Kan blod fra helbredte covid-19-patienter hjælpe nysmittede?
Når kroppen angribes af virus, producerer den antistoffer i blodet for at bekæmpe sygdommen. Nu skal et nyt studie på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital give svar på, om antistoffer fra raskmeldte covid-19-patienter kan bruges i behandlingen af smittede og syge. I studiets front står lektor Martin Tolstrup fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.
”Studiet går ud på at undersøge kvaliteten af raskmeldte patienters antistoffer, som de har i kroppen efter sygdommen. Antistoffer dannes for at bekæmpe infektionen, og vi skal afklare, om kvaliteten af antistofferne er så god, at de kan bruges i behandlingen af andre patienter”, fortæller Martin Tolstrup, som har modtaget 6.840.635 kr fra regeringens hastebevillingen på i alt 150 mio. kr.
Målet med studiet er at udvinde blodplasma fra de raske personers blod og anvende det som behandling i form af en blodtransfuion. I første omgang er behandlingen målrettet covid-19-patienter, som endnu ikke er kritisk syge, men i fare for at blive det.
”Antistoffer er et meget virksomt biologisk lægemiddel, da det kommer fra kroppens eget immunsystem. Studiet skal undersøge kvaliteten af de antistoffer, der dannes efter covid-19 sygdom. Når vi tilfører antistoffer til en syg person, er forhåbningen, at kroppen hjælpes til at bekæmpe infektionen”, fortæller Martin Tolstrup. Sammen med sine forskerkolleger har han kontaktet raske patienter, som er centrale medspillere i at studiet kan gennemføres.
”Vi har skrevet til personer, som har fået påvist smitte for ca. fire uger siden og som nu er erklæret raske. Så har de nemlig så meget antistof i blodet, at vi kan måle det optimalt” siger Martin Tolstrup.
Han forventer, at minimum 200 tidligere smittede personer skal indgå i studiet, ved Aarhus Universitetshospital. Allerede nu har flere helbredte patienter meldt sig som donorer.
”Vi har fået en meget positiv respons. Mange er interesserede i at bidrage til studiet, og det er meget glædeligt”, siger Martin Tolstrup.
Studiet er delt i to; i første etape skal forskere oprense og teste antistofferne fra raskmeldte patienters blod og måle kvaliteten af antistoffer. Dette sker i forskningslaboratoriet i Aarhus. Anden etape er en plasmatransfusion til indlagte patienter, som vurderes at have gavn af plasma, som er udvundet af donorblodet. Denne plasmatransfusions del af projektet finder sted på flere sygehusafdelinger i Danmark.
Nøgleord
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
Forskere finder mulig sammenhæng mellem medicinforbrug og uventede blodpropper17.3.2025 12:49:40 CET | Pressemeddelelse
Studie fra Aarhus Universitet kan være et skridt på vejen mod sikrere lægemidler uden alvorlige bivirkninger, vurderer forskere.
Studie finder intet bevis for sammenhæng mellem gravides sygdom og autisme17.3.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
Moders sygdom under graviditet har længe været mistænkt for at øge risikoen for autisme hos barnet, men nyt internationalt studie - baseret på danske sundhedsdata - kan ifølge forsker give ro i sindet hos mange kommede mødre.
Usikkerhed kan forstærke følelsen af smerte14.3.2025 14:42:43 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at når hjernen ikke ved, hvad den kan forvente, oplever vi smerten som værre. Studiet kan være med til at udvikle mere effektive måder at håndtere smerte på i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum