Innovative proteinkrummer hjulpet på vej af Food eHub
Det seneste år har fire innovative virksomheder kunnet fortsætte deres iværksættereventyr med midler fra Fonden for Entreprenørskab, Future Food & Bioressource Innovation, EIT S og Early Cash.
I alt er det blevet til ikke mindre end 449.806 kr.
Det er sket ved hjælp af Institut for Fødevarers Food eHub, der er sat i verden for at støtte talentfulde studerende med iværksætterdrømme inden for landbrugs- eller fødevareområdet.
- Nye virksomheder bringer nye løsninger ind på markedet, men det kan være vanskeligt at komme i gang på egen hånd. Derfor tilbyder vi netværk, mentorer og rådgivning til for eksempel at finde den nødvendige funding, der kan gøre det lettere for iværksætterne at tage springet fra idé til handling, fortæller Charlotte Bay, der er daglig leder og iværksætterrådgiver hos Food eHub og selv erfaren fødevareiværksætter.
Plantebaserede proteinkrummer skal bekæmpe fejlernæring
Food eHub har hjemsted i The Kitchen i Aarhus C og på Institut for Fødevarer, der siden slutningen af 2019 har været beliggende i Agro Food Park i Skejby, men det er et tilbud til alle studerende på Aarhus Universitet.
Den mulighed har en række talentfulde iværksætterspirer fra forskellige studieretninger grebet det seneste år. Inden for rammerne af Food eHub har de arbejdet ihærdigt med alt fra plantebaserede sugerør til fermenterede drikkevarer - og også en virksomhed, der vil bekæmpe fejlernæring med proteinberigende krummer har set dagens lys.
Josephine Quist, medicinstuderende på Aarhus Universitet, er iværksætteren bag det innovative proteinprodukt ”procrumbs” og stifteren af virksomheden Nutrilution, der har modtaget næsten 100.000 kroner fra EIT Seedbed og Fonden for Entreprenørskab.
- I Danmark er hver fjerde person over 65 år fejlernæret. Det resulterer i større skrøbelighed, lavere knogledensitet, sænket livskvalitet og større mortalitetsrisiko. I mit studiejob som sygeplejevikar har jeg oplevet uhensigtsmæssig ernæring hos ældre, og det gav mig idéen til ”procrumbs”, fortæller Josephine Quist, og uddyber:
- De plantebaserede ”procrumbs” kan træde i stedet for rasp i enhver form for madlavning - lige fra æblekage til lasagne og panering - og med sit høje proteinindhold løse typiske problemer i forbindelse med fejlernæring hos ældre.
Fra løs idé til første kunde på 14 måneder
På bare 14 måneder er Josephine Quist gået fra løs idé til færdigt produkt og sin første kunde, og hun er ikke i tvivl om, hvor vigtig tilknytningen til Food eHub har været i den sammenhæng.
- Food eHub har været en uvurderlig støtte i forhold til at få fremdrift i tingene. Når man går i gang med en startup, så er det en rigtig rodet oplevelse, for der er ingen retningslinje, der er ingen opskrift at følge. Food eHub har hjulpet mig med at få en retning og med at komme videre med projektet igennem sparring om alt lige fra det fødevaretekniske og til finansiering. Pengene fra Fonden for Entreprenørskab, hvoraf 10.000 kr. var øremærket markedsundersøgelser, har været helt afgørende i forhold til at få kontakt med potentielle kunder, fortæller Josephine Quist.
- Selv om Nutrilution er en enkeltmandsvirksomhed, så har jeg ikke stået alene. Jeg har haft uvurderlig støtte fra Food eHub og Charlotte Bay - og fra de andre iværksættere, som jeg har mødt i netværket, konkluderer hun.
Læs mere
Besøg Nutrilutions hjemmeside her
Du kan også besøge de andre virksomheder, der det seneste år har opnået støtte, på følgende hjemmesider:
Besøg GreenStraws hjemmeside her
Besøg Olden Kombuchas hjemmeside her
Besøg Ziropas hjemmeside her
Her kan du læse om Fonden for Entreprenørskab
Her kan du læse om Future Food & Bioressource Innovation
Her kan du læse om Early Cash
Kontakt
Charlotte Bay Hansen, Iværksætterrådgiver og daglig leder hos Food eHub, Institut for Fødevarer - E-mail: charlotte@food.au.dk - Telefon: 93508925
Josephine Quist, Nutrilution E-mail: info@nulo.dk - Telefon: 40259690
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Fagligt grundlag skal ruste borgere og myndigheder til at håndtere ulve i Danmark20.10.2025 13:18:27 CEST | Pressemeddelelse
Nu får borgere og myndigheder viden og redskaber til at forstå, dokumentere og håndtere ulves adfærd – både ved naturlig og problematisk adfærd.
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
