VIVE

KLAUSULERET: Blandede erfaringer med offentlig-privat partnerskab om sygehusbyggeri

Del

En psykiatrisk afdeling opført i et offentlig-privat partnerskab (OPP) er dyrere, men samtidig af bedre kvalitet end et sammenligneligt byggeri gennemført som et traditionelt offentligt udbud. Det viser den første danske sammenligning af sygehusbyggerier gennemført som henholdsvis et OPP og et traditonelt anlægsprojekt.

KLAUSULERET INDTIL TORSDAG DEN 2. MAJ KL. 22:00

VIVE har i et samarbejde med professor Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitet for første gang undersøgt, hvordan det går, når private opfører sygehuse i et såkaldt OPP. Evalueringen peger på, at det private byggeri har bedre kvalitet og æstetik og er blevet leveret til tiden, mens det rent økonomisk har været dyrere for regionen. Evalueringen løb fra 2012-2018 og er foretaget for Region Syddanmark.

– Der er stor opmærksomhed omkring, hvorvidt det giver bedre og billigere byggeri, når man lader private stå for at bygge og drive offentlige anlægsprojekter, frem for at det offentlige selv agerer bygherrer. Denne undersøgelse viser, at OPP-byggeriet har en højere byggeteknisk og æstetisk kvalitet, men at omkostningerne til projektet omvendt ser ud til at være højere, siger projektchef Ulf Hjelmar fra VIVE.

Flere fordele ved det private byggeri – men økonomien trækker den anden vej

VIVEs undersøgelse peger på flere fordele ved det private sygehusbyggeri i Vejle, men understreger også, at det økonomisk ikke har været en fordel:

  • Højere kvalitet af byggeriet. Det kom blandt andet til udtryk ved den byggetekniske gennemgang foretaget et år efter overdragelsen af byggeriet.
  • Æstetisk smukkere løsning. Særlig fremhæves det, at man indendørs i det private sygehusbyggeri har valgt løsninger, der bidrager til at skabe hjemlige og varme rammer om behandlingen.
  • Færdigt til tiden. I Aabenraa var byggeriet 9 måneder forsinket, mens det blev færdiggjort til tiden i OPP-projektet i Vejle.
  • Dyrere løsning: OPP-byggeriet i Vejle har været dyrere at anlægge og drive end det traditionelt udbudte sygehusbyggeri i Aabenraa.

– Dette eksempel viser, at OPP har været en dyrere løsning, men man har fået et bedre byggeri, som blev leveret til tiden og inden for budgettet. Det skyldes blandt andet, at den private part har ansvar for både byggeri og efterfølgende drift. Det giver et stærkt incitament til at levere et byggeri i god stand og til tiden, siger Ulf Hjelmar.

Ingen økonomiske fordele

Der var ikke nogen økonomiske fordele ved det private byggeri. VIVEs undersøgelse viser, at OPP-byggeriet pr. kvadratmeter har haft større udgifter til anlæg og den løbende drift. Dertil kommer, at når kontrakten med OPP-konsortiet udløber i 2041, skal regionen betale en engangsydelse for at overtage bygningen.

– Når man medregner udgiften til at overtage byggeriet, bliver OPP-modellen i Vejle noget dyrere end det offentlige byggeri i Aabenraa, understreger professor Jakob Kjellberg, VIVE, der har stået for den økonomiske analyse.

VIVEs evaluering af de to sygehusbyggerier giver et indblik i forskellen på offentlig-privat partnerskab og traditionelt byggeri. Men da undersøgelsen kun vedrører to byggerier og én specifik model for OPP, kan undersøgelsen ikke direkte generaliseres til andre OPP-modeller eller andre områder, hvor man anvender OPP.

Faktaboks: Sådan fungerer OPP

VIVE har kigget på byggeriet af to psykiatriafdelinger i Vejle og Aabenraa. Byggeriet i Vejle blev gennemført som et OPP, mens byggeriet i Aabenraa blev opført som at traditionelt anlægsprojekt. OPP-modellen i Vejle indebærer, at et privat OPP-konsortium har det samlede ansvar for at finansiere, projektere, anlægge, drive og vedligeholde byggeriet i 25 år.

Det er således dem, der anlægger byggeriet, der også efterfølgende har ansvar for at vedligeholde det, holde det rent, drive kantine m.m. Det offentlige lejer sig ind i bygningen og har udelukkende ansvar for den kliniske drift.

Efter 25 år overtager det offentlige byggeriet og betaler en overtagelsespris, som tager højde for bygningens stand og værdi på det tidspunkt.

Nøgleord

Kontakter

Ulf Hjelmar
Projektchef, VIVE
Mobil: 31 55 04 20
Mail: ulhj@vive.dk

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum