Kost og Ernæringsforbundet roser ny køkkenomstillingspulje
Kost og Ernæringsforbundet, der repræsenterer 8.500 ernæringsprofessionelle, er tilfreds med den køkkenomstillingspulje, som regeringen, SF, Radikale og Enhedslisten netop er blevet enige om. Puljen er et stort og vigtigt skridt på vejen til at få gjort de offentlige måltider mere klimavenlige.
Der er et stort potentiale i at få reduceret CO2-udledningen fra de godt 800.000 måltider, der hver dag bliver produceret i de offentlige køkkener i Danmark. Kost og Ernæringsforbundet har længe arbejdet for, at der politisk skulle rykkes på den dagsorden, og der er derfor også god grund til at rose regeringen, SF, Radikale og Enhedslisten for at afsætte 40 millioner kroner til at efteruddanne de ernæringsprofessionelle i bæredygtighed.
-Det her er jo en pulje, som Kost og Ernæringsforbundet har kæmpet hårdt for at komme i mål med. For vi ved, at hvis 800.000 daglige måltider bliver gjort mere grønne, er det en lysegrøn og billig genvej mod et mere bæredygtigt samfund. Billigere end både elbiler, vindmøller og isolering. Vi kan se på vores undersøgelser, at der er en enorm vilje til mere bæredygtig produktion. Nu kan kompetencerne få et løft, så vi kan omsætte den vilje til handling og mere grønne måltider, siger Michael Allerup, næstformand og talsmand for bæredygtighed i Kost og Ernæringsforbundet.
- Det er vores vurdering, at hvis vi skal udnytte hele potentialet, kræver det investering i kompetencer på i alt 80 mio. kroner. Men med den her pulje kommer vi et godt stykke vej mod den omstilling, og det vil jeg gerne kvittere for, tilføjer han.
Men penge er ikke det eneste, der skal til, for at Kost og Ernæringsforbundets målsætning om en reduktion i CO2 på 25 procent i samtlige offentlige køkkener i Danmark inden 2025 skal blive til virkelighed. Der skal være politisk vilje i hele Danmark for, at det lykkes. Det drejer sig bl.a. om at få alle kommuner og regioner til at fastsætte konkrete mål for CO2-reduktion.
- Vi ved fra økologien, at det i høj grad er de store bykommuner, der har omlagt produktionen til mere økologiske måltider, mens yderkommunerne stadig halter bagefter. Den fejl må vi ikke lave på klimaområdet. Derfor er det vigtigt, at der bliver fastlagt klare reduktionsmål for alle kommuner og regioner, så vi sikrer, at hele Danmark kommer med. Jeg håber, at lokalpolitikere i hele landet vil følge fødevareministerens opfordring til at gøre grønne måltider til et vigtigt tema i efterårets valgkamp – og i politikken der føres efterfølgende, siger Michael Allerup.
- Herudover skal vi have bedre redskaber til at arbejde professionelt og ensartet med bæredygtighed. Vi skal have fastsat, hvordan vi beregner klimaaftryk fra fødevarerne, så alle offentlige køkkener måler ens. Men det skal ikke skygge for, at solen skinner, og vi glæder os over, at Christiansborg har truffet en god og rigtig beslutning med den solide pulje i dag, slutter Michael Allerup.
Nøgleord
Kontakter
Tenna HjortnæsPressechef
Tlf:41594446tpe@kost.dkInformation om Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ernæringsprofessionelle.
Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Rammeplan understreger behov for individuel diætbehandling for personer med type 2-diabetes14.4.2021 09:35:56 CEST | Pressemeddelelse
Fagligt selskab af Kliniske Diætister (FaKD) offentliggør en ny rammeplan til kliniske diætister, der arbejder med ernærings- og diætbehandlingen af voksne med type 2-diabetes
OK21: Et tilfredsstillende resultat trods Corona20.2.2021 13:37:03 CET | Pressemeddelelse
Lørdag blev der indgået forlig mellem parterne på det regionale område om en ny tre-årig overenskomst. Lige som de kommunalt ansatte vil de regionale opleve et mindre lønløft.
OK21: Et tilfredsstillende resultat15.2.2021 08:31:22 CET | Pressemeddelelse
Tidligt mandag morgen indgik partnerne forlig om en tre-årig overenskomst på det kommunale område. Det store emne er lønnen til de kommunalt ansatte, der vil opleve et mindre lønløft.
Offentlige måltider kan rykke meget mere på CO2-regnskabet7.1.2021 09:39:53 CET | Pressemeddelelse
Kost- og Ernæringsforbundet glæder sig over de nye kostråd, der er gode for både danskernes sundhed og de kommende generationers klima. Men der er stadig plads til endnu større ambitioner, mener formand for Kost- og Ernæringsforbundet Ghita Parry
Detailhandlen kan hjælpe en kvart mio. danskere til et bedre liv17.12.2020 10:44:39 CET | Pressemeddelelse
Hvis de over 240.000 danskere, der lever med type 2-diabetes , skal have et bedre og sundere liv, skal detailhandlen hjælpe til. Jo før jo bedre, for sygdommen koster tre mia. kroner årligt og giver dårligere livskvalitet.
Kost og Ernæringsforbundet om Finanslov 2021: Penge gør det ikke alene6.12.2020 19:34:10 CET | Pressemeddelelse
Med aftalen om finanslov for 2021, er der afsat penge der bl.a. kan gå til grønnere køkkener. Men hvis de 800.000 daglige offentlige måltider skal være bæredygtige, kræver det ægte politiske ambitioner i stat, kommuner og regioner, lyder det fra Kost og Ernæringsforbundets formand Ghita Parry.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum