Psykiatrifonden

KV/RV 2021: FÅ OVERBLIK OVER TAL OG FAKTA OM PSYKISK SYGDOM

Del

I år kommer kommunal- og regionsrådsvalget blandt andet til at handle om den nære sundhed og ikke mindst om mennesker med psykisk sygdom. Er du journalist og skriver om psykisk sygdom? Vælger? Politiker? Er det svært at finde de nyeste tal? Med ”Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark” får du et overblik over vigtige emner relateret til psykisk sygdom og sundhed i Danmark, opdateret i 2021.

Tal og fakta om psykisk sygdom og sundhed, Psykiatrifonden 2021
Tal og fakta om psykisk sygdom og sundhed, Psykiatrifonden 2021

Faktasamlingen er en opdatering af Psykiatrifondens rapport Tal til psyken fra 2018. Oplysningerne i den nye faktasamling er alle fra åbent tilgængelige kilder. Kilderne er indsat som numre i teksten på det sted, hvor de er anvendt, og en oversigt over de anvendte kilder kan ses i et afsnit på side 36.

Download ’Tal og fakta om psykisk sygdom og sundhed i Danmark 2021’

Det er tilladt at citere fra 'Tal og fakta' med kildehenvisning. Henvis også gerne til den oprindelige kilde.

Vidste du?

  • Psykisk sygdom koster ca. 110 milliarder kroner om året i Danmark. Det høje tal dækker over både direkte sundhedsudgifter og velfærdsydelser.
  • På verdensplan udgør psykisk sygdom den væsentligste sygdomsbyrde og overgår både kræft og kredsløbssygdomme?

Psykiatrifonden kæmper for, at færre får en psykisk sygdom. Samtidig skal alle, der bliver ramt eller er i risiko for det, have den støtte og behandling, de har brug for. I tide.

I Danmark får hver tredje af os på et tidspunkt i livet en psykisk sygdom. Hvert år har mere end 700.000 voksne symptomer på det. Og i hver eneste skoleklasse sidder der et eller to børn med så store psykiske problemer, at de har brug for professionel hjælp.

Netop børn og unge er særligt udsatte. For mens livsstilssygdomme typisk rammer mennesker, der er oppe i årene, rammer psykisk sygdom ofte første gang, når man er barn eller ung.

Kun sammen bekæmper vi psykisk sygdom

Psykisk sygdom er omgærdet af tabuer og fordomme. Vejen til at nedbryde dem går gennem viden og indsigt. Derfor arbejder Psykiatrifonden med oplysning, uddannelse og kurser. Vi hjælper også gennem rådgivning og samtalegrupper. Og projekter, som forebygger, giver ny viden og bedre behandling. Det skaber større forståelse, bedre vilkår og varige forbedringer for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

Vi arbejder løsningsorienteret, langsigtet og vedholdende. Baseret på evidens og i samarbejde med fagfolk, kommuner, virksomheder og andre organisationer. For kun sammen kan vi bekæmpe psykisk sygdom.

Læs og download alle Psykiatrifonden rapporter og undersøgelser: https://psykiatrifonden.dk/viden/fakta-forskning/egne-rapporter

Et menneske er ikke sin diagnose

En psykiatrisk diagnose er en betegnelse for en gruppe symptomer, som tilsammen udgør en bestemt psykisk sygdom eller tilstand. Diagnosen er den faglige betegnelse for en bestemt sygdomstilstand, og diagnosen giver nyttig viden, når der skal planlægges behandling, når man forsøger at forudsige sygdommens udvikling og til kommunikation mellem forskellige behandlere. Diagnosen har altså et vigtigt formål.

Diagnosen er udelukkende knyttet til sygdommen. En person med en psykiatrisk diagnose er ikke sin diagnose. En patient har skizofreni, men er ikke skizofren.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Tal og fakta om psykisk sygdom og sundhed, Psykiatrifonden 2021
Tal og fakta om psykisk sygdom og sundhed, Psykiatrifonden 2021
Download

Links

Information om Psykiatrifonden

Psykiatrifonden
Psykiatrifonden
Hejrevej 43
2400 København NV

3929 3909https://psykiatrifonden.dk/

Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation. Vi kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. I tide.

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Sundhedsreform understreger akut behov for psykiatriplan20.5.2022 14:19:44 CEST | Pressemeddelelse

Vi har lige nu forskellige standarder for værdien af menneskeliv, alt efter om man har en psykisk sygdom eller en fysisk. Det indtryk er forstærket efter dagens præsentation af en sundhedsreform, mener Psykiatrifonden. Mennesker med psykisk sygdom er også kronikere, de har også fysiske sygdomme. ”Og vi er naturligvis for aktive børneliv i bevægelse, men det får ikke børns psykiske sygdomme til at gå væk. Dagens reform gør tiårsplanen for psykiatrien endnu mere akut”, siger Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum