. Tallene kan ses i skemaet nedenfor

  Dagvagt (kl. 7-15) Aftenvagt (kl. 15-23) Nattevagt (kl. 23-07)
Hverdag 1,7 - 3,7 4,2 - 7,9 14,4 - 29,5
Weekend 3,2 - 5,5 4,6 - 9,1 13,6 - 30,1

”I runde tal er der en faktor to forskel fra de højeste til de laveste normeringer, og forskellene kan ikke alene forklares ud fra forskelle i beboersammensætningen på de enkelte plejecentre”, siger Ulf Hjelmar.

Find normeringerne i din kommune
VIVE har indtegnet de enkelte kommuners normeringer på et interaktivt danmarkskort, der angiver normeringerne på dag-, aften- og nattevagter på hhv. hverdage og i weekenden. Tallene er behæftet med en usikkerhed, der bl.a. afhænger af andelen af kommunens plejecentre, som har svaret. Det er derfor ikke muligt at rangere kommunerne i forhold til hinanden.

Prøv det interaktive danmarkskortet her 

Plejecentre angiver behov for kompetenceudvikling
Endelig har VIVE også undersøgt, hvordan plejecenterlederne vurderer behovet for kompetenceudvikling hos plejepersonalet, så de bedre kan imødekomme beboernes behov.

”7 ud af 10 plejecentre vurderer, at både SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere har behov for at få udviklet deres kompetencer til at håndtere beboere med psykiske lidelser. Samtidig er der også et markant behov blandt SOSU-assistenter og -hjælpere for yderligere at udvikle deres kompetencer inden for demens”, siger Ulf Hjelmar.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Ny modtagelse af indsatte i fængslerne er endnu ikke i mål5.10.2020 08:37:41 CESTPressemeddelelse

En ny systematisk model for at modtage nye indsatte i de danske fængsler er blevet positivt modtaget af både indsatte og ansatte. Modellen har ensartet modtagelsen og målrettet planlægningen af afsoningen på tværs af fængslerne. Tre år efter indførelsen var der dog stadig væsentlige forhindringer for at nå målet med den nye modtagelse. Især fordi de indsatte ofte ikke kan få den indsats, de har brug for.

En simpel indsats kan reducere studerendes forbrug af alkohol30.8.2020 07:15:00 CESTPressemeddelelse

En simpel digital indsats målrettet universitetsstuderende har betydet, at de unge drikker alkohol 17 procent færre gange om måneden. Reduktionen er især sket blandt studerende på første år og blandt mænd. Indsatsen har også ført til en markant reduktion i andelen af unge, der har svært ved at sige nej til alkohol. Og det er ikke gået ud over de unges følelse af at være en del af fællesskabet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum