Kost og Ernæringsforbundet roser ny køkkenomstillingspulje
Der er et stort potentiale i at få reduceret CO2-udledningen fra de godt 800.000 måltider, der hver dag bliver produceret i de offentlige køkkener i Danmark. Kost og Ernæringsforbundet har længe arbejdet for, at der politisk skulle rykkes på den dagsorden, og der er derfor også god grund til at rose regeringen, SF, Radikale og Enhedslisten for at afsætte 40 millioner kroner til at efteruddanne de ernæringsprofessionelle i bæredygtighed.
-Det her er jo en pulje, som Kost og Ernæringsforbundet har kæmpet hårdt for at komme i mål med. For vi ved, at hvis 800.000 daglige måltider bliver gjort mere grønne, er det en lysegrøn og billig genvej mod et mere bæredygtigt samfund. Billigere end både elbiler, vindmøller og isolering. Vi kan se på vores undersøgelser, at der er en enorm vilje til mere bæredygtig produktion. Nu kan kompetencerne få et løft, så vi kan omsætte den vilje til handling og mere grønne måltider, siger Michael Allerup, næstformand og talsmand for bæredygtighed i Kost og Ernæringsforbundet.
- Det er vores vurdering, at hvis vi skal udnytte hele potentialet, kræver det investering i kompetencer på i alt 80 mio. kroner. Men med den her pulje kommer vi et godt stykke vej mod den omstilling, og det vil jeg gerne kvittere for, tilføjer han.
Men penge er ikke det eneste, der skal til, for at Kost og Ernæringsforbundets målsætning om en reduktion i CO2 på 25 procent i samtlige offentlige køkkener i Danmark inden 2025 skal blive til virkelighed. Der skal være politisk vilje i hele Danmark for, at det lykkes. Det drejer sig bl.a. om at få alle kommuner og regioner til at fastsætte konkrete mål for CO2-reduktion.
- Vi ved fra økologien, at det i høj grad er de store bykommuner, der har omlagt produktionen til mere økologiske måltider, mens yderkommunerne stadig halter bagefter. Den fejl må vi ikke lave på klimaområdet. Derfor er det vigtigt, at der bliver fastlagt klare reduktionsmål for alle kommuner og regioner, så vi sikrer, at hele Danmark kommer med. Jeg håber, at lokalpolitikere i hele landet vil følge fødevareministerens opfordring til at gøre grønne måltider til et vigtigt tema i efterårets valgkamp – og i politikken der føres efterfølgende, siger Michael Allerup.
- Herudover skal vi have bedre redskaber til at arbejde professionelt og ensartet med bæredygtighed. Vi skal have fastsat, hvordan vi beregner klimaaftryk fra fødevarerne, så alle offentlige køkkener måler ens. Men det skal ikke skygge for, at solen skinner, og vi glæder os over, at Christiansborg har truffet en god og rigtig beslutning med den solide pulje i dag, slutter Michael Allerup.
Nøgleord
Kontakter
Tenna HjortnæsPressechef
Tlf:41594446tpe@kost.dkInformation om Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ernæringsprofessionelle.
Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Fælles udspil: En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom26.6.2023 08:53:49 CEST | Pressemeddelelse
Mad kan mere end at mætte. Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.
Uligeløn giver mangel på ernæringsassistenter13.6.2023 11:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Ernæringsassistenter er blandt de faggrupper, der får udbetalt mindst for deres indsats på offentlige arbejdspladser. Den lave løn kan medvirke til, at der ikke er hænder nok til at lave mad til sårbare borgere i fremtiden.
Der er brug for at rekruttere mange faggrupper14.12.2022 15:18:03 CET | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet deler SVM-regeringens opfattelse af, at løn og arbejdsvilkår har betydning for mulighederne for at fastholde og rekruttere den rette faglærte arbejdskraft.
Fagforbund: Køkkenpris bør få politikere i tænkeboks28.9.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet samt FOA håber, at Køkkenprisen 2022 kan få politikere til at genoverveje planer for madproduktion på Nyt Hospital Nordsjælland
Forslag: Indfør obligatorisk skolemad20.6.2022 10:05:34 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet, Diabetesforeningen, Børns Vilkår og Landbrug & Fødevarer vil indføre obligatoriske madordninger i den danske folkeskole.