Kødkvæg skal kunne finde ly for blæst og regn
Det våde og kolde vintervejr er på vej og stiller særlige krav til ejerne af udegående kvæg. Sidste vinter var usædvanligt mild. Alligevel fik mere end 15 pct. af ejerne sanktioner for deres hold af udegående kødkvæg, da Fødevarestyrelsen var på kontrolkampagne.

En mild vinter giver ingen sikkerhed for, at forholdene for udegående kvæg er gode nok. Det er en af de konklusioner, som Fødevarestyrelsen må drage af en kontrolkampagne, som havde fokus på kødkvægets forhold ude og i stalde.
- For tre år siden fik ejerne større frihed til at sætte dyr på arealer med mindre naturlig beskyttelse for vejret, forudsat at dyrenes behov for beskyttelse altid kan opfyldes, hvis vejret kræver det. Nu har vi kontrolleret, hvordan reglerne fungerer i praksis, og det positive er, at langt de fleste kvægejere faktisk sikrer dyrene mod dårligt vejr, siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Nogle kvægejerne skal dog stramme op. 11 pct. af ejerne fik sanktioner, fordi dyrene ikke havde passende tørre hvileområder, eller fordi der ikke var områder med ly og læ. Yderligere 4,5 pct. af ejerne fik sanktioner for at holde kvæg på mudrede opholdsarealer ved bl.a. foder- og vandingspladser. I kødkvæg på stald var der sanktioner til ni pct. af besætningerne for mangel på rene og tørre arealer til dyrene, så dyrene havde våd og gødningsfyldt pels.
- Kampagnen viser, at de fleste kvægejere havde styr på dyrenes behov, da de planlagde for vinteren. Men vores kontrol viser også, at nogle kvægejere skal skærpe opmærksomheden på opholdsarealer. I kolde og fugtige perioder opstår der hurtigt fugtige og mudrede områder såvel ude som i stald, og så er der risiko for, at gødning og strøelse sætter sig i dyrenes pels. Det er ikke god dyrevelfærd, siger Christian Strøyer.
Kontrolkampagnen blev udført mellem 1. januar og 31. marts 2022, hvor Fødevarestyrelsens kontrollører besøgte 203 besætninger med i alt 7.736 kreaturer.
Læs slutrapporten for kontrolkampagnen Hold af kødkvæg i vinterperioden.
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsen pressetelefon 22 84 48 34.
Nøgleord
Billeder

Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Udbrud af fugleinfluenza i stor hønsebesætning ved Hedensted2.1.2023 13:55:14 CET | Pressemeddelelse
En besætning med 50.000 høns er ramt af smitsom og dødelig fugleinfluenza. For at begrænse både fuglenes lidelser og smitterisikoen bliver hele besætningen aflivet de kommende dage.
Dansk frugt og grønt klarer sig godt i kontrol af sprøjtemiddelrester21.12.2022 14:10:00 CET | Pressemeddelelse
Danske fødevarer indeholder færre sprøjtemiddelrester end tilsvarende udenlandske varer, viser ny pesticidrapport.
Sådan slipper du for maveonde og usund kemi i julemaden14.12.2022 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
I december sætter Fødevarestyrelsen ind med en offensiv på sociale medier med gode råd til forbrugerne, så de undgår diarré og skadelige kemiske stoffer på grund af julens måltider.
Fødevarestyrelsen advarer: Høj risiko for fugleinfluenza22.11.2022 14:37:12 CET | Pressemeddelelse
Fortsat stigning af fugleinfluenza i Europa, får Fødevarestyrelsen til at skrue op for trusselsvurderingen. Fra den 23. november 2022 skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde.
Nu får De officielle Kostråd en ny form18.11.2022 07:05:00 CET | Pressemeddelelse
Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til De officielle Kostråd, som gør det nemmere at se, hvor meget f.eks. bælgfrugter skal fylde i forhold til kød, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum