Universitetsreform vil gøre Danmark svagere
Udsigten til færre studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, vil efterlade Danmark på flade dæk

Den politiske aftale om fremtidens universitetsuddannelser, der fra næste sommer begrænser optaget på universiteterne, vil bremse den hjemlige udvikling og innovation, og i sidste ende gøre ondt på vores velfærd.
Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard, der frygter at en lang række af Danmarks internationale styrkepositioner på blandt andet life-science, grønne løsninger og digitalisering bevidst bliver sendt på slingrekurs af politikerne.
”Med de store udfordringer vi står overfor på en lang række dagsordner, vil der kun blive brug for flere ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabeligt uddannede. Allerede i dag er virksomhederne hensat til at rekruttere fra hinanden, fordi manglen er så udtalt, og derfor giver den politiske prioritering ingen mening,” siger hun.
Laura Klitgaard understreger, at Danmark i 2030 vil mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it, og at politikernes beslutning om en sektordimensionering derfor kommer til at koste dyrt.
”Der er brug for flere med disse uddannelser - ikke færre, hvis alle resort-ministeriernes drømme og visioner skal gå i opfyldelse. Hvem skal bringes os i mål med en life science-strategi, hvem skal udvikle kunstig intelligens, kvantecomputere og sikre Danmark mod cyberangreb, og hvem skal udtænke og skabe nye løsninger, der kan sikre, at vi rent faktisk får en grøn omstilling, når der ikke uddannes nok. Derfor er sektordimensioneringen helt skæv, og udsigten til fem år, hvor optaget fastholdes på samme alt for lave niveau, minder mest af alt om en flatliner, hvor væksten nærmest erklæres død,” siger hun.
IDA’s formand opfordrer derfor politikerne til at komme tilbage til forhandlingslokalet og i stedet arbejde seriøst på at understøtte, at flere får de kompetencer, der bliver brug for i fremtiden.
”Det virker mest af alt som om, at forligspartierne er hoppet ombord på en reform-bus, der tydeligvis har en defekt GPS. Erhvervslivets organisationer, store virksomheder, universitetsverdenen, de studerende og fagfolk med indsigt, ja stort set alle, står i vejkanten og vifter alarmerende med armene, men alligevel fortsætter bussen i den forkerte retning,” siger Laura Klitgaard.
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum