Ingeniørforeningen, IDA

Mange private netværk er usikre

Del
Danskerne sløser med sikkerheden på deres routere i hjemmet

Kun to ud af tre danskere har sikret deres hjemme-netværk med deres egen kode, mens de resterende enten surfer videre med fabriksindstillinger eller slet ingen kode. Det viser en ny undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA. 

31 procent af danskerne har ikke ændret fabrikskoden, fire procent ved ikke om deres hjemmenetværk er sikret, og to procent har slet intet gjort noget for at beskytte deres routere. Og det vækker bekymring hos Jørn Guldberg, der er IDAs it-sikkerhedsekspert.

”Hvis man sætter sit hjemme-netværk op uden at ændre koden, svarer det til at lade hoveddøren stå på vid gab døgnet rundt. Det betyder, at uvedkommende nemt kan logge på netværket, og herfra er der frit spil. At beholde fabriksindstillingerne svarer nogenlunde til at lukke hoveddøren, men undlade at låse den. Udefra er det nemlig muligt at se folks wi-fi-forbindelser. Både hvad det er for en router, og hvilken fabrikant det er. Og når koden ikke er blevet ændret ved opsætningen, kan man finde de koder på nettet, og få adgang til forbindelsen,” siger han.

Jørn Guldberg understreger, at hvis folks trådløse netværk ikke er sikrede, gør de sig meget sårbare overfor indtrængen i al den elektronik, der er koblet til netværket. Og med en stigende grad af netopkoblet udstyr som for eksempel tablets, køleskabe, varmestyring, smart-tv eller overvågningskameraer, kan det blive en fest for de it-kriminelle.

Udover at forårsage stor skade, kan de it-kriminelle også bruge dit netværk til arbejde fra, og det kan få katastrofale følger, advarer Jørn Guldberg.

”Hvis de først har adgang, kan de it-kriminelle begå ulovligheder, hacking, eller downloade ulovligt materiale. Og da det sker fra din IP-adresse, så er det også i første omgang dig, der vil blive mistænkt og måske endda anklaget gerningerne. Og selvom man er uskyldig og måske endda bliver renset – så er det aldrig rart at blive mistænkeliggjort,” siger IDAs it-sikkerhedsekspert.

Er dit hjemmenetværk beskyttet, så man kun kan komme på, hvis man kender adgangskoden?

Ja, det er beskyttet af en adgangskode jeg selv har oprettet

63%

Ja, det er beskyttet af den adgangskode der fulgte med netværket

31%

Nej

2%

Ved ikke

4%

I alt

100%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.000 svar)

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Billeder

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye