Kommunalvalg: Stem nej til fattigdom!

- I Kirkens Korshær møder vi dagligt børnefamilier, der kæmper for at få mad nok. Få tøj der passer. Nødvendig medicin. De lave fattigdomsydelser sender regningen direkte videre til kommunerne, der som myndighed har ansvar for børn og unges trivsel. Derfor bør kommunalvalget handle om, hvordan kommunerne kan afhjælpe konsekvenserne af børnefattigdom, siger chef for Kirkens Korshær, Jeanette Bauer.
Der er stor forskel på, hvor mange børn, der vokser op i fattigdom i den enkelte kommune. Tal viser, at der er områder som Sønderjylland og Vest- og Sydsjælland samt på Københavns Vestegn, hvor relativt mange børn vokser op i fattigdom. I Brøndby kommune er det helt op til et ud af ti børn, der vokser op i fattigdom. Hvor det samlede antal af fattige børn på landsplan er faldet de seneste par år, er andelen af fattige børn steget i 16 af landets kommuner fra 2017-2019.
Afskaf børnefattigdom én gang for alle
Regeringen nedsatte i december 2019 en Ydelseskommission. Kort sagt anbefaler Ydelseskommissionen at fjerne kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen. Ydelseskommissionen vil bekæmpe børnefattigdom med børne- og fritidstillæg, der uden tvivl vil gavne nogle børnefamilier. Det vil dog efterlade en stor gruppe børn, som fortsat vil vokse op i fattigdom. Af den samlede gruppe af fattige børn vil Ydelseskommissionens anbefalinger løfte 4-6000 børn ud af fattigdom og dermed efterlade størstedelen uden hjælp.
- Det er langt fra godt nok! Ydelseskommissionen kom med sine anbefalinger for et halvt år siden, og vi er over halvvejs i regeringsperioden, så hvad venter regeringen på? Det haster med et opgør med børnefattigdom i Danmark, lyder det fra Jeanette Bauer
En fordobling på 20 år
Antallet af børn, der lever i fattigdom i Danmark, er næsten fordoblet på 20 år. I 2001 levede godt 30.000 børn i fattige familier. Ifølge de nyeste, tilgængelige tal fra Danmarks Statistik er der 59.700 fattige børn i Danmark. Det svarer til, at ud af den samlede mængde af fattige mennesker i Danmark på 248.000, er knap hver fjerde fattige et barn.
- Det er ikke til at forstå, at vi i vores land – et af verdens allerrigeste – har forældre, der skipper måltider for at sikre, at der er nok mad på bordet. Som mangler børnetøj, der passer til årstiden. Og som ikke har råd til at skaffe nødvendig medicin. Og det er ikke til at forstå, at de kendsgerninger ikke for længst har ført til politisk handling, mener Jeanette Bauer.
Hvor bliver fattigdomsgrænsen af?
I Danmark er der ikke længere en officiel og regeringsgodkendt definition på, hvad det vil sige at være fattig. Den nuværende regering har dog forpligtet sig til at ”bekæmpe børnefattigdom”.
- Uden en fattigdomsgrænse kan vi ikke for alvor stille regeringen til ansvar. En fattigdomsgrænse skal understøtte en politik mod fattigdom. Den skal lægges, så børnene kan være med i fællesskabet og udvikle sig fagligt og socialt på linje med andre børn, siger chefen for Kirkens Korshær og tilføjer, at fattigdomsgrænsen gør det muligt at følge udviklingen af fattigdom i Danmark og handle på den.
Kirkens Korshær udkommer med nyt analysenotat
Kirkens Korshær står bag et nyt analysenotat, der tager temperaturen på fattigdommen i Danmark. I notatet kan du læse mere om omfanget af fattigdom i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt:
Ea Laura Palmqvist
Telefon: +45 20457446
Mail: e.palmqvist@kirkenskorshaer.dk
Billeder

Information om Kirkens Korshær
Kirkens Korshær har 450 ansatte og 9000 frivillige, som blandt andet driver varmestuer, herberger og genbrugsbutikker med glæde. Vores arbejde er baseret på det kristne menneskesyn og støttes af stat og kommuner, men finansieres grundlæggende af private midler, doneret af mennesker, som tror på den store værdi af de små, gode øjeblikke.
Følg pressemeddelelser fra Kirkens Korshær
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kirkens Korshær
TV2-dokumentar sætter fokus på udenlandske hjemløse: Kirkens Korshær efterlyser politisk handling6.5.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dokumentar viser, at udenlandske hjemløse lever i dyb fattigdom – Kirkens Korshær kræver politisk handling og humane løsninger.
Nyt stofindtagelsesrum i Nordvest: En vigtig sejr for liv og værdighed10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Erfaring fra andre byer skal nu gavne stofbrugere i Københavns Nordvestkvarter, hvor Kirkens Korshær åbner mobilt stofindtagelsesrum i tæt tilknytning til Herberget i Hillerødgade.
Frost, blæst og regn: Mennesker i hjemløshed kæmper for at holde varmen – de må ikke tabe11.2.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når først vejret bliver ubarmhjertigt, koldt og vådt, er det endnu vigtigere at huske på, at vi har medborgere, som ikke har mulighed at lukke døren og tænde for varmen. Regnen, blæsten og frosten er deres hjem. Men sådan behøver det ikke være.
18 organisationer i opråb: Lovændring vil skabe mere hjemløshed9.12.2024 13:10:00 CET | Pressemeddelelse
Mens vi med den ene hånd bekæmper hjemløshed, planlægger Folketinget med den anden hånd at vedtage et lovforslag, som risikerer at skabe mere hjemløshed. Det er uacceptabelt – og stik mod de politiske løfter – mener 18 organisationer.
21 organisationer lancerer handleplan mod børnefattigdom25.11.2024 05:59:00 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af børn vokser op i fattigdom i dag. Det kan vi ikke være bekendt i et rigt samfund som det danske. Derfor lancerer 21 organisationer, der til dagligt arbejder med børn i fattigdom, et udspil, der skal bekæmpe børnefattigdom og afbøde børnenes afsavn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum