Lolland Kommune

Klimavenligt og smart lys over Lolland

Del

Arbejdet med den grønne omstilling kommer til udtryk på mange måder i Lolland Kommune. Det er fra vindmøller og solceller i landskabet, REn Energi Lollands arbejde med energilagring og til kommunens arbejde på de indre linjer. Et af de seneste projekter, som kommunen er gået ind i, er ”Lightning Metropolis – Green Economy”, hvor kommuner, regioner og universiteter i Danmark og Sverige arbejder sammen om at reducere energiforbruget fra belysning. Det handler om at mindske energiforbruget ved at udskifte traditionelle lyskilder til LED samtidig med, at lyset gøres bedre og smartere.

Lolland Kommune investerer 5 millioner kr. i projektet, som løber fra 2019-22, og her er målet at reducere energiforbruget med 300.000 kWh året, eller med ca. 500.000 kr. omregnet til dagens elpriser. Det er dermed penge, der, som mange andre grønne investeringer, tjener sig selv hjem.

Energileder Peter Sarka står i spidsen for arbejdet i Lolland Kommune:

”Vores hovedfokus er energibesparelsen, men vi har også et skarpt blik på indeklimaet, der skal være tilpasset den enkelte bygnings behov. Derfor er det ikke bare et spørgsmål om at skifte lysarmaturerne og høste energibesparelsen. Det handler også om indeklimaet i den konkrete situation, og om at strikke den bedste løsning sammen, som sikrer både en mere energivenlig løsning samtidigt med, at brugerne af bygningerne får de optimale lysforhold”, siger Peter Sarka, der peger på Søndersø Bocenter, som et konkret eksempel.

"Flere af vores skoler er også i spil. Her vil vi ikke kun udskifte belysningen for at opnå størst mulig energibesparelse, men samtidig udnytte de muligheder som den teknologiske udvikling giver os i form af døgnrytmelys – sundhedslys. Det er lys, der muliggør en styring svarende til den udendørs døgnrytme, hvor flere studier har vist, hvor stor betydning det kan have på elevers koncentration samt den generelle sundhedsmæssige trivsel", siger Peter Sarka.

Peter Sarka fortæller videre, at et projekt som ”Lightning Metropolis” giver en kommune som Lolland adgang til rådgivning og videndeling på et helt andet niveau, end hvis man står alene. Investeringen i sig selv på de 5 millioner kr. har betydning, men det er adgangen til viden og kompetencer, der gør den store forskel ved deltagelse i projekter som dette. I ”Lightning Metropolis” er det f.eks. i form af adgang til og sparring med Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og nogle af landet bedste rådgivere på området.

Ud over pengepung og indeklima, så spiller ”Lightning Metropolis” også ind i Lolland Kommunes klimaambitioner.

Kommunen er i forvejen en såkaldt Klimakommune igennem aftale med Danmarks Naturfredningsforening (DN) om at reducere CO2-udledningen med 3 procent om året. Her nåede kommunen allerede 2025-målet i 2017, og ”Lightning Metropolis” vil betyde yderligere en besparelse på mere end 60 tons CO2 om året.

Til aftalen med DN kom siden den strategiske samarbejdsaftale med HOFOR og Københavns Kommune på energiområdet, der som formål har lokal vækst, jobskabelse og en CO2-neutral hovedstad.

Endelig er Lolland Kommune også kommet med i klimaprojektet ”DK2020”, som skal sætte skub i implementeringen af Parisaftalens mål i Danmark, og som det er Realdania, det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank CONCITO, der står bag.

Lolland Kommune har altid været en grøn ø, som borgmester Holger Schou Rasmussen udtrykker det, og for ham er et projekt som ”Lightning Metropolis” også et godt billede på kommunens ambitioner om at være med forrest i den grønne omstilling. Også selvom der umiddelbart kan være langt fra vindmøllen og til LED-pæren i klasseværelset.

”Lolland Kommune har de sidste mange år været førende inden for vedvarende energi. Vi producerer otte gange mere grøn energi, end vi selv kan bruge, og derfor skal vi som kommune også gå foran i den grønne omstilling, som verden er i gang med. Jeg er glad og stolt over, at Lolland Kommune kan være med, for vi har så meget at byde ind med og meget at vinde.”

”Det handler om – og det viser projektet her også – at vi med konkrete tiltag kan gøre en stor forskel for miljøet. Det handler om, at der også er penge i grøn energi, og så handler det om, at vi gennem samarbejde både kan lære rigtig meget, men også har meget at bidrage med. Sammen kan vi løfte meget mere end hver for sig og på den måde være med til at begrænse verdens udledning af drivhusgasser – samtidig med at der er god økonomi og arbejdspladser i omstillingen”, siger Holger Schou Rasmussen.

Du kan læse mere om ”Lightning Metropolis” her.

Du kan læse mere om REn Energi Lolland her og om DK2020 her.

Nøgleord

Kontakter

Peter SarkaEnergileder

Kontaktperson ift. "Lightning Metropolis" indtil 1. december.

21 30 59 38

Kristian HovmarkTeamleder

Kontaktperson ift. "Lightning Metropolis" efter 1. december.

51 80 00 16

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Fire arkitektfirmaer skal konkurrere om at bidrage til udviklingsplan for Nakskov Havn7.9.2020 13:36:56 CESTPressemeddelelse

Lolland Kommune, Realdania og A.P. Møller Fonden lancerede i april 2020 et samlet initiativ til udvikling af Nakskov. Det skete i forlængelse af udviklings- og investeringsstrategien Nakskov 2030, som kommunen vedtog i 2019. Initiativet har særligt fokus på at styrke tre områder, hvor potentialet for udvikling er størst: havnen, bymidten og Hestehoved. Den samlede projektøkonomi er mindst 150 millioner kr. Fire arkitektfirmaer er nu udvalgt til at deltage i en projektkonkurrence om at bidrage til en samlet udviklingsplan for Nakskov inderhavn.

Ny rådgivningscafé hjælper borgere med psykiske eller sociale udfordringer1.9.2020 11:37:28 CESTPressemeddelelse

Mandag den 7. september slår Lolland Kommune dørene op for et nyt rådgivnings- og vejledningstilbud til alle borgere mellem 18 og 65 år, som oplever psykiske og/eller sociale udfordringer. Rådgivningscaféen er fysisk placeret på bibliotekerne i Maribo og Nakskov. Her kan man henvende sig anonymt og blandt andet få hjælp til budgetplanlægning, til at forstå post fra det offentlige og til at skabe overblik over hverdagen. Pårørende er også velkomne til at benytte sig af Rådgivningscaféen.

National Flagdag for veteraner i Lolland Kommune28.8.2020 06:10:00 CESTPressemeddelelse

For sjette år i træk hylder Lolland Kommune og de lollandske soldaterforeninger nuværende og tidligere udsendte og deres pårørende 5. september. Alle er velkomne til at deltage i den officielle højtidelighed ved Veteranstenen foran stationen i Nakskov fra kl. 11.00 til 11.30 og i den efterfølgende kirkelige højtidelig i Sankt Nikolai Kirke fra kl. 12.00 til 12.45. Dagen rundes af med en lukket reception for kommunens veteraner i Toldboden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum