Aarhus Universitet Technical Sciences

"Man opdager tit nye ting, som er af fundamental betydning"

Del

Fysikkens verden er fyldt med problemer, som vi slet ikke forstår til bunds endnu. Mikael Andersen Langthjem er en af dem, der arbejder med at forstå fysikkens paradokser og løse dens gåder. Han er ny lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.

Efter lidt over 18 år i Japan som lektor på Yamagata University vendte Mikael Andersen Langthjem endelig hjem til Danmark i starten af marts, hvor han akkurat nåede at have én dag sammen med en håndfuld af sine nye kolleger på Aarhus Universitet, før Corona lukkede landet ned.

Mikael forsker i fysiske problemer, hvor strømninger af eksempelvis luft eller en væske forårsager en uhensigtsmæssig generering af lyd og/eller svingninger.

Et skelsættende memento for fejlslagen ingeniørvidenskab var eksempelvis kollapset af den 1.810 meter lange Tacoma Narrows Bridge i statens Washington den 7. november 1940 kl. 11.00. Årsagen var såkaldt aeroelastisk flutter: Påvirkningen af en elastisk struktur af et fluidum – i dette tilfælde luften – og katastrofen har sidenhen haft enorm betydning for udviklingen af moderne konstruktioner.

Strømningsinduceret lyd og svingninger er dog ikke kun et problem for store konstruktioner. Fysikkens love er allestedsnærværende, og kan forårsage uhensigtsmæssige følger på alt fra mikro til mega skala.

Mikael Andersen Langthjems forskning lægger sig ca. i midten af den skala. I årevis har han samarbejdet med nogle af verdens største tech-virksomheder i Japan om alt lige fra raketmotorer til blafrende flag og vaskemaskiner. Sidstnævnte et projekt med Hitachi, som han faktisk tager med hjem til Danmark. Her forsøger han sammen med virksomheden at skabe ægte vibrationsfri vaskemaskiner:

"Det lyder måske low-tech, men der bliver virkelig arbejdet seriøst med at lave vaskemaskiner, der ikke vibrerer, når de eksempelvis centrifugerer. Det er ikke ligetil, da tøjet i maskinen ikke lægger sig fuldstændig ens rundt i tromlen, og det er disse ujævnheder, som skaber vibrationerne. Dem forsøger vi at udbalancere med en form for hulahopring halvt fyldt med saltvand, som interagerer med tromlen og udbalancerer forskellene," siger han og fortsætter:

"Det er dog tit sådan med fysik, at når man prøver at løse ét problem, så opstår der et andet. Man opdager tit nye ting, som er af fundamental betydning, men det er også det, der gør ingeniørvidenskaben så sjovt."

Mikael Andersen Langthjem er uddannet maskiningeniør fra DTU, hvor han ligeledes forsvarede sin ph.d. i 1996, der handlede om netop strømningsinducerede svingninger i rør med strømmende væske. Han var herefter ansat som postdoc i Osaka, Japan indtil 1998, hvor efter han startede som forsker på Takasago Research and Development Center, der er en del af Mitsubishi Heavy Industries Ltd.

Han var et smut tilbage i Danmark på Aalborg Universitet indtil efteråret 2001, hvorefter han startede som adjunkt og senere lektor på Yamagata University, Japan.

"Nu er tiden moden til at vende tilbage til Danmark. Der sker meget på ingeniørområdet på Aarhus Universitet, og jeg glæder mig til at blive en del af det, og til endeligt at møde mine kolleger," siger han.

Nøgleord

Kontakter

Mikael Andersen Langthjem
Lektor, Institut for Ingeniørvidenskab
Mail: ml@eng.au.dk

Billeder

Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Download
Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Download
Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Mikael Andersen Langthjem. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Download

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
 
Institut for Ingeniørvidenskab blev etableret i 2011 og samler i dag Aarhus Universitets forskningsaktiviteter inden for det teknisk videnskabelige område: Biological and Chemical engineering, Civil and Architectural engineering, Electrical and Computer engineering og Mechanical engineering, hvor der bliver undervist af forskere med basis i allernyeste viden for at bygge Danmarks nye elite ingeniørvidenskabelige miljø.
 
Som en del af en større strategisk satsning på det teknisk videnskabelige område åbnede Aarhus Universitet i 2019 tre nye 5-årige civilingeniøruddannelser. Endnu en uddannelse åbner i 2020. Målet er at uddanne ingeniører, som kan udvikle den højteknologi, der er nødvendig for at løse vores største globale udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Vil forbrugerne acceptere sundere kødprodukter?15.9.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

Det er muligt at fremstille sundere alternativer til de forarbejdede kødprodukter, som er meget efterspurgte i Danmark og i resten af Europa, men hvordan reagerer forbrugerne på de forskellige muligheder, og hvilke foretrækker de? Det undersøger forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet sammen med kolleger fra Spanien og Storbritannien i et nyt projekt, der er finansieret af European Innovation and Technology (EIT) Food.

Autonomt droneræs hæver barren for kunstig intelligens6.8.2020 11:08:15 CESTPressemeddelelse

Autonome droner kan i dag udføre en lang række opgaver med ingen eller meget lille involvering af menneskelige operatører. Men for at kunne opfatte miljøet, de flyver i, og planlægge fremtidige handlinger er de nødt til at flyve meget langsomt. Hvad nu, hvis dronerne i stedet skulle flyve hurtigt? Som i droneræs, hvor fart, agilitet og ydeevne er af største vigtighed? Et team af forskere fra Aarhus Universitet har lige taget et skridt fremad.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum