Fortinet

It-kriminelle gemmer sig i Black Week’s tilbudskaos

Del

Mens danskerne jagter besparelser under Black Week, retter it-kriminelle sigtekornet mod forbrugerne med falske reklamer, skjult mellem de tusinder af ægte tilbud. Vær lidt ekstra grundig i din research, inden du shopper løs, opfordrer dansk cyber-crime ekspert

Under Black Week er der mange tilbud, og nogle er desværre fra it-kriminelle
Under Black Week er der mange tilbud, og nogle er desværre fra it-kriminelle

Black Week er blevet én af dansk details vigtigste perioder, sammen med julen. Tal fra Nets viser, at Black Week-omsætningen for ugen steg med 20 pct. i 2021. Fokuset fra både de danske tilbudsjægere og virksomhederne skaber massiv digital tilbudskommunikation op til og under Black Week. Desværre kommer de gode tilbud ikke alene. De it-kriminelle følger med i stor stil og lokker med falske tilbud, kamofleret som reelle tilbud. Og de er sværere og sværere at identicere.

Lyder et tilbud til at være lidt for godt, er det sikkert også det. Det har været rettesnoren for mange danskere, når de har skullet vurdere, om et tilbud var reelt eller snyd. Den går bare ikke længere, så vær lidt ekstra grundig i din research i år, lyder opfordringen fra Christian Rutrecht, der er cyber-crime ekspert ved it-sikkerhedsfirmaet, Fortinet.

De it-kriminelle bliver hele tiden dytigere. For få år tilbage kunne man relativt nemt genkende en phising-mail på det maskinoversatte danske sprogbrug, eller de urealistiske tilbud, men sådan er det ikke mere. I dag ligner de mere eller mindre et tilbud, som alle andre. Derfor handler det for forbrugerne om at faktatjekke grundigere inden køb – også selvom det skal gå hurtigt under Black Week. Findes firmaet på fx Trustpilot, er der anmeldelser/advarsler at finde via Google, har folk i din omgangskreds haft gode oplevelser tidligere?

I 2021 alene tjente it-kriminelle op mod 10 milliarder kroner på deres forskellige aktioner mod virksomheder og forbrugere. Det viser helt nye tal fra amerikanske Financial Crime Enforcement Network offentligjort 1. november i år.

For 300 kr. blandet it-kriminalitet, tak

Én af grundende til væksten i it-kriminalitet, op til og under Black Week, er, at det er blevet nemmere og billigere at være it-kriminel. For under 300 kr. kan du bestille en ondsindet it-kode, som fx. ransomeware, DDOS-angreb eller phising, på nettet og tilrettelægge dit helt eget Black Week it-angreb. It-kriminalitet er blevet en service, der nærmest er lige så nem som at bestille mad online. Indenfor it-sikkerhedsbranchen kalder man udviklingen for ’Cyber Crime as a Service’ (CaaS). En bekymrende, men ikke overaskende, udvikling, ifølge Fortinet Danmarks Christian Rutrecht:

Som med alt andet, så hænger udbud og efterspørgsel også sammen, inden for it-kriminalitet. De basale ondsindende it-services er relativt nemme at købe sig til. Og i en digitaliseret verden, hvor du kan sælge din service mange gange over nettet, når først den er kodet, så får man et hacker-marked, der vækster, og lave priser, som vi desværre nok kommer til at se en effekt af nu til Black Week i Danmark.”

Nyd Black Week, men vær på dubberne

Mens der er øget risiko under Black Week for at ryge i en it-kriminel snydekampagne, så maner Fortinet til besindighed. Danskerne skal endelig gå på tilbudsjagt, men man kan minimere risiciene ved tage nogle få nemme huskeregler med på indkøbsturen:

  1. Dobbelttjek de ’alt for gode tilbud’: Vær opmærksom på phishing e-mails, som gør brug af tilbudskampagner eller ”for gode tilbud”.
  2. Vær ekstra skeptisk overfor SoMe beskeder: Pas på falske phishing- og reklame SMS’er, opkald eller henvendelser på sociale medier.
  3. Undgå downloads: Download ikke indhold direkte fra links i en reklame e-mail og åbn heller ikke vedhæftninger sendt i en reklame e-mail – tilgå hjemmesiden eller webshoppen i stedet, hvis den ser legitim ud
  4. Lav ekstra research inden køb: Tilgå webshoppen eller hjemmesiden og vær sikker på, at der er en fungerende webshop, og at det er den faktiske forhandlers webshop – hvis det er en webshop man ikke kender så undersøg eventuelt trustpilot for anmeldelser. Tjek evt. på Trustpilot og Google. Eller ring til en ven.
  5. Kontrakt politiet, hvis udheldet er ude: Hvis man har været udsat for hacking eller svindel på internettet, så skal man kontakte politiet på https://politi.dk/hacking eller https://politi.dk/oekonomisk-svindel-paa-nettet

Fortinet, der er én af verdens største it-sikkerhedsfirmaer, har flere end 595.000 kunder på verdensplan, og har også kontor i København.

Nøgleord

Kontakter

DK mediekontakt:
Mikkel Andersen
Grey Public, på vegne af Fortinet
mikkel.andersen@grey.com

Billeder

Under Black Week er der mange tilbud, og nogle er desværre fra it-kriminelle
Under Black Week er der mange tilbud, og nogle er desværre fra it-kriminelle
Download
Christian Rutrecht, Fortinet
Christian Rutrecht, Fortinet
Download

Information om Fortinet

FortinetFortinet (NASDAQ: FTNT) skaber en digital verden, hvor de skaber tryghed igennem deres mission, om at beskytte folk, enheder og data overalt. Det er derfor, at verdens største virksomheder, tjenesteudbydere og statslige organisationer har valgt Fortinet til at trygt sætte skub i deres digitale udvikling. Fortinets Security Fabric platform giver en bred, integreret og automatiseret beskyttelse på tværs af hele den digitale angrebsoverflade, ved at sikre kritiske enheder, data, applikationer og forbindelser fra datacenteret til skyen, og til dit hjemmekontor. Fortinet rangerer nummer et blandt de fleste sikkerhedsapparater der sendes over hele verden, og mere end 565.000 kunder stoler på, at Fortinet beskytter deres virksomhed. Fortinets NSE Trænings Institut, som er et initiativ fra Fortinets Training Advanced Agenda (TAA), er en af de største og bredeste træningsprogrammer i industrien, målrettet mod at gøre cybertræning og nye karrieremuligheder tilgængelig for alle. Læs mere om det på https://www.fortinet.comFortinets blog, eller FortiGuard Labs.

Følg pressemeddelelser fra Fortinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fortinet

Fortinet offentliggør kvartalsregnskab for Q3 20223.11.2022 10:38:12 CET | Pressemeddelelse

Nøgletal for trejdekvartalsregnskabet Produktomsætning på $468.7 millioner, stigning på 39% år-til-år Serviceomsætning på $680.8 millioner, stigning på 28% år-til-år Samlet omsætning på $1.15 milliarder, stigning på 33% år-til-år Salg på $1.41 milliarder, stigning på 33% år-til-år Udskudt omsætning på $4.19 milliarder, stigning på 35% år-til-år GAAP driftsmargin på 23.1% Non-GAAP driftsmargin på 28.3% Driftslikviditet på $483.0 millioner Cashflow på $395.2 millioner Aktietilbagekøb for $500.0 millioner Fortinet, én af verdens største udbydere af brede, integrerede og automatiserede cybersikkerhedsløsninger, har offentligjordt deres finansielle resultater for trejde kvartal, der sluttede 30. september 2022. I den forbindelse udtaler Ken Xie, grundlægger og bestyrelsesformand for Fortinet: “Vi tager fortsat markedsandele i den voksende cybersikkerhedsindustri. Omsætnings- og salgsvæksten på over 30% i tredje kvartal ligger langt over branchens vækstrater. Fortinets fremtidige vækst vil b