Aarhus Universitet: Science and Technology

Lektor Claudio Orlandi udfordrer kryptografere fra hele verden med en løsning der sikrer os mod angreb fra kvantecomputere

Del

Lektor i kryptologi fra Aarhus Universitet, Claudio Orlandi, er med i opløbet når den amerikanske organisation NIST (The National Institute of Standards and Technology) har udfordret kryptografere fra hele verden til at byde ind på, hvordan man kan beskytte kommunikationen mellem enkeltpersoner og organisationer på internettet, hvis eller når kvantecomputere bliver til en virkelighed.

Lektor Claudio Orlandi, fotograf: Peter F. Gammelby, Aarhus Universitet
Lektor Claudio Orlandi, fotograf: Peter F. Gammelby, Aarhus Universitet

Claudio Orlandi er en del af en gruppe kryptografere, der har udviklet kodenavnet Picnic. Picnic er udviklet i samarbejde med forskere og ingeniører fra Aarhus Universitet, AIT Austrian Institute of Technology GmbH, Graz University of Technology, Microsoft Research, Princeton University og Danmarks Tekniske Universitet.

Picnic er en digital signatur algoritme, der er designet til at give sikkerhed mod angreb fra kvantecomputere i modsætning til angreb fra klassiske computere. Kernen i Picnic er en ny og mere effektiv måde at implementer ”zero-knowledge” (nul viden) beviser, kombineret med klassisk symmetrisk kryptografi, (hashfunktioner og blokcifre).

Et ”zero-knowledge” bevis er en kryptografisk metode som kan bruges til at bevise kendskab til en hemmelighed, uden at afsløre hemmeligheden selv” forklarer Claudio Orlandi. ”Zero-knowledge” protokoller er en af de vigtigste opfindelser i moderne kryptografi, og den første gang du hører om dem, lyder det lidt som magi. ”Zero-knowledge” kan dog bruges til at forbedre sikkerheden i mange it-systemer. Hvis du f.eks. bruger en ”zero-knowledge” protokol, kan du bevise, at du kender et kodeord, uden at oplyse selve kodeordet. Dette kan eksempelvis hjælpe med at bekæmpe phishing”.

Cryptography and Security-gruppen på Aarhus Universitet, hvor Claudio Orlandi og hans forskningsgruppe arbejder, har årtiers erfaring i at studere grundlaget for ”zero-knowledge” protokoller. "Det er dejligt at se, at den grundforskning, vi har været involveret i så længe, har været nyttig på et så vigtigt område" fortsætter Orlandi.

Brian LaMacchia, Distinguished Engineer og chef for Security and Cryptography gruppen i Microsoft Research forklarer: "I bund og grund danner Public key kryptografi grundlaget for alle moderne kryptografiske sikkerhedsprotokoller, herunder dem, der beskytter Microsoft kundedata og forretningsaktiviteter. I mere end fem år har Microsoft Research arbejdet med kvant resistent kryptografi til erstatning for eksisterende algoritmer truet af fremtidige store kvantecomputere. I samarbejde med akademiske og industrielle partnere rundt om i verden indsendte Microsoft fire forslag til US NIST Post Quantum Cryptography Standardization, herunder den digitale Picnic Digital Signature-algoritme, der blev sendt sammen med Lektor Orlandi fra Aarhus Universitet. Vi er meget glade for at Picnic er blevet valgt som en af ni signaturalgoritmer der er kommet videre til runde 2 i NIST’s proces. "

Greg Zaverucha, softwareudvikler og kryptograf hos Microsoft, har arbejdet på at forbedre Picnic i tre år. "Jeg elsker, at designet er meget elegant og modulært, hvordan det samler et sæt velbegrundede krypto primitiver, hvilket giver et signatur system, der fungerer godt i praksis. Med så meget usikkerhed omkring kvantcomputering stoler jeg kun på sikkerheden i blokcifre og hashfunktioner, der er en anden vigtig del af Picnic design. "

Picnic er en af de 9 signaturalgoritmer, der er gået videre til anden runde (ud af 26). Ud over det er 17 krypteringsalgoritmer (ud af 59) også gået videre. I modsætning til tidligere NIST-konkurrencer (som AES- eller SHA-konkurrencen) forventes NIST Post-Quantum-konkurrencen ikke at identificere en enkelt vinder, men snarere identificere et sæt "gode valg", der kan bruges på en sikker måde. Processen forventes at slutte i 2022.

Nøgleord

Kontakter

Claudio Orlandi
Mail: orlandi@cs.au.dk
Mobile: +4521433249

Billeder

Lektor Claudio Orlandi, fotograf: Peter F. Gammelby, Aarhus Universitet
Lektor Claudio Orlandi, fotograf: Peter F. Gammelby, Aarhus Universitet
Download

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

1000 ansøgere har meldt sig til adgangsprøver på Aarhus Universitet2.5.2019 09:00:00 CESTPresseinvitation

Lørdag den 4. maj holder Aarhus Universitet adgangsprøver for ca. 1000 unge mennesker, som har søgt ind på universitetets naturvidenskabelige uddannelser og ingeniøruddannelser gennem kvote 2. Prøverne skal give universitetet mulighed for at finde de mest motiverede og kvalificerede ansøgere – og ikke mindst hjælpe ansøgerne til at vælge rigtigt. Pressen får mulighed for at overvære dele af prøverne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum