Humanistisk Samfund

Kirkeministeriet trænger til mere fornyelse end blot en ny minister

Del

Humanistisk Samfund hilser Ane Halsboe-Jørgensen velkommen som ny kirkeminister. Og håber hun er klar til at opdatere den danske lovgivning, så den følger FN’s anbefalinger og livssyn bliver ligestillet - uanset om de er religiøse eller ej.

Den danske stat har givet en række fordele til religiøse livssyn. FN har ved flere lejligheder kritiseret Danmark, fordi lovgivningen ikke indeholder de samme fordele til ikke-religiøse livssyn, udtaler Lone Ree Milkær, forperson for Humanistisk Samfund.

- Det vil altid være et problem for en dansk minister, at vi ikke følger FN’s anbefalinger. Derfor er ligestilling af religiøse og ikke-religiøse livssyn en af de store sager, som ligger på den nye kirkeministers bord. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde med hende, siger Lone Ree Milkær.

Det har i mange år været Humanistisk Samfunds erklærede mål, at sekulariseringen af den danske stat skal styrkes. Der er fortsat alt for mange områder, hvor religion og stat er blandet sammen på helt utidssvarende måder.

Helt konkret har Humanistisk Samfund fire forslag til, hvor sekulariseringen kan fortsætte:

  •     Juridisk vielsesbemyndigelse bør ikke være afhængig af, om man tror på magter, som står over mennesker og naturlove. Enten bør bemyndigelsen udelukkende tilfalde staten eller også bør ikke-religiøse livssynssamfund kunne opnå samme bemyndigelse.
  •     Civilregistrering bør overgå til kommunerne. Det er principielt forkert, at et trossamfund, i dette tilfælde et evangelisk-luthersk trossamfund, varetager en så kritisk samfundsopgave som registrering af landets borgere. Opgaven bør overgå til kommunen.

  •     Kristendomskundskab bør erstattes med undervisning i religion og filosofi. Det er helt utidssvarende at favorisere et specifikt trossamfund i den danske folkeskole. Eleverne bør undervises vidensbaseret i religionens betydning for samfundet og både religiøse og ikke-religiøse filosofiske overvejelser i forbindelse med livsfortolkning – på alle klassetrin.

  •     Forberedelse til konfirmation indenfor et hvilket som helst livssyn bør ikke finde sted i skoletiden. Konfirmationsforberedelse bør derfor ikke kunne erstatte pædagogisk understøttende undervisning på 7. eller 8. klassetrin. Hvis forældre mener, at deres børn skal undervises i et specifikt livssyn bør dette foregå uden forbindelse til den danske folkeskole.

- En sekulær stat er garant for ligebehandling af alle borgere - uanset livssyn. Sekularisering er tæt forbundet med både ytringsfrihed, tankefrihed og demokrati, som alle er helt grundlæggende principper for det danske samfund, udtaler Lone Ree Milkær.

- Det er den danske stats ansvar at indføre en reel sekularisering, og dermed en ligestilling af alle livssyn, til efterfølgelse i hele verden, afslutter Lone Ree Milkær.

Kontakter

Information om Humanistisk Samfund

Humanistisk Samfund
Humanistisk Samfund
Blågårdsgade 19, kld.
2200 København N

http://www.humanistisksamfund.dk

Humanistisk Samfund er en forening, der siden stiftelsen i 2008, har arbejdet for et samfund, hvor alle livssyn er ligestillede. Derfor arbejder vi for adskillelse af kirke og stat. Samtidig arrangerer vi ceremonier ved livets store overgange: Navngivning, konfirmation, bryllup og begravelse.

Følg pressemeddelelser fra Humanistisk Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Humanistisk Samfund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum