Fairtrade Danmark

Langt mellem bæredygtige roser på Valentinsdag

Del

Det er højsæson for kærlighedserklæringer med roser. Men selvom danskerne køber mere økologi og kvalitet i en coronatid, gælder det ikke når vi køber blomster. Fairtrade opfordrer forbrugerne til at bede om bæredygtige blomster i butikkerne.

Over det seneste år har medierne været fyldt med statistikker om, at danskerne har brugt coronatiden til at ændre indkøbsvaner. Vi køber mere vin, mere kage og mere chokolade, og vi køber samtidig flere økologiske varer. Men når det kommer til blomster, er danskernes krav til kvalitet og mærkning forsvindende lille. Blot 5 procent af de afskårne blomster, der sælges i Danmark, er en del af den eneste mærkningsordning der findes for blomster - Fairtrade.

”Det er en myte, at det er svært at rykke folks indkøbsvaner. 2020 har vist, at vi faktisk er meget mobile som forbrugere. Vi forkæler os selv nu på en helt anden måde, når vi køber ind. Vi er parate til at bruge ekstra penge på luksusvarer som vin og chokolade. Derfor bør vi også være parate til at betale ekstra for de varer, hvor producenterne får en fair betaling. Det bør selvfølgelig også gælde for blomster, siger direktør i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg.

Svenskerne er foran
I Sverige er situation omkring blomster helt anderledes. Svenskerne lægger flere Fairtrade-blomster i indkøbskurven end de ikke-mærkede blomster. Og når det gælder de roser, der er den største del af afskårne blomster, så er der et Fairtrade-mærke på mere end halvdelen af de 100 millioner roser, svenskerne køber årligt. I Sverige har flere store onlinebutikker også omlagt til udelukkende at levere buketter med Fairtrade-mærkede blomster. 

”Det er egentlig små ting vi skal gøre for at få flere bæredygtige blomster ud i butikkerne. Hvis du ikke kan finde Fairtrade-mærkede blomster, så sig til forhandleren: “Jeg kunne godt tænke mig at købe Fairtrade-blomster, kan du skaffe dem?” Forbrugerne har enormt stor magt, siger direktør i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg.

Blomster på fly udleder mindre CO2
De blomster, der sælges på det danske marked, kommer især fra Holland og en række lande i Østafrika som Kenya, Tanzania og Etiopien. De afrikanske blomster - også de Fairtrade-mærkede – kommer til Europa med fly. Og selv når man regner flytransporten med, står en buket Fairtrade-roser fra Kenya for 5,5 gange lavere udledning af drivhusgas end roser dyrket i Holland, viser en analyse. Forskellen skyldes den enorme mængder energi, der kræver at holde drivhuse varme i forhold til den naturlige varme i Østafrika. 

Interviewmuligheder: Direktør i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg

Pressekontakt: Mie Rasmussen, 3171 1136

Nøgleord

Billeder

Information om Fairtrade Danmark

Fairtrade Danmark
Fairtrade Danmark
Dronningensgade 68, 3. sal
1420 København K

70231345https://fairtrade-maerket.dk/

Fairtrade-mærket er en international mærkningsordning, der arbejder for at sikre bedre løn og ordentlige arbejdsforhold for verdens udsatte bønder og arbejdere. Vi mener, at den bedste måde at udrydde fattigdom på er ved at betale en fair pris for bønders råvarer og en fair løn til verdens mange plantage- og fabriksarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra Fairtrade Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fairtrade Danmark

Fairtrade frigiver direkte økonomisk hjælp til bønder27.4.2020 12:00:00 CESTPressemeddelelse

Hent takeaway, køb dansk grønt og støt de lokale. Det er blevet yderst populært at bakke op om danske producenter og lokale erhvervsdrivende for at holde økonomien i gang under coronakrisen. Men fokus på nærhed bør ikke ske på bekostning af de varer, danskerne holder allermest af som kaffe, chokolade og bananer. Fairtrade har derfor netop besluttet at frigive såkaldte Premium-midler til lokale bønder, så de kan få penge i hånden at klare sig for.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum