Universitetsreform vil gøre Danmark svagere
Udsigten til færre studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, vil efterlade Danmark på flade dæk
Den politiske aftale om fremtidens universitetsuddannelser, der fra næste sommer begrænser optaget på universiteterne, vil bremse den hjemlige udvikling og innovation, og i sidste ende gøre ondt på vores velfærd.
Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard, der frygter at en lang række af Danmarks internationale styrkepositioner på blandt andet life-science, grønne løsninger og digitalisering bevidst bliver sendt på slingrekurs af politikerne.
”Med de store udfordringer vi står overfor på en lang række dagsordner, vil der kun blive brug for flere ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabeligt uddannede. Allerede i dag er virksomhederne hensat til at rekruttere fra hinanden, fordi manglen er så udtalt, og derfor giver den politiske prioritering ingen mening,” siger hun.
Laura Klitgaard understreger, at Danmark i 2030 vil mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it, og at politikernes beslutning om en sektordimensionering derfor kommer til at koste dyrt.
”Der er brug for flere med disse uddannelser - ikke færre, hvis alle resort-ministeriernes drømme og visioner skal gå i opfyldelse. Hvem skal bringes os i mål med en life science-strategi, hvem skal udvikle kunstig intelligens, kvantecomputere og sikre Danmark mod cyberangreb, og hvem skal udtænke og skabe nye løsninger, der kan sikre, at vi rent faktisk får en grøn omstilling, når der ikke uddannes nok. Derfor er sektordimensioneringen helt skæv, og udsigten til fem år, hvor optaget fastholdes på samme alt for lave niveau, minder mest af alt om en flatliner, hvor væksten nærmest erklæres død,” siger hun.
IDA’s formand opfordrer derfor politikerne til at komme tilbage til forhandlingslokalet og i stedet arbejde seriøst på at understøtte, at flere får de kompetencer, der bliver brug for i fremtiden.
”Det virker mest af alt som om, at forligspartierne er hoppet ombord på en reform-bus, der tydeligvis har en defekt GPS. Erhvervslivets organisationer, store virksomheder, universitetsverdenen, de studerende og fagfolk med indsigt, ja stort set alle, står i vejkanten og vifter alarmerende med armene, men alligevel fortsætter bussen i den forkerte retning,” siger Laura Klitgaard.
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Styrk din it-sikkerhed med digitale nytårsforsæt30.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med nogle få digitale leveregler er du bedre stillet, hvis du vil undgå at miste dine personlige data eller at få hacket dine passwords af it-kriminelle, som hele tiden er på jagt efter nye ofre.
Julen er højsæson for digital hjælp i familien23.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fire ud ti danskere har haft brug for hjælp fra familie og venner til at anvende digitale løsninger, viser ny undersøgelse.
Manglen på ingeniører vil stige med ny reform19.12.2024 16:35:06 CET | Pressemeddelelse
Trods tiltrængte og positive justeringer på STEM-uddannelserne vil den endelige universitetsreform fortsat forværre erhvervslivets muligheder for at rekruttere ingeniører de kommende mange år.
Beredskab er kun moderat gearet til nedbrud18.12.2024 17:15:16 CET | Pressemeddelelse
Der er plads til forbedring, især når det kommer til kommunikation og koordinering i forbindelse med nedbrud i samfundets kritiske infrastruktur.
Danmark præget af middelmådig modstandskraft10.12.2024 06:17:39 CET | Pressemeddelelse
Modstandskraften i Danmarks kritiske infrastruktur får lunkne karakterer fra fagfolk
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum