Kom til "Rodens dag" 26. august 2020
Kom til Rodens dag og oplev:
- hvordan man studerer rødder i 4-5 meters dybde, og
- hvad forskerne har fundet ud af, og vær med til at diskutere
- hvordan vi udnytter de dybe rødders potentiale i flerårige afgrøder
Vi ved at nogle planter – også kendte afgrøder – har rødder, der går rigtig langt ned i jorden, 3-5 meter eller mere. Vi ved bare ikke så meget om, hvilke fordele disse planter har – om det giver bedre adgang til vand og næringsstoffer - og om der er et større potentiale for at binde kulstof i jorden hos planter med dybe rødder.
Kan man intensivere fødevareproduktionen på en bæredygtig måde ved at integrere planter med dybe rødder i dyrkningssystemerne? Og har flerårige afgrøder et særligt potentiale – og i så fald, hvordan udnytter vi det?
Det er nogle af de spørgsmål, der sættes fokus på ved Rodens dag, tirsdag d. 26. august 2020 på Højbakkegaard, Københavns Universitet, Højbakkegårds Alle 30, 2630 Tåstrup.
Om formiddagen vises de helt unikke faciliteter i marken, som giver mulighed for at studere dybe rødder, og forskerne fortæller om resultaterne fra projektet.
Om eftermiddagen indbydes til seminaret: ’Kan vi udnytte de dybe rødders potentiale i forbindelse med flerårige afgrøder – hvad og hvordan?’
Der bydes på en let frokost mellem de to dele af arrangementet.
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig.
Dagen arrangeres i regi af forskningsprojektet Deep Frontier, der er et samarbejdsprojekt mellem Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet (AU) og Internationalt Centre for Research in Organic Food Systems (ICROFS). Projektet er finansieret af Villum Fonden, se mere om Deep Frontier projektet her
DAGENS PROGRAM:
09:30 – 12:15: Fremvisning af Deep Frontier og Radimax faciliteter og resultater
09:30 – 10:00: Ankomst og kaffe
10:00 – 10:15: Velkomst og introduktion til dagens program og projekterne Deep Frontier og Radimax
10:15 – 12:15: Fremvisning af faciliteter og resultater (Deep Frontier rodtårne og Deep Frontier og Radimax ’felt-laboratorium’/markforsøg)
12:15 - 13:00 Frokost
13:00 – 15:30: Seminar - Kan vi udnytte de dybe rødders potentiale i forbindelse med flerårige afgrøder – hvad og hvordan?
Formål:
Diskutere muligheder for at udnytte de dybe rødders potentiale gennem flerårige afgrøder og hvordan vi kan udvikle et landbrug, der integrerer flerårige afgrøder med dybe rødder. Der tages udgangspunkt i Kernza og Lucern som modelafgrøde/studieobjekt f.eks. i forhold til kulstofbinding, og der inddrages desuden andre afgrøder med potentiale.
Oplæg og oplægsholdere:
- Hvad har vi i Deep Frontier lært om dybe rødders potentiale og flerårige afgrøder? (Kristian Thorup-Kristensen, Københavns Universitet/Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet)
- Biomasse produktion og bioraffinering på flerårige afgrøder (Uffe Jørgensen, Center for Cirkulær Bioøkonomi, Aarhus Universitet)
- Erfaringer med den nye flerårige afgrøde Kernza, Thinopyrum intermedium (Timothy Crews, The Land Institute. On-line præsentation på engelsk ’Experiences with the new perennial crop Kernza, Thunopyrum intermedium’ )
- Regenerativt Landbrug (Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) – afventer endelig bekræftelse)
- Forædling og udvikling af potentielle flerårige afgrøder (Christian Sig Jensen, DLF )
- Kan vilde planter blive fremtidens flerårige afgrøder? (Michael Broberg Palmgren, Københavns Universitet)
Diskussion og afslutning
Tilmeld dig Rodens Dag her
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger: Lise Andreasen, ICROFS.
Mobil: 51 49 10 03
Mail: lise.andreasen@icrofs.org
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Deep Frontier-projektet er støttet af Villum Fonden og gennemføres af:
Aarhus Universitet – Institut for Agroøkologi
Københavns Universitet – Institut for Plante- og Miljøvidenskab
ICROFS
ICROFS, Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, har eksisteret siden 1996. Centret er nedsat og økonomisk støttet af Miljø- og Fødevareministeriet.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum