Stor millionbevilling går til at udvikle en metode til at spore tuberkulose via spyt

Del

Forskere fra både Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Guinea-Bissau samarbejder med VPCIR Biosciences om udviklingen af en nyskabende metode til at diagnosticere tuberkulose via spyt. Dette banebrydende projekt har modtaget en bevilling på 24,8 mio. kr. fra Innovationsfonden.

Jørgen Schøller (tv) fra firmaet VPCIR samarbejder med Christian Wejse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet samt Birgitta R. Knudsen fra Aarhus Universitet om at udvikle en nyskabende metode til at diagnosticere tuberkulose via spyt
Jørgen Schøller (tv) fra firmaet VPCIR samarbejder med Christian Wejse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet samt Birgitta R. Knudsen fra Aarhus Universitet om at udvikle en nyskabende metode til at diagnosticere tuberkulose via spyt Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet

Tuberkulose er den infektionssygdom, udløst af en enkelt bakterie, der slår flest mennesker ihjel på verdensplan. Cirka 10 mio. mennesker får hvert år konstateret tuberkulose, og heraf dør ca. 1,5 mio. af sygdommen. Omkring 3 mio. af disse får aldrig stillet diagnosen, fordi de nuværende diagnostiske metoder enten er for dyre eller utilgængelige. Det vil forskergruppen gerne lave om på.

Med bevillingen fra Innovationsfondens Grand Solutions-program vil forskerne udvikle og afprøve en metode, der ved test af spyt kan afklare, om en patient har tuberkulose. I første omgang skal metoden afprøves i Guinea-Bissau i Vestafrika.

Projektet er et samarbejde mellem Christian Wejse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Birgitta Knudsen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet og flere internationale forskere fra bl.a. Guinea-Bissau samt firmaet VPCIR Biosciences ApS.

”Vi vil ikke bare påvise tuberkulose i spyt men udvikle en helt ny testmetode, der kan udføres tæt på patienten uden behov for dyrt udstyr eller et avanceret laboratorium. Projektet kan få stor betydning for en gruppe patienter, der i dag slet ikke får stillet tuberkulosediagnosen eller får den stillet alt for sent – det gælder f.eks. patienter i lavindkomstlande, socialt udsatte og migranter,” siger Christian Wejse.

"Efter mange års grundforskning har vi udviklet en ny testmetode, der bruger en særlig markør til at finde tuberkulosebakterien i kliniske prøver. Det er en simpel teknologi, men den er meget følsom. Med bevillingen fra Innovationsfondens Grand Solution program ser vi frem til at færdigudvikle testmetoden samt få den afprøvet på et stort antal patienter i Vestafrika,” udtaler Birgitta Knudsen.

"Det er afgørende, at testen er økonomisk overkommelig for sundhedsvæsenerne i lavindkomstlande og opfylder WHO's forskellige krav til sådanne tests. På trods af disse udfordringer ser vi betydelige kommercielle muligheder i denne udvikling. Dette skyldes det store antal patienter, som denne test vil kunne gavne. ”Mange bække 

Kontakt

Professor og overlæge Christian Wejse
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Infektionssygdomme
Mobil: 51 94 45 19 - wejse@clin.au.dk

Lektor Birgitta R. Knudsen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
Mobil: 6020 2673 - brk@mbg.au.dk

Administrerende direktør Jørgen Schøller
VPCIR Bioscience ApS
js@vpcir.com

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye